Reisverhalen Griekse Gids

Voor de échte Griekenlandliefhebber

Rondreis op Kreta

Met Jorgos als (Griekse) gids!
Tekst/Fotografie: Jorgos Nikolidakis
 

Kreta is mijn lievelingseiland! Dat komt waarschijnlijk omdat mijn “wortels” op Kreta liggen, bovendien heb ik er jarenlang gewoond.  Ook de andere Griekse eilanden en gebieden zijn prachtig en uniek, maar Kreta heeft een speciaal plekje in mijn hart. Het is een erg groot eiland en om het goed te kunnen omschrijven, is een heel boek nog niet genoeg, zo veelzijdig en gevarieerd is het. Toch waag ik een poging, met het verslag van deze rondreis hoop ik je te overtuigen van de schoonheid en veelzijdigheid van dit unieke eiland.

Het oostelijke departement: Lassithi
We beginnen onze rondreis in Lassithi, het meest oostelijk gelegen departement van Kreta.  De hoofdstad van dit departement is de stad Agios Nikolaos. Deze drukke toeristenplaats, met in de zomer enorm veel restaurants, hotels, bars en winkels, doet vooral zo prachtig aan door het binnenmeertje Voulismeni, dat door hoge rotswanden wordt omringd. het meertje werd in de 19e eeuw  via een zeventig meter lang ka-naal verbonden met de haven. Men beweert dat dit meertje bodemloos is. op 10 kilometer afstand ten noorden van Agios Nikolaos bevindt zich de dorpjes Elounda en Plaka. Elounda en Plaka zijn bekend geworden door de tv-serie “Who pays the ferryman” die hier is opgenomen. Het zijn gezellige, levendige plaatsjes met diverse mooie zandstranden. Tegenover Elounda ligt het zogenaamde lepra-eiland Spinalonga.  Spinalonga heeft een rijke geschiedenis want het is eigendom geweest van Grieken, Venetianen, Arabieren en Ottomanen. De Ottomanen vertrokken pas toen hier een leprakolonie gesticht werd die hier tot 1957 gevestigd was. Meerdere malen per dag varen excursieboten van Elounda en Plaka naar Spinalonga. Het is meer dan de moeite waard het eiland te bezoeken en de sfeer te proeven van de rijke en dramatische historie die dit eiland heeft.

Plaka bij Spinalonga

Door prachtige olijfboomgaarden rijden we vervolgens naar het zuiden van Lassithi naar het charmante plaatsje Mirtos. hoewel de afstand niet meer dan vijfenvijftig kilometer is, doen we hier ruim anderhalf uur over. Mirtos is een gezellig kustplaatsje dat de typische eigenschap-pen van een traditioneel dorp heeft behouden,  maar ondertussen alle voorzieningen treft om toeristen een aangenaam verblijf te garanderen. het dorp wordt vooral bezocht door mensen die niet van massatoe-risme houden en de levendigheid van een typisch Kretenzisch dorpje willen proeven. Via de stad ierape-tra en allerlei leuke kustdorpen zoals Agia Fotia, waar een leuk strand is met erg gezellige taverna’s, rijden we vervolgens richting Makrigialos, een gemoedelijk dorpje dat veertig kilometer ten oosten van Mirtos ligt. Makrigialos ligt in een prachtige omgeving, een combinatie van heuvels en zee. op de heuvel zijn de ruïnes te zien van een paleis uit de Minoïsche periode en aan het mooie zandstrand zijn diverse traditionele restaurantjes. helemaal in het oosten en noordoosten van het eiland liggen de plaatsen Kato Zakros, het palmenstrand Vai en het gezellige stadje Sitia, hier-over kunt u meer  lezen in het artikel over Sitia vanaf pagina 16. Vanaf Sitia rijden we vervolgens naar Mo-chlos dat op de helft van de route naar Agios Nikolaos ligt en in de oudheid één van de belangrijkste havens van oost-Kreta was. Mochlos is een klein vissersdorpje dat tegenover het kleine eilandje Ai-nikolas ligt. op dit eilandje zijn ruïnes uit de pre-Minoïsche tijd te zien. het pittoreske dorp zelf heeft een mooi zand-strand en gezellige terrasjes. onze rondreis in Lassithi beëindigen we tenslotte op het bergplateau van Las-sithi dat we via Agios Nikolaos bereiken. Eerst maken we nog een stop bij de badplaats Ammoudara die ten zuiden van Agios nikolaos ligt en waar vele goede hotels te vinden zijn, waarna we bergopwaarts trek-ken. De vlakte ligt op 850 meter hoogte en kenmerk van de Lassithi-vlakte zijn de honderden windmolens die er vroeger waren. Deze windmolens werden door de inwoners gebruikt om water uit de grond te pom-pen, tegenwoordig staan ze er puur als decor. bij het dorpje psichro bevindt zich de grot van Zeus, volgens de Griekse Mythologie zou de oppergod van olympus hier zijn geboren. De grot is erg diep, je kunt helemaal naar beneden lopen via twee trappen (200 treden). De grot is tegenwoordig mooi verlicht en in de grot zijn prachtige stalactieten en stalagmieten te zien.

