Reisverhalen Griekse Gids

Voor de échte Griekenlandliefhebber

Ikaria

Genieten op Ikaria
Tekst/Fotografie: Jorgos Nikolidakis
 

Ikaria is een eiland in de oostelijke Egeïsche zee. In diverse documentaires op TV en in tijdschriften wordt Ikaria vaak genoemd als één van de plekken op aarde waar mensen gemiddeld tien jaar langer leven. Dat heeft volgens wetenschappelijk onderzoek met de gezonde voeding, de lichamelijke beweging en de manier van leven op dit eiland te maken. De Kariotes, zo noemt men in Griekenland de inwoners van Ikaria, kennen het woord ‘stress’ niet, het staat niet in hun woordenboek. Hun motto is, lukt het vandaag niet, dan lukt het morgen wel. Interessant genoeg om er een kijkje te gaan nemen, vond ik.

Ik bezocht het eiland met een binnenlandse vlucht vanaf Athene. Ikaria ligt ten westen van Samos en het heeft een lengte van ongeveer 40 kilometer. Eigenlijk is het een soort berg, dat zie je heel duidelijk wanneer je het eiland met het vliegtuig nadert. Over de gehele lengte, dwars over Ikaria, loopt een bergrug, die het eiland min of meer in noord en zuid verdeeld. Het kleine vliegveld van Ikaria ligt helemaal in het oosten, precies tegenover Samos, er kunnen alleen kleinere vliegtuigen landen omdat de landingsbaan niet zo lang is. 
 

Therma ikaria
Therma | Ikaria


De vlucht vanuit Athene duurt niet lang, we vliegen over de eilanden Andros en Tinos, in de verte zien we aan de linkerkant Chios liggen. Opeens verschijnen Ikaria en Samos, vóór Samos en de eilandjes Fourni maken we een grote bocht naar rechts, richting de landingsbaan en even later staan we aan de grond! Hallo Ikaria!  De vlucht van Athene naar Ikaria duurde maar 30 minuten en verliep perfect!

Vooraf had ik een auto via internet gereserveerd en een hotel geboekt in de badplaats Armenistis. Waarom ik voor Armenistis koos? Omdat ik op internet had gelezen dat dit de meest geliefde plaats onder toeristen was. Ik was er benieuwd naar. De route van het vliegveld naar Armenistis duurt anderhalf uur. Bijna de hele weg ligt hoog op de hellingen van de bergen en daardoor heb je fantastische uitzichten. Wat me meteen opvalt is dat het eiland ontzettend groen is. De wegen zijn goed, maar bochtig, met als gevolg dat je gemiddeld maar met minder dan 50 kilometer per uur kunt rijden. 


AGIOS KIRYKOS 

De route vanaf het vliegveld richting Agios Kirykos is erg mooi.  Ik bevind me nu in het zuidoosten van het eiland en vanaf hier rijd ik in westelijke richting langs de zuidkust. Links liggen een aantal stranden waaronder de badplaats Faros en aan de overkant zie ik het eilandje Fourni en het eilandje Thymena liggen. Wat zien ze er mooi uit! Ik ben van plan om bij het plaatsje Therma te stoppen want een Belgische meneer die ik in het vliegtuig ontmoette vertelde mij dat dit een leuk dorp is, waar hij al jaren op vakantie komt.

En inderdaad, het eerste uitzicht vanaf hoog op de berghellingen naar Therma is fascinerend.  Therma, de naam verraadt het eigenlijk al, is de plaats waar warmwaterbronnen zijn en waar veel, vooral Griekse, toeristen vanwege gezondheidsredenen komen. Reeds sinds de Romeinse tijd in het jaar ‘nul’ was dit een populair resort! Therma is een pittoresk dorpje met een redelijk zandstrand waar enkele tavena’s en cafetaria’s zijn. Hier aan het strand is ook het wellnesscentrum. Het dorp ligt tussen twee hoge rotsen te midden van veel groen,  iets wat ook voor Agios Kirykos geldt, de hoofdstad van het eiland die drie kilometer verder ligt. De natuur is er werkelijk schitterend!

