Reisverhalen Griekse Gids

Voor de échte Griekenlandliefhebber

Reisverslag Aegina (Egina)


Tekst/Fotografie: Jorgos en Wendy Nikolidakis
 

Volgens de Griekse mythologie was Egina (Aegina) een nimf waar oppergod Zeus verliefd op werd. Om haar de zijne te maken, veranderde hij haar in een adelaar en bracht haar naar het eiland Inoni. Sindsdien heet dit eiland Egina.

Aegina is niet al te groot eiland en ligt op ongeveer een uur varen van Piraeus. Het is een bergachtig eiland met in het noordwesten een vlak gedeelte. De bergen zijn bebost en overal kom je pistachebomen tegen, de pistachenoot is het belangrijkste exportproduct van Aegina.

Aegina bezocht ik vele jaren geleden al eens, ik was toen zestien jaar en samen met mijn ouders en grootouders brachten we een bezoek aan de kerk van Agios Nektarios op het eiland. Agios Nektarios was één van de geliefde Heiligen van mijn oma en had volgens haar vele wonderen verricht in haar leven. Overal in haar huis hing wel een icoon van deze Heilige en bij al haar moeilijke momenten, had ze het gevoel dat de Heilige Nektarios haar hielp.

Jaren later bezocht ik Aegina opnieuw, nu samen met mijn twee broers, Kosta en Niko. Erg veel herinnerde ik mij niet meer van het eiland, het enige wat me was bijgebleven was de kerk van Agios Nektarios en de pistachebomen. Aegina heeft geen vliegveld en is bereikbaar via de haven van Piraeus. Meerdere malen per dag varen boten naar Aegina. Een boottocht duurt met de normale veerboot ongeveer anderhalf uur. Met de Flying Dolphin duurt het minder dan drie kwartier.

Met één van de boten van Hellenic Seaways varen we door de haven van Piraeus, de Saronische zee in. In de verte zien we Aegina al, zo ver ligt het eiland dus niet. Rechts zien we het eiland Salamina, het grootste eiland in de Saronische zee. Het is het eiland waar de Griekse held Ajax vandaan komt. Na ongeveer een uur varen passeren we de noordkust van Aegina en even later, nadat we de bocht in zuidelijke richting hebben genomen, verschijnt stilletjes aan de mooie gelijknamige hoofdstad.
 


 

Aegina-stad is een aristocratische stad in het noordwesten van het eiland. Bij het aanmeren van de veerboot zien we in een oogopslag dat deze stad erg leuk is. De stad is rondom de haven gebouwd en straalt een zekere klasse uit. We zien vele neoklassieke gebouwen die nu onderdak bieden aan winkels, restaurants, cafetaria’s, banken en autoverhuurbedrijven. Weinig mensen weten dat Aegina in de 19e eeuw, twee jaar lang de hoofdstad was van het “nieuwe Griekenland”. Aan de havens zijn veel vissersboten en jachten te zien en op de weg zie je witte paarden met koetsen rijden. Aan de ingang van de vissershaven staat de opvallende witte kerk van Agios Nikolaos, waar toeristen massaal foto’s maken. Op de terrassen aan de haven is het erg gezellig en levendig. Constant meren boten aan of vertrekken andere. Je ziet passagiers aankomen en weggaan, het is hier gezellig druk. In de haven liggen vissersbootjes die in plaats van vis fruit verkopen. Opeens slaat de klokkentoren van de grote kerk aan de overkant van de haven, ik zie mensen de kerk inlopen.

Aegina ligt vlakbij Piraeus en Athene, daarom is het een zeer geliefd eiland bij de inwoners van die steden. Vooral in de zomer, maar ook tijdens de weekends wordt Aegina door veel stedelingen overspoeld. Meestal komen ze voor één of twee dagen. We hebben een uurtje aan de haven gezeten ontzettend genoten, maar nu is het tijd om de rest van het eiland te verkennen. Met de huurauto rijden we via de noordwestkust naar het stadje Souvala, een typisch Grieks havenstadje met een grote haven en veel terrassen.

Vanaf hier gaan we zuidwaarts, richting Palaiochora en het klooster van Agios Nektarios. De natuur is hier erg mooi en overal zien we pistachebomen, maar ook dennenbomen, wijngaarden en olijfbomen. Palaiochora is een oude, verlaten stad die op de hellingen van een berg ligt. Dit was in de middeleeuwen de hoofdstad van Aegina, totdat deze in het jaar 1537 door piraten is vernietigd. Aan de andere kant van de helling ligt de imposante kerk van Agios Nektarios en daarboven op een helling het klooster. In dit klooster is het lichaam van Agios Nektarios opgebaard en jaarlijks komen duizenden bezoekers uit heel Griekenland en uit het buitenland hier op bedevaart. Dit klooster is door de heilige zelf in het jaar 1904 gesticht. Hij overleed in het jaar 1920 en in het jaar 1961 werd hij Heilig verklaard. Ieder jaar worden op drie september en negen november bij dit klooster volksfeesten gehouden ter ere van de beschermheilige van Aegina. Samen met mijn broers ga ik de kerk in en we steken een paar kaarsjes aan. Een speciaal moment.
 


