Reisverhalen Griekse Gids

Voor de échte Griekenlandliefhebber

Met de Camper door Griekanland...Kan dat?

De Camper blijkt een echte aanrader!
Tekst/Fotografie: Onno Cleijpool
 

Het begon op de vakantiebeurs, waar we door de Griekse Gids gevraagd werden uit te zoeken of je Griekenland eigenlijk wel per Camper kunt doen en hoe leuk dat dan is. Omdat wij niet de beroerdste zijn en omdat de kinderen in mei toch twee weken schoolvakantie hadden, besloten we ons “op te offeren”. Direct dus maar tickets geboekt naar Athene en alles kortgesloten met George van de Camperclub.gr, die de camper voor ons avontuur beschikbaar heeft gesteld. In totaal maken we een rondje van een kleine 1000 km. Iedere dag hebben we een kort verslag bijgehouden over onze belevenissen. De camper blijkt een echte aanrader!
 

Maandag 28 april: een rumoerige nacht

We vliegen om 15:30 vanaf Eindhoven en komen met het uur tijdsverschil relatief laat  aan in Athene. Daar staat netjes een Fiat Diablo te wachten van de camperclub, die ons rechtstreeks naar het parkeerterrein met de campers brengt. De Hymer staat al klaar en we worden hartelijk ontvangen. Na het opmaken van het contract en een kopje koffie wordt het functioneren van de camper uitgelegd. Ook krijgen we dekens en kussens mee en kunnen we op weg. We krijgen het advies om de rondweg te gebruiken en zo een klein beetje aan de camper te wennen. De camping ligt namelijk aan de andere kant van Athene… Nog geen 10 minuten later nemen we de verkeerde afslag en belanden na heel veel stoplichten midden in Athene, “even wennen” is er dan ook niet bij. Na een uurtje hebben we de Acropolis bij nacht gezien en komen we aan op de camping. Het is al ”Camping Athens” ligt aan één van de drukste verkeersaders van Athene en het lijkt of de auto’s over de camping scheuren. Gelukkig is de camper goed geïsoleerd en slapen we toch nog een beetje.
 

Acropolis Athene
Acropolis Athene

Dinsdag 29 april zonnig 22 °C:
De Acropolis biedt “hoop”.

Vandaag hebben we rustig aan gedaan, lekker door Plaka geslenterd en de Acropolis beklommen. Na al dat lekkere eten brengt onze zoon aan het einde van de dag een bezoek aan het campertoilet, maar komt vervolgens verward het toilet uit weer uit…hij spoelt resultaat toch het chemische toilet in te werken, totdat onder veel gelach blijkt dat de “schuif” niet open staat. Gelukkig stond hij wel dicht tijdens het rijden.
 

Woensdag 30 april zonnig 22°C: Delphi in een uur

Op naar Delphi. Best handig zo’n camper, bed opklappen, starten en wegwezen! Het laatste stuk van de route gaat dwars door het Parnassos gebergte met skidorpen die bijna Oostenrijks aandoen. We staan op camping uitzicht! Delphi ligt hoog, waardoor het behoorlijk koud is. Ook nu blijkt de camper zo zijn voordelen te hebben, indraaien, met de rijplaten even op hoogte zetten, kachel aan en lekker een bakkie koffie zetten. Daarna op naar het Orakel van Delphi. We genieten volop van de schitterende opgraving midden in de natuur. Het heeft een betoverende schoonheid over zich.

Delphi
Delphi
 

Donderdag 1 mei half bewolkt 19 °C:
Douchen na een lange rit

We rijden direct door naar Kalogria. De tocht ernaartoe voert door de bergen en slingert langs de kust. Ik heb me nooit gerealiseerd dat ook dit Griekenland is! Onderweg maken we een koffiestop in Galaxidi. Het is een knus haventje dat ingeklemd ligt tussen de bossen en waar hoofdzakelijk Grieken naartoe komen. Dan via Nafpaktos, waar we het oude fort op de berg bezoeken, over de brug naar Patras. Op de camping staat er een Zwitser tegenover ons die vriendelijk vraagt waar we vandaan komen. Nadat hij Holland hoort duikt hij zijn camper en komt ineens met een trekharmonica tevoorschijn. Spontaan begint hij tulpen uit Amsterdam te spelen. In een half uurtje passeert de gehele Jordaan. Erg leuk! Als je een camper hebt om uit te proberen en het sanitair op de camping is niet echt je van het, dan wordt het tijd om de douche in de camper te testen. Eerlijk gezegd vroeg ik me af of dat überhaupt zou gaan lukken vanwege de beperkte ruimte. Dan blijkt dat een camper erg slim is gemaakt, waardoor je wel degelijk redelijk ruim kunt douchen! Verrassend! Er zit 200 liter water aan boord van de camper en het vuile water wordt in een tank opgevangen. Prima oplossing, de douchetest is geslaagd!
 