Het volgende plaatsje dat ik wil bezoeken is dus Agios Kirykos. Hier bevindt zich één van de twee grote havens van Ikaria. Vanaf hier is er meerdere malen per week, een bootverbinding met de haven van Piraeus en met andere eilanden in de Egeïsche zee. 

Aan de haven van Agios Kirykos staat een monument dat ons aan Ikaros herinnerd. Wie was Ikaros ook alweer? Het eiland Ikaria heeft haar naam aan hem te danken! Volgens de Griekse mythologie was Ikaros een avonturier, een ontdekker, iemand die ontzettend veel moed had. Met zijn zelfgemaakte vleugels van dons en was, vloog Ikaros zo dicht bij de zon, dat de was smolt en hij hier in zee viel en verdronk. Het eiland dat hier lag en dat Hydroussa heette, werd sindsdien Ikaria genoemd!

Agios Kirykos is een vissersstadje, waar je aan de haven veel vissersbootjes ziet en jachten. Aan de haven zijn veel cafetaria’s en restaurants. Op de hellingen van een van de twee bergen waartussen het stadje ligt, staat een karakteristiek,  grote kerk die de naam Agios Kirykos draagt, de beschermheilige van de hoofdstad. Agios Kirykos is vooral populair onder Grieken. In de zomer is het er erg levendig, want dan komen alle Karioten uit het buitenland en van het Griekse vasteland om hier van hun vakantie te genieten.
 

Agios Kirykos Ikaria
Agios Kirykos | Ikaria 


DE NOORDOOSTKUST VAN IKARIA

Mijn volgende plan is om van Agios Kirykos naar Armenistis te rijden.  Vanaf Agios Kirykos en Therma, vertrekt er een bochtige weg de bergen in. Wat hier meteen opvalt is de hoogste berg van Ikaria, Atheras. Hoe hoger ik kom, des te mooier het uitzicht naar beneden en de zee is. Ook het uitzicht op de eilandjes Fourni en Thymena is adembenemend evenals het uitzicht over west-Samos dat nu in mijn zicht verschijnt. Eenmaal op het hoogste punt komt nu de noordkust van Ikaria in zicht. Overal is het groen, door de groene struiken en dennenbomen. De bergen zijn wel erg steil en de weg die ik volg, ligt een paar honderd meter boven de zeespiegel. 

De ruige noordkust van Ikaria is indrukwekkend. Ik rijd voorbij piepkleine dorpjes zoals Monokampi, Plomari en Miliopo om vervolgens te dalen en de eerste badplaats te bereiken, Karavostamo. In Karavostamo zijn twee stranden, een kiezel- en een zandstrand en er is een haventje. Het dorp ligt tegen de hellingen van een berg, aan het zandstrand zijn een aantal tavernes. Opvallend in Karavostamo zijn de vele hoge platanen. Bij Karavostamo, richting het westen, zijn een aantal  aardige stranden zoals Kiparissi, Fles en Kerame. De volgende plaats die ik zal bezoeken is Evdilos, de tweede haven van Ikaria.
 

