Reisverhalen Griekse Gids

Voor de échte Griekenlandliefhebber

Mooi Hydra!


Tekst/Fotografie: Jorgos en Wendy Nikolidakis
 

Het kosmopolitische Hydra is een van de zoveel Griekse eilanden waarvan de meeste Nederlanders of Belgen waarschijnlijk nog nooit of weinig van gehoord hebben. Dit eiland bezocht ik in de maand juli, het was een heerlijke warme dag. Hydra hoort tot de Argo-Saronische eilanden, dat zijn de eilanden die ten zuiden van Attica (Athene) en ten noordoosten van Peloponessos liggen. Hydra is een relatief klein eiland (50 km2) waar het oostelijke deel tot ter hoogte van Hydra-stad uitermate rotsachtig en kaal is, daarentegen is het westelijke deel enigszins wel redelijk groen.

Wanneer u echter met de boot de inham nadert waar de stad ligt en de haven ziet dan bent u meteen verkocht. Hydra-stad is de hoofdstad van het gelijknamige eiland en is erg populair onder Griekse en Internationale bekendheden. De pittoreske omgeving rond de haven is schitterend en charmant. De stad is op de berghellingen rond de haven gebouwd en de huizen bestaan bijna allemaal uit 2 of 3 etages waarbij de onderste etage tot een winkel, restaurant, bakker of café is omgetoverd. De eigenaren van deze (heeren)huizen hebben de oude huizen gerenoveerd maar wel in de oude klassieke stijl. Hydra-stad heeft alleen maar kleine pleintjes en smalle steegjes en het mooiste is dat het ook nog eens helemaal autovrij is.Als vervoer- en transportmiddel gebruiken de inwoners vooral ezels en muilezels. Ook kleine karretjes worden door de mensen gebruikt om hun dagelijkse boodschappen te vervoeren. Zo zult u bijvoorbeeld de winkeliers aan de haven zien staan met grotere kiepwagens vol met goederen voor hun winkels.
 


Hydra ligt niet zo ver van Piraeus (de haven van Athene) en daarom wordt het vooral in de weekends veel door Atheense toeristen bezocht. Ook zult u hier heel veel watertaxi’s zien en natuurlijk is het voordelig als u met meerdere mensen reist en de kosten kan verdelen. De terrasjes aan de haven zijn zeer druk en gezellig, en de prijzen van de consumpties zijn hier zeer gunstig.  Aan de westelijke kant van de baai bevindt zich op loopafstand een aardig strand waar u lekker kunt zwemmen. Wat ook erg leuk is, is het maken van een wandeling door de steegjes heen en om naar de hoger gelegen straatjes rond te slenteren. Hydra zal ik zeker opnieuw bezoeken maar dan om meerdere dagen te verblijven. Hydra kunt u combineren met een bezoek naar Athene en de overige Saronische eilanden.
 


Bezienswaardigheden Hydra

 • Het historische museum aan de haven waar belangrijke documenten uit de tijd van de Griekse opstand tegen de Turken (1821). Ook zijn er veel schilderijen te zien van bekende mensen uit Hydra die destijds tegen de Turken gevochten hadden maar ook landkaarten en klederdrachten.
 • De bastionnen en de kanonnen aan de haven.
 • Allerlei historische heerenhuizen zoals dat van Tsamadou, van Lazaros Kountouriotis, van Georgios en Pavlos Kountouriotis, van tombazis, van Bountouris, van Kriezis en veel meer.
 • De kathedraal met de grote klok op de klokkentoren.
 • De gezellige steegjes en straatjes
 • Allerlei historische kerken zoals de kerk van Ipapanti, de kerk van Agios Ioannis de vaster, de kerk van Agios Konstantinos uit Hyrda (hoger gelegen kerk met mooi uitzicht op de stad).
 • Het beeld van de Griekse held Andreas Miaoulis aan de linkeroever bij de ingang van de haven.
 • Allerlei kloosters zoals het klooster van Agia Trias, van Agia Matronis, van Agia Fotini, van Agios Nikolaos en van de Heilige Moeder van Zourva.
 • Het kerkelijke museum dat zich op het terrein van de kathedraal bevindt.
   


 

De geschiedenis van Hydra

Hydra heette in de oude tijd “Hydrea” en al in de Neolithische periode werd er op Hydra gewoond. In de eerste Hellenistische tijd (3000 voor Christus) waren er op het eiland haventjes die als havenposten voor het laden en lossen van schepen dienden. Hydra hoorde lange tijd tot Mycene maar ook tot Ermioni (een stad aan de overkant op Peloponessos in Argolis).
In de Byzantijnse periode kende het eiland een grote welvaart en in de 17e en de 18e eeuw had Hydra een eigen handelsvloot die erg machtig werd en een monopolistische positie verworven had in de Middellandse zee. Na de opstand tegen de Turkse bezetters (1821) bood Hydra méér dan honderd schepen in de strijd tegen de Turken. Eén van de bekendste Griekse helden in deze strijd was Andreas Miaoulis, zijn beeld staat aan de oostelijke oever aan e haven van Hydra.


De bereikbaarheid van Hydra

Hydra heeft geen vliegveld en is uitsluitend met de boot bereikbaar.

 • Met de ferry of Flying Dolphin vanaf Piraeus (Bij Athene). De overtocht met de Flying Dolphin duurt ongeveer anderhalve uu en met de ferry 3 1/2 uur.
 • Met de ferry vanaf allerlei plaatsen zoals Porto Heli, Nafplion, Tolo, Metochi(Peloponessos).
 • Met een watertaxi.

Hydra is vooral in de zomer ook direct verbonden met de andere eilanden van de Argo-Saronische golf.
 

EilandHoppen

Eilandhoppen in Griekenland

Fly&Drive

Zelf Rondreizen in Griekenland
Fly & Drive Parga Lefkas (incl. auto)
Fly & Drive Parga Lefkas (incl. auto)

Een geweldige Fly  & Drive combinatie is Parga - Lefkas. Tijdens deze vakantie verblijf je de helft van je vakantie in het pittoreske Parga op het Griekse vastelan....

Fly & Drive Meteora - Chalkidiki
Fly & Drive Meteora - Chalkidiki

Tijdens deze reis bezoek je eerst Thessalie, de streek met de imposante kloosters van Meteora. Daarna het mooie Chalkidiki. Je reis begint in Thessaloniki waar je zult land....

Fly & Drive - Zuid Kreta
Fly & Drive - Zuid Kreta

Tijdens deze fly & drive-reis verken je het zuiden van Kreta. Je combineert de charme van vier prachtige dorpen: Mirtos, Matala, Agia Galini en....

Fly & Drive Athene Nafpaktos Parga Meteora Pilion
Fly & Drive Athene Nafpaktos Parga Meteora Pilion

Deze reis is ideaal voor iedereen die een groot gedeelte van het Griekse vaste land willen ontdekken. In dit programma staan Athene, Nafpaktos, Parga, Meteora en Pilion cen....

Fly & Drive Kreta
Fly & Drive Kreta

Deze Fly & Drive vakantie is de ideale vakantie voor mensen die het hele eiland Kreta willen ontdekken! Je bezoekt en ver....

Fly & Drive Plakias - Agia Galini - Mirtos
Fly & Drive Plakias - Agia Galini - Mirtos

In deze leuke fly & drive-vakantie ontdek je het centrale en het oostelijke zuiden van Kreta. Je combineert drie fantastische dorpen: Plakias, Agia Galini en Mirtos. Je....