Vrijdag 2 mei half bewolkt 20-24 °C:
Vreemde strandgangers

Vandaag bezoeken we het natuurpark Kalogria. Het is een rare mengelmoes van moerassen en een soort van paraplu-vormige naaldbomen. Bij het plaatselijke hotel huren we mountainbikes en voor 7 euro zijn we 24 uur lang de trotse eigenaar van een fiets die niet meer schakelt. Dat laatste is niet zo erg, want het gebied is toch vlak.  We duiken een zandpad op en genieten van de natuur. Het pad slingert naar het strand, waar we ineens oog in oog staan met een kudde koeien die klaarblijkelijk ook met vakantie is. Het reisgezelschap ligt gezamenlijk aan de waterlijn. Te oordelen aan de tint, zijn ze al lekker bruin.


Kudde koeien
Kudde Koeien


Zaterdag 3 mei bewolkt 16-24 °C: Bakermat

Vandaag een lange rit voor de boeg, van Kato Alissos naar Foinikounta helemaal in het zuiden van de Peloponnese. De eerste stop is al direct een indrukwekkende, Olympia! Het manoeuvreren met de camper gaat steeds gemakkelijker en als een volleerd vrachtwagenchauffeur parkeren we de camper voor de deur. Na een korte wandeling  kom je bij de ingang en word je direct gegrepen door de schaal van het oude Olympia. Als je je realiseert wat voor bouwwerken hier hebben gestaan en hoe groot dat eerste Olympische dorp was, inclusief alle tempels badhuizen en trainingsfaciliteiten, dan word je even stil. Dit is toch de bakermat van de hedendaagse Olympische spelen.
 

Zondag 4 mei zon 24 °C: Rustige schoonmaak

Vandaag een rustige dag. De kinderen beginnen te protesteren. We zitten aan het strand en het weer is goed. In de ochtend hebben we koffie gedronken in Pilos. Eigenlijk is alleen het uitzicht vanaf de berg over de haven fotogeniek, het haventje is leuk, maar dan heb je het wel gehad. Terug naar de camping en rondhangen op het strand dan maar. Nog een voordeel en gelijk een nadeel van de camper is het toilet. Je kunt van je eigen toilet gebruik maken, maar die raakt een keer vol! Nu had ik niet goed opgelet hoe dat ding leeg moest en inmiddels bleek hij bijna over te lopen, dus maar even gaan buurten bij een mede kampeerder hoe die er uit moet. We hadden een smerig klusje verwacht, maar niets is minder waar. Losklikken, leegkiepen, naspoelen en een nieuw zakje er in, meer is het niet.
 


Maandag 5 mei half bewolkt 20 °C: Rondje Byzantijns

We hebben een rondje gereden en de “twee ogen van Venetië” bezocht. Dat zijn Methoni en Koroni. Beiden werden als verdediging gebruikt en keken uit over zee. Koroni is erg mooi om te zien, omdat het nog gedeeltelijk bewoond wordt en omdat je heerlijk door de straatjes kunt dwalen, met mooie doorkijkjes. In Methoni staat een knots van een kasteel dat uitkijkt over de zee. Je kunt er heerlijk in ronddwalen en als je een zaklamp bij je hebt, kun je ook de gewelven in. Methoni is verder verlaten, het is maar goed dat we de camper bij ons hebben, dan kunnen we lekker een kopje koffie zetten met de kuiten in het water van de Middellandse Zee.
 