Karavostamo
Karavostamo | Ikaria


EVDILOS

Evdilos ligt op de hellingen van een berg en onderaan de berg ligt de haven. Net als Agios Kirykos, is Evdilos verbonden met Piraeus en andere Egeïsche eilanden waaronder Samos. Rondom de haven zijn diverse cafetaria’s, ouzeri’s, cafés, taverna’s, winkeltjes, reisbureaus, autoverhuurbedrijven etc. Wanneer je het stadje inwandelt, zie je smalle steegjes, traditionele huisjes en binnen terrasjes met bloemen. De haven is de belangrijkste verzamelplaats van de inwoners en van de toeristen. Aan één kant van de haven drijven de kleine vissersbootjes, hier zijn ook allerlei terrassen. Aan de overkant meren de grotere boten aan, precies daarnaast bevindt zich het kleine kiezelstrand van Evdilos, waar enkele rieten parasols staan, een strand dat niet veel voorstelt. Met mijn huurauto rijdt ik vervolgens de berg op, naar de bovenstad. Hier staat de mooie grote kerk van Agios Charalampos en daarnaast het door zijn bouwstijl  opvallende gemeentehuis. Ik vind Evdilos best leuk en gezellig!  Ik rijd nu Evdilos uit,  de heuvel op en dan van de ene kant van de heuvel naar de andere kant van de heuvel. Nu verschijnt het zeer mooie strand van Kampos. Hier komen de meeste mensen uit Evdilos naartoe als ze willen gaan zwemmen. Het strand ziet er prachtig uit en is ook goed georganiseerd. Het is een vrij breed zand- kiezelstrand waar parasols en ligbedden te huur zijn. Achter het strand worden enkele kleine meertjes of plassen gevormd door het water dat uit de bergen stroomt. Hier in Kampos bevindt zich het antieke Inoi. Dit gebied was vanaf de Myceense periode tot aan de Post-Romeinse tijd bewoond. Inoi was in de oudheid de hoofdstad van Ikaria.
 

evdilos
Evdilos | Ikaria
 

ARMENISTIS

Het is inmiddels donker geworden, ik rijd voorbij  Avlaki en Gialiskari en nader Armenistis, ik zal in hotel Cavos Bay overnachten. Hoe zullen deze plaatsen er overdag uitzien vraag ik me af. Ik kan natuurlijk niet veel zien in het donker. Men zegt dat het hier erg leuk is. Ik ben benieuwd! ’s Ochtends word ik wakker en het eerste wat ik doe, is snel de gordijnen opentrekken. Wanneer je in het voorjaar of najaar in Griekenland met vakantie gaat, dan kan het wel eens een dag bewolkt zijn, niet  dat het erg is, maar in mijn geval is het wel belangrijk, je wilt mooie zonnige foto’s maken. Voor mij is dit dan ook het spannendste moment van de dag. De Griekse weergoden staan voor de zoveelste keer aan mijn kant, het is schitterend, zonnig weer en de zee…is prachtig, wat een mooie kleuren! Het ontbijt in het hotel wordt buiten op het terras geserveerd en het uitzicht is fenomenaal, ‘niet normaal!’ ik ben helemaal in de Griekse sferen. Ik heb erg veel zin om het eiland verder te gaan verkennen. Even later stap ik in de auto, het is negen uur in de ochtend. Misschien is het verstandig om eerst enkele bergdorpen te bezoeken, denk ik bij mezelf. Foto’s van de zee en van stranden kan ik misschien beter wat later maken, in de middag, dan zijn de kleuren nog mooier… Maar eerst neem ik nog even de tijd  om Armenistis in te wandelen en te ontdekken waarom mensen dit dorpje leuk vinden. Armenistis is de meest toeristische bestemming van Ikaria, hier komen de meeste toeristen, want hier zijn de beste voorzieningen.

Het schilderachtige dorp is erg gezellig, er zijn veel leuke taverna’s en cafetaria’s en wat ook erg belangrijk is, zijn de mooie stranden. Hier liggen inderdaad de mooiste stranden van het eiland. In het dorp zijn er kleinere stranden waar je kunt zwemmen, de mooiste stranden echter, liggen op loopafstand, net buiten het dorp in oostelijke richting. Dat zijn de stranden van Livadi en iets verder het strand van Mesakti. Achter het strand worden ook hier een daar meertjes gevormd van het water dat uit de bergen en vanaf de rond omliggende heuvels naar beneden stroomt. Vanaf de heuvels heb je een prachtig panorama uitzicht. Aan de andere kant van het strand van Mesakti ligt het dorpje Gialiskari. Gialiskari is een zeer gezellig vissersdorpje waar enkele, zeer leuke, taverna’s en visrestaurants zijn. Gialiskari is vooral bekend om het kerkje aan de haven, dat heel vaak op ansichtkaarten te zien is. Gialiskari is vergelijkbaar met Armenistis, het enige verschil is dat het hier rustiger is. De huizen van het dorp liggen tussen dennenbomen en dat ziet er zeer schilderachtig uit. De terrasjes zijn erg gezellig en mooi, wanneer je hier zit, dan voel je echt dat je in Griekenland bent. 
 

