Reisverhalen Griekse Gids

Voor de échte Griekenlandliefhebber

Genieten op Paxos en Antipaxos


Tekst/Fotografie: Jorgos en Wendy Nikolidakis
 

Gaios is de hoofstad van het eilandje Paxi dat acht mijl ten zuiden van Corfu ligt. Paxi is een eiland van zeventien vierkante kilometer, ongeveer half zo groot als Vlieland en het telt ongeveer 2500 inwoners. Paxi wordt ook wel Paxos genoemd, het is een groen, bergachtig eiland waar veel olijfbomen en dennenbomen groeien. Volgens de Griekse mythologie zou Paxi, dat vroeger aan Corfu vast zat, door de God Poseidon van Corfu afgerukt zijn, om daar met zijn geliefde Amphitrite te gaan wonen.

Paxi is een groen eiland met zeegrotten, traditionele dorpen en rustige stranden. Het eiland ligt ongeveer tien kilometer van Corfu en twaalf kilometer van Epirus. Met de boot is het eiland bereikbaar vanaf verschillende havens op Corfu en Epirus. Paxi heeft een langwerpige vorm en de westkust is veel vlakker dan de oostkust. Aan de oostkust is het erg steil met allerlei hoge rotsen en grotten.

 


 

De stranden op Paxi lijken op elkaar, groot of klein, het zijn in het algemeen witte kiezelstranden met helder turquoise water. De stranden zijn vaak niet bereikbaar met de auto maar wel per boot. Daarom is het geen slecht idee om een klein bootje te huren en op je gemak rondom het eiland te varen. Het hele eiland heeft een omtrek van maar eenentwintig kilometer, dat is dus gemakkelijk te doen. Gaios is de belangrijkste en grootste haven van het eiland Paxi. In dit stadje wonen ongeveer zeshonderd mensen. Het ligt in een baai die afgeschermd wordt door het kleine eilandje Agios Nikolaos dat in diezelfde baai ligt en het nog kleinere eiland Panagia dat iets daarbuiten ligt. Daardoor lijkt het alsof Gaios aan een rivier ligt, want de afstand tot het eiland is zo’n dertig meter.

In de zomer wordt dit stadje dagelijks door duizenden toeristen bezocht, vooral als dagtrip. Corfu en het Griekse vasteland lig-gen niet ver weg. Het is hier erg mooi en een wandeling langs het water, waar allerlei bootjes en zeilboten aanmeren is be-toverend. De  heuvels zijn prachtig groen bedekt tot aan het water, vooral met olijfbomen en dennenbomen. Bij het stadje, dat eerder op een dorp lijkt, zijn leuke winkelstraatjes en gezel-lige pleintjes. Vooral het wandelen door de smalle steegjes is fascinerend. De geuren van de bloemrijke balkons en de verschillende kleuren van de huizen zijn hier opvallend. Hier zijn allerlei res-taurantjes, vistaverna’s, cafeetjes; het ultieme vakantiegevoel overvalt je. In Gaios zijn verschillende hotels en appartement-en, maar het is verstandig om vooraf te reserveren omdat het aantal beperkt is.  Gaios heeft de naam gekregen van de Apos-tel Gaios die hier het Christendom verkondigde. Gaios was een eerling van Apostel Paulus. Hij was tevens één van de tachtig wijzen die de Bijbel hebben vertaald. Op Paxi heeft Gaios jaren-lang gewoond, hij is er ook overleden en begraven. Boven zijn graf is de kerk van de Heilige Apostelen gebouwd. Ieder jaar is er op 29 juni een processie ter ere van Apostel Gaios.
 


Hoewel Paxi een klein eiland is, telt het meer dan zestig kerken, twee daarvan stammen uit de zesde eeuw. Bezienswaardighe-den hier zijn o.a. de kerk der Heilige Apostelen, het eilandje Agios Nikolaos waar de Venetiaanse vesting uit de vijftiende eeuw te zien is, het klooster op het eiland Panagia en het beeld van Giorgos Anemogiannis, een Griekse held die door de Ot-tomanen in 1821 in Nafpaktos is vermoord.
Als je op  op vakantie gaat naar Corfu, Parga of Lefkas, dan kan je dagelijks op excursie met de boot naar Gaios op Paxi. Het is zeker een aanrader. Zulke boottrips zijn altijd de moeite waard, omdat je op één dag heel veel kan zien en doen. Wij hebben er weer van genoten.