Dinsdag 5 mei ochtend zon 24 °C, middag regen
16 °C : Weg door de wolken
 

We steken vandaag door via Kalamata naar Sparta. Vlak voor vertrek geeft de kampeerbaas aan dat we Messini niet mogen missen. De camper scheurt moeiteloos omhoog de bergen in, want hoog ligt het! Hij blijkt niets teveel te hebben gezegd. De opgravingen zijn hier nog in volle gang en er is bijna niets afgeschermd waardoor je overal tussendoor kunt lopen. Sommige delen worden met kwastjes blootgelegd, andere met een pikhouweel arena al volledig gerestaureerd. Als je in de buurt bent is het een hele leuke tussenstop. Het laatste deel van de tocht van Kalamata naar Sparta is waanzinnig mooi, het is een rit die je MOET maken! Je slingert de bergen in door een heel erg ruig natuurgebied, de kloven zijn smal en de wegen nog smaller, boven geeft de thermometer 5 graden aan en we zijn helemaal alleen. Camper stallen, kacheltje aan en soepje maken. Best makkelijk hoor die camper! Aan het einde van de bergweg ligt Mystras, daar nemen we een camping met uitzicht op het middeleeuwse fort (in de wolken).
 

Woensdag 7 mei zon 26 °C: Van 1400 bc naar 1400 ac

De tijd raakt op, we moeten weer richting Athene. De laatste stop wordt Nafplio. Voordat we vertrekken gaan we natuurlijk wel even het kasteel bezoeken. Het is een behoorlijke klim omhoog, maar zeker de moeite waard. Rond 12:00 rijden we via Tripolis naar Nafplio. Vlak bij Nafplio ligt het oude Mycene. Het is één van de eerste vormen van beschaving die gevonden zijn. Vanmorgen keken we naar opgravingen uit het jaar 1400, nu kijken we naar opgravingen van 1400 jaar voor de jaartelling. De leeuwenpoort is mooi om te zien, helemaal als je beseft dat ze die steen met de hand op zijn plaats hebben gekregen.
 


Donderdag 8 mei zon 26 °C: Een zinkende brug

Aan alles komt een einde, ook aan deze leuke trip. We rijden terug naar Athene om de camper in te leveren, maar niet voordat we het kanaal van Korinthe aangedaan hebben. Het is even zoeken, maar in het dorpje beneden is een hele smalle brug waar je overheen kunt. Het kanaal is eind 1800 helemaal met de hand gegraven, wat het speciaal maakt. De brug gaat niet omhoog, maar zakt iedere keer als er een boot aan komt, naar de bodem van het kanaal.  Nog even de laatste lunch en dan via de tolweg deze keer netjes om Athene heen in plaats van erdoorheen.
 

Conclusie

Griekenland met je gezin en een camper is heel erg leuk en goed te doen. Wij hebben nog veel van campings gebruik gemaakt, maar dat hoeft niet. Je kunt met de camper ook gaan staan waar je wilt, je bent helemaal self supporting. Wat nog belangrijker is, is dat de kinderen het ook naar hun zin hebben gehad. Je hebt de luxe van je eigen huisje en de vrijheid van de natuur/camping.
Gewoon doen! •

Aanrader

EilandHoppen

Eilandhoppen in Griekenland

Fly&Drive

Zelf Rondreizen in Griekenland
Fly & Drive Klassiek Griekenland
Fly & Drive Klassiek Griekenland

Een mooie reis naar het klassieke Griekenland. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de Akropolis, de opgravingen van Delphi in Fokida, Olympia, de plaats waaraan de....

Fly & Drive Noord-Centraal-Zuid Evia
Fly & Drive Noord-Centraal-Zuid Evia

Bij deze mooie fly & drive reis vlieg je naar Athene. Hier staat de all risk verzekerde A-categorie huurauto al op je te wachten. Als je 's ochtends aan bent gekome....

Fly & Drive Klassiek Noord-Griekenland
Fly & Drive Klassiek Noord-Griekenland

8-daagse rondreis.
Bij deze indrukwekkende rondreis (met huurauto) ontdek je het geweldige rijkdom van Noord-Griekenland. Je bezoekt o.a. Thessalon....

Fly & Drive Agia Galini - Mirtos Kreta
Fly & Drive Agia Galini - Mirtos Kreta

Ben je op zoek naar een authentiek stuk Kreta en vind je het leuk om een afwisselende vakantie te beleven? Dan is de combinatie Agia Galini en Mirtos op Zuid Kreta é....

Fly & Drive Athene-Olympia-Tolo
Fly & Drive Athene-Olympia-Tolo

Een mooie reis naar het stuk klassiek Griekenland is de combinatie Athene-Olympia-Tolo-Athene. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de Akropolis, het imposante Olym....

Fly & Drive Athene Delphi Olympia
Fly & Drive Athene Delphi Olympia

Wanneer je van de Griekse cultuur houdt en deze eeuwenoude cultuur wilt ontdekken, dan is deze vakantie ideaal om te beleven. Tijdens deze vakantie bezoek je drie imposante....