Armenistis
Armenistis | Ikaria



DE BERGDORPEN VAN RACHES

Heel beroemd zijn de dorpen van Raches. Raches wordt het berggebied genoemd dat in het westen van Ikaria ligt. Het woord ‘Raches’ betekent letterlijk ‘Ruggen’. De natuur is hier weelderig en waar je ook kijkt zie je dennenbossen, olijfbomen en wijnplantages. Het is een genot om de bergen in te rijden, te wandelen of zelfs fietsen. Het bekendste bergdorp is hier Christós, ook wel Christós Ráches genoemd. Het dorpsplein  staat vol met terrasjes die in de schaduw van de platanen liggen. Er zijn bars, dat houdt in dat er een  nachtleven is, dat verwacht je niet in een Grieks boerendorpje! In de zomer worden hier regelmatig feesten gehouden en dan komen duizenden mensen hier op af. De mensen hebben hier een heel apart leven, want het maakt niet of het dag of nacht is, altijd zijn de winkels en de andere zaken open, 24 uur per dag!

De hele omgeving rond Raches is verbazingwekkend mooi. Overal waar je kijkt, zie je weer die groene dennenbossen en de mooie hoge bergen met de steile ravijnen. Opvallend zijn ook de vele bijenkorven, de natuur heeft Ikaria een van de beste honingen in Griekenland gegeven. De bergen van Ikaria zijn waterrijk; ik kom enkele bergmeertjes tegen en grotere en kleinere watervallen, schitterend. Ik heb ongeveer twee uur rondgereden in de bergen en er ontzettend van genoten. Hier in de bergen zijn enkele zeer interessante kloosters. Een van de bekendste op het eiland is Moni Mounté. Dit klooster ligt als het ware in de bossen verscholen. Ik parkeer de auto en loop via een trap naar beneden naar de binnenplaats van het klooster. Tegelijk met mij kwamen ook vier Griekse dames aan, die voor mij de kerk inliepen. Binnen hoorde ik een man tegen de dames praten. Het leek op een monnik, die indruk kreeg ik door zijn lange baard. Ik stak inmiddels een kaarsje aan en keek naar de opvallende ‘Epitafios’ die in de kerk staat. De Epitafios draagt men op de processie van Goede Vrijdag rond de kerk of door het dorp.  Ik had in mijn leven nog nooit zoiets speciaals gezien en dat had de man, die op een monnik lijkt,  door, want even later richtte hij zich tot mij. “Zie je dit”, zegt hij vriendelijk, “het is van het jaar 1911, dit hebben Grieken uit Smyrni (Izmir) naar hier gebracht toen ze uit Turkije voor hun leven vluchtten”. We raken aan de praat en hij vertelt mij dat hij geen monnik is, maar wel regelmatig hier komt helpen, zijn naam is Neilos. Dat helpen doet hij vanaf toen hij een klein kind was. ‘Dit klooster was tot vorig jaar een vrouwenklooster’, zegt hij. ‘Nu is het een mannenklooster maar met maar één man, Monnik Efrosinos’. Helaas was monnik Efrosinos tijdens mijn bezoek niet aanwezig, ik vind het namelijk erg leuk om van zulke mensen hun verhaal te horen.
 