 

Antipaxos

Antipaxos is een klein eilandje dat maar vijf vierkante kilometer meet. Het ligt op nog geen vijf kilometer ten zuiden van Paxi of Paxos. Hoewel het erg klein is, is het absoluut de moeite waard om te bezoeken, want het turquoise gekleurde kristalheldere water en de mooie witte stranden en groene landschappen zijn sensationeel.
 


 

Wanneer je met de boot vanaf Paxos komt, zie je eerst het strand Vrika. Op dit strand zijn twee restaurants en een beachbar. Vrika ligt in een mooie baai waar de groene bomen tot aan het strand groeien.  Iets verder ligt het grotere strand Voutoumi dat dezelfde kenmerken als het strand Vrika heeft. Achter het strand was vroeger een moeras, nu is het fraai begroeid en er groeien  zelfs dennenbomen tot op het strand. Ook hier zijn twee restaurants, één daarvan is iets hoger gelegen en vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de baai.
Er  wonen zo’n zestig mensen op dit klein eilandje, het zijn vooral de inwoners uit Paxi die hier vakantieverblijven hebben. De oppervlakte van het eiland is bedekt met lage groene struiken, dennenbomen, cipressen, wijngaarden en allerlei vruchtbomen. Het hoogste punt van het eiland is 118 meter, het heet Agrilidia. De bekendste en meest bezochte stranden zijn Vrika en Voutoumi, twee prachtige stranden. Deze stranden worden dagelijks door veel toeristische bootjes uit Parga en Corfu bezocht. De grond van Antipaxos bestaat vooral uit witte kalksteen, dit veroorzaakt de mooie turquoise kleuren van de zee bij zonneschijn.
 


 

Op Antipaxos is bij de plaats Agripidia een klein haventje waar lokale inwoners hun bootjes aanleggen om heen en weer naar Paxos te varen. Op het eiland zijn veel wijngaarden, in tegenstelling tot Paxos, waar meer olijfbomen zijn. Hier wordt een  lekkere soort zoete donkerrode wijn geproduceerd die erg populair is, maar helaas beperkt verkrijgbaar, omdat de  productie niet groot is. Monumenten zijn er weinig, behalve dan de kerk van de Heilige Emilianos en de Engelse cisterne uit 1833. Om het eilandje te bewandelen van noord naar zuid  heb je ongeveer anderhalf uur nodig.  Wil je op het eiland verblijven, dat kan, er zijn een aantal appartementen te huur.

Meer informatie over Paxos en Antipaxos:
NL: https://www.grieksegids.nl/paxi/
BE: https://www.grieksegids.be/paxi/

EilandHoppen

Eilandhoppen in Griekenland

Fly&Drive

Zelf Rondreizen in Griekenland
Fly & Drive Noord-Centraal-Zuid Evia
Fly & Drive Noord-Centraal-Zuid Evia

Bij deze mooie fly & drive reis vlieg je naar Athene. Hier staat de all risk verzekerde A-categorie huurauto al op je te wachten. Als je 's ochtends aan bent gekome....

Fly & Drive Agia Galini - Matala Kreta
Fly & Drive Agia Galini - Matala Kreta

Bij deze leuke fly & drive-vakantie ontdek je het centrale zuiden van Kreta. Je combineert de twee fantastische dorpen Matala en Agia Galini. Je landt op het vliegveld ....

Fly & Drive Noord-Zuid-Evia
Fly & Drive Noord-Zuid-Evia

Bij deze mooie fly & drive reis vlieg je naar Athene. Hier staat de all risk verzekerde A-categorie huurauto al op je te wachten. Als je 's ochtends aan bent gekome....

Fly & Drive Klassiek Griekenland
Fly & Drive Klassiek Griekenland

Een mooie reis naar het klassieke Griekenland. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de Akropolis, de opgravingen van Delphi in Fokida, Olympia, de plaats waaraan de....

Fly & Drive Athene Nafpaktos Parga Meteora Pilion
Fly & Drive Athene Nafpaktos Parga Meteora Pilion

Deze reis is ideaal voor iedereen die een groot gedeelte van het Griekse vaste land willen ontdekken. In dit programma staan Athene, Nafpaktos, Parga, Meteora en Pilion cen....

Fly & Drive Zuid-Peloponnesos en Elafonisos
Fly & Drive Zuid-Peloponnesos en Elafonisos

Met deze Fly & Drive ontdek je het zuiden van de Peloponnesos dat ontzettend veel te bieden heeft. Je ontdekt de prachtige departementen Messinia en Lakonia. Het is een....