We gaan in oostelijke richting, naar de tempel van Afaia, de beroemdste archeologische bezienswaardigheid van het eiland. Hier, in Afaia, staat op 160 meter hoogte, op de top van een heuvel, de goed bewaarde tempel van de godin van de vruchtbaarheid. Vanaf hierboven heb je een waanzinnig uitzicht naar Athene en naar een groot deel van de Saronische golf. Godin Afaia zou uit Kreta afkomstig zijn, waar ze vooral bekend was onder de naam Godin Vritomartis. Toen koning Minos verliefd op haar werd, wilde hij haar veroveren, maar zij bood weerstand. Zij vluchtte en sprong in de zee, waar ze door vissers werd gevonden die haar naar Aegina brachten. Uiteindelijk werd ze in bescherming genomen door de godin Artemis, de godin van de jacht. Toen inwoners van het eiland haar probeerden te vinden, was ze onvindbaar, want ze was veranderd in een standbeeld. Vandaar de naam Afaia, want Afaia is afgeleid van het woord Afanti wat onzichtbaar betekent. De tempel van Afaia zou rond het jaar 500 voor Christus zijn gebouwd, direct na de slag van Salamina, want ook Aegina had deelgenomen aan de oorlog van de Grieken tegen Xerxes en de Perzen. Ook hadden de eilandbewoners aan de oorlog in Troje deelgenomen. Op de zijgevels van de tempel stonden ooit op marmeren beelden de helden van het eiland afgebeeld. Helaas zijn deze tijdens de Turkse bezetting in de 19e eeuw door Turken en Engelsen aan Duitsers verkocht en staan deze beelden nu in Duitse Musea.
 


 

Vanaf Afaia rijden we naar Aghia Marina, de populairste badplaats van Aegina. Eigenlijk valt deze plaats me een beetje tegen, ik mis hier de gezelligheid. Het strand is best in orde, maar ook hier mis ik de behaaglijkheid. Veel leuker en gezelliger vind ik de kleinere stranden aan de andere kant van het eiland, de stranden van Aeginitissa en Marathonas. Aeginitissa is een levendig en erg populair zandstrand dat tussen Aegina-stad en Perdika ligt. Dit strand, dat omgeven is door platanen, is goed georganiseerd en trekt vooral veel jongeren aan. Aan het strand zijn parasols en ligbedden te huur en er is een bar-restaurant waar je iets te drinken of eten kunt bestellen. Hier worden jaarlijks in de zomer toernooien beachtennis gehouden. Ook is dit de plek waar vaak zomerparty’s worden gegeven. Hier nabij ligt ook het dorp Marathonas, waar eveneens twee leuke stranden zijn. Een paar kilometer ten zuiden van Aeginitissa ligt het dorpje Perdika dat een zeer positieve indruk op mij heeft achtergelaten. Perdika is een klein vissersdorpje dat op de hellingen van een laag schiereiland is gebouwd. Precies hier tegenover ligt het eilandje Moni. Bij het haventje van Perdika is het ontzettend gezellig, mooi en verzorgd. Op de kade zijn veel leuke terrassen, waar je lekker kan eten of iets drinken. Ook zijn er veel winkeltjes.

Al met al, is Aegina een erg leuk eiland om te bezoeken, vooral voor een paar dagen en het is ideaal om als uitvalbasis te dienen, om de regio rondom het eiland te verkennen. Het eiland staat meerdere malen per dag in verbinding met Athene en Piraeus, Agkistri, Methana en Poros.

Meer informatie over Egina (Aegina): 
www.grieksegids.nl/saronische-eilanden/aegina.php
www.grieksegids.be/saronische-eilanden/aegina.php
 

EilandHoppen

Eilandhoppen in Griekenland

Fly&Drive

Zelf Rondreizen in Griekenland
Fly & Drive  Kreta
Fly & Drive Kreta

Deze Fly & Drive vakantie is de ideale vakantie voor mensen die het hele eiland Kreta willen ontdekken! Je bezoekt en ver....

Fly & Drive Matala-Plakias
Fly & Drive Matala-Plakias

Bij deze Fly & Drive ontdek je twee leuke dorpen op Zuid Kreta! Je combineert de twee fantastische dorpen Matala en Plakias. Zo kun je een flink stuk van de mooie zuidk....

Fly & Drive Athene Delphi Olympia
Fly & Drive Athene Delphi Olympia

Wanneer je van de Griekse cultuur houdt en deze eeuwenoude cultuur wilt ontdekken, dan is deze vakantie ideaal om te beleven. Tijdens deze vakantie bezoek je drie imposante....

Fly & Drive Matala - Mirtos
Fly & Drive Matala - Mirtos

Bij deze Fly & Drive ontdek je twee leuke dorpen op Zuid Kreta! Je combineert de twee fantastische dorpen Matala en Mirtos. Zo kun je een flink stuk van de mooie zuidku....

Fly & Drive Athene Delphi Olympia Nafplion
Fly & Drive Athene Delphi Olympia Nafplion

Een mooie reis naar het vasteland van Griekenland. Deze reis ideaal vanaf 10 dagen maar kan gerust korter of langer duren. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de A....

Fly & Drive  Agia Galini - Plakias - Matala
Fly & Drive Agia Galini - Plakias - Matala

Bij deze leuke fly & drive-vakantie ontdek je het centrale zuiden van Kreta. Je combineert drie fantastische dorpen: Agia Galini, Plakias en Matala. Je landt op het vli....