Therma
Therma | Ikaria


Neilos vertelt me hoe deze kerk tot stand is gekomen nadat hier een wonderbaarlijke icoon van ‘de Heilige Moeder’ is gevonden. “Toen een boer hier zijn grond aan het omploegen was, heeft hij met zijn ploeg de icoon aan de achterkant beschadigd.” Hij laat me de achterkant van de icoon zien die inderdaad beschadigd is. Inmiddels waren de vier Griekse dames naar buiten gelopen en ze zaten op een muurtje in de schaduw van de bomen te praten. Ik hoorde aan hun dialect dat ze uit Kreta kwamen, dat vond ik uiteraard erg interessant, omdat ik zelf van oorsprong ook Kretenzer ben. Ik vroeg meteen aan ze hoe het kwam dat ze naar Ikaria waren gekomen. Ze vertelden me dat ze op bezoek bij een vriendin waren, die ze van vroeger kenden toen ze nog samen op Kreta studeerden. Ze gaven me de tip om ook naar klooster  ‘Moni Theoktistis’ te rijden, maar dat had Neilos me daarvoor ook al aangeraden. We namen afscheid van elkaar, Neilos trakteerde ons nog op een koekje, en vervolgens reed ik over de bergen naar het klooster van Theoktistis, wat een schitterende route is door een fascinerende natuur. Sommige delen van deze weg zijn niet geasfalteerd, wel is de weg goed berijdbaar. Moni Theoktistis is een van de meest opvallende kloosters. Dit klooster is aan de Heilige Theoktistis uit Lesbos, beschermster van het eiland Ikaria, gewijd.  Het klooster zou in de 15e eeuw gesticht zijn door de monnik Meletios die hulp kreeg van zijn moeder en zijn broer. Op het terrein van het klooster bevindt zich de witte kerk van Theoktisti met een opvallende toren. Het dak van de kerk is bedekt met grijze stenen. Rondom de kerk zie je overal prachtige bloemen, het lijkt wel een paradijs! Wanneer je de kerk binnenloopt, zie je op het plafond mooie, oude muurschilderingen van diverse Heiligen en Jezus Christus. Dit zou het werk zijn geweest van de schilder Chatzis Pantelis Anagnostou in het jaar 1688. Het iconostase in de kerk zou werk zijn van Griekse vluchtelingen uit Smyrni (Izmir Turkije) die hier in de streek, rond het jaar 1910-1912, waren komen wonen. Wanneer je iets verder doorloopt, kom je het opvallendste kapelletje van het eiland tegen, een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Ikaria. Het kapelletje ligt tussen twee grote rotsen en is ‘verpakt’ als sandwich.

Moni Theoktistis ligt op de bergen, ten zuiden van de route Evdilos-Avlaki, hiervandaan is deze het makkelijkst bereikbaar.  Toen ik van het klooster de afdaling naar het noorden inzette kwam ik bij de provinciale weg, niet ver van het  vissersdorp Avlaki. Het dorp ligt tegen de hellingen van een bosrijke berg. Een verkeersbord geeft aan dat er een weg is naar ‘Avlaki beach’.  Via een smalle weg met haarspeldbochten kom je bij het haventje aan de zee waar veel vissersbootjes aangemeerd zijn en waar veel van deze bootjes op de kade gerestaureerd worden. Avlaki is een typisch Grieks vissersdorpje en aan het haventje is een taverna. Is Avlaki toeristisch? Nee, toch trekt het toeristen aan die van rust houden en onder de Grieken willen zijn. Kun je hier zwemmen? Ja het kan, als je van een rotsachtig strand houdt. Want er is hier eigenlijk helemaal geen strand. Grieken komen hier veelal zwemmen omdat het baaitje en het haventje helemaal beschermd zijn tegen wind en golven.



NAS

Een van de mooiste plekken van Ikaria is Nas, dat drie kilometer ten westen van Armenistis ligt. Hier bevindt zich een mooi, maar klein strand. Op dit punt mondt de rivier Chalaris uit en hier eindigt dan ook de gelijknamige kloof. Deze rivier stroomt door de Chalaris-kloof die hier precies achter ligt. De natuur is hier erg mooi en achter het strand wordt een mooi groen meertje gevormd. In Nas zijn de ruïnes te zien van het Heiligdom van de Godin Tavropoulou Artemis die in de oudheid tot in de Romeinse tijd zeer geliefd was op Ikaria. Hier bevond zich de antieke haven, helaas zijn er tegenwoordig weinig overblijfselen van. Nas is een toeristisch dorp in die zin dat er meerdere restaurants en taverna’s zijn. Ook zijn er kamers en hotels waar je als gast kunt verblijven. Om het strand te bereiken moet je te voet via de hellingen van de berg naar beneden wandelen. De auto kun je bovenaan bij de taverna’s parkeren. Een wandeling duurt hoogstens 5 minuten, let wel, je moet goed ter been zijn.
 

Nas
Nas | Ikaria


CONCLUSIE

Mijn verblijf in Ikaria was kort, maar mijn eerste indruk is wel ontzettend positief, want Ikaria kan alles aanbieden wat een toerist wil; een prachtige natuur, traditionele dorpen, fantastische stranden, historische kloosters, oudheidkundige bezienswaardigheden en gezellige badplaatsen. Het enige nadeel is dat er niet rechtstreeks gevlogen kan worden uit het buitenland en dat is dan ook de reden dat het eiland niet aangeboden wordt door de bekende touroperators;  Dat is erg jammer want het is minstens zo mooi als sommige andere Griekse eilanden die wel volop toeristisch zijn en op de Nederlandse en Belgische markt aangeboden worden. Wil je zelf je reis naar Ikaria plannen, dat kan. Je kunt met vliegtuig vanuit Athene of met de boot uit Piraeus. Wat je ook kunt doen is bijvoorbeeld  naar Samos vliegen en vanaf Samos (Samos-stad of Karlovassi) met de boot naar Ikaria varen. Deze tocht duurt ongeveer drie tot vijf uur, afhankelijk van waar je op de boot stapt. Een combinatievakantie Samos-Ikaria is trouwens een absolute aanrader, ik heb het persoonlijk ervaren en ben er enthousiast van geworden! •
 

Therma
Therma | Ikaria

 

EilandHoppen

Eilandhoppen in Griekenland

Fly&Drive

Zelf Rondreizen in Griekenland
Fly & Drive Meteora - Chalkidiki
Fly & Drive Meteora - Chalkidiki

Tijdens deze reis bezoek je eerst Thessalie, de streek met de imposante kloosters van Meteora. Daarna het mooie Chalkidiki. Je reis begint in Thessaloniki waar je zult land....

Fly & Drive Agia Galini - Plakias
Fly & Drive Agia Galini - Plakias

Bij deze leuke fly & drive-vakantie ontdek je het centrale zuiden van Kreta. Je combineert twee fantastische dorpen: Agia Galini en Plak....

Fly & Drive Athene Delphi Olympia
Fly & Drive Athene Delphi Olympia

Wanneer je van de Griekse cultuur houdt en deze eeuwenoude cultuur wilt ontdekken, dan is deze vakantie ideaal om te beleven. Tijdens deze vakantie bezoek je drie imposante....

Fly & Drive Zuid-Peloponnesos en Elafonisos
Fly & Drive Zuid-Peloponnesos en Elafonisos

Met deze Fly & Drive ontdek je het zuiden van de Peloponnesos dat ontzettend veel te bieden heeft. Je ontdekt de prachtige departementen Messinia en Lakonia. Het is een....

Fly & Drive Athene-Olympia-Tolo
Fly & Drive Athene-Olympia-Tolo

Een mooie reis naar het stuk klassiek Griekenland is de combinatie Athene-Olympia-Tolo-Athene. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de Akropolis, het imposante Olym....

Fly & Drive Matala-Plakias
Fly & Drive Matala-Plakias

Bij deze Fly & Drive ontdek je twee leuke dorpen op Zuid Kreta! Je combineert de twee fantastische dorpen Matala en Plakias. Zo kun je een flink stuk van de mooie zuidk....