Het departement Heraklion
Via een vrij bochtige weg rijden we vervolgens via het traditionele dorp Mochos weer naar beneden richting zee, deze keer in noordwestelijke richting.  hier komen we achtereenvolgens langs de toeristische plaatsen van Kreta zoals o.a. Malia, Stalis en Chersonissos, waarna we ons richting heraklion begeven om een bezoek te brengen aan het paleis van Knossos. Deze beroemde hoofdstad van het Minoïsche Kreta, is te vinden op vijf kilometer ten zuiden van heraklion. Tien eeuwen lang was Knossos de eerste en grootste stad van Griekenland en heel Europa. nu zijn er nog de gerenoveerde  overblijfselen van het grote paleis van koning Minos, de villa’s, het theater, grote kruiken en de graven. Vervolgens rijden we naar de gezellige badplaats Agia pelagia en vanaf daar helemaal naar het zuiden van het departement, naar de vlakte van Messara die de grootste van Kreta is. hier bevindt zich het op één na grootste paleis uit de Minoïsche geschiedenis namelijk festos.  hier is de beroemde discus van Festos pas  in het jaar 1908 ontdekt, maar nog steeds, tot op de dag van vandaag is deze niet ontcijferd. Twee kilometer ten noorden van Festos ligt et dorpje Vori en dat is het dorpje waar ik vandaan kom. Mijn familie en vrienden wonen er en als ik op Kreta ben, kom ik hier altijd met veel plezier. Vori is een traditioneel Kretenzisch dorpje met een gezellig pleintje waar een aantal cafés en winkeltjes zijn. in het dorp is een folkloristisch museum. Vanaf Vori is het maar vier kilometer tot aan de kust, en hier liggen de zand-kiezelstranden van Kokkinos pirgos, Kalamaki, Komos en Matala. Matala is de beroemdste plaats uit dit rijtje; Matala werd wereldberoemd door de unieke ligging tussen de krijtrotsen, waarbij de grote gaten in de rotsen  (antieke grafkamers) deze plaats een karakteristiek gezicht geven. in de jaren zestig was Matala het domein van de hippies. Tegenwoordig mogen de holen overdag bezocht worden, maar ‘s avonds wordt alles afgesloten. In Matala is volop keus aan restaurantjes en terrasjes met fantastisch uitzicht op de baai. Er zijn erschillende souvenirwinkeltjes waarlangs het gezellig wandelen is. Vanaf Matala rijden we richting Agia Galini, een van de leukste dorpen van Kreta.


Het departement Rethymnon
In Agia Galini hebben Wendy en ik jarenlang gewoond en gewerkt; we hebben er geweldige herinneringen aan. Agia Galini is een fantastische vakantieplaats. het is van oorsprong een vissersdorp, maar tegenwoordig biedt het toerisme de grootste bron van inkomsten, hoewel het gelukkig geen massale toeristenplaats ge-worden is. De witte huisjes die tegen de berg zijn ge-bouwd rondom het vissershaventje zorgen voor een schilderachtig beeld van dit sfeervolle en gastvrije dorp. het gezellige zandkiezelstrand ligt op vijf mi-nuten wandelen van de haven en hier bevinden zich diverse goede restaurants, net als in de haven zelf. onze volgende bestemming aan de zuidkust is plak-ias maar vóór we in plakias zijn, rijden we eerst door het traditionele bergdorpje Spili waar uit de monden van 19 stenen leeuwenkoppen bronwater de berg uitstroomt. Na Spili passeren we de imposante Kour-talioti-kloof en stoppen we bij het palmenstrand van preveli. Via een paadje kun je hier naar beneden wan-delen. niet ver van preveli ligt plakias, een toeristisch dorp met een mooi strand, veel goede hotels, winkels en terrasjes. De tavernes aan het strand serveren heerlijke gerechten en de prijzen zijn hier zeer betaal-baar.  Een andere leuke badplaats in het zuiden van Kreta is Frangokastello dat vooral bekend is door het kasteel aan het strand. Frangokastello heeft een erg mooi zandstrand en mocht je hier langskomen, bestel dan bij een restaurant de streekspecialiteit “Sfakianes pites”, dat zijn een soort Griekse pannenkoeken met honing. heerlijk! Aan de noordkust van het departe-ment Rethymnon liggen van oost naar west de leuke badplaatsen bali en panormos en de stad Rethym-non. De oude stad Rethymnon bestaat uit een wirwar van straten en steegjes, waar gezellige restaurantjes en leuke Griekse winkeltjes te vinden zijn. ook bezit Rethymnon een prachtig zandstrand waar het heer-lijk zwemmen en zonnen is. bezienswaardigheden van Rethymnon zijn o.a.: de Venetiaanse haven, het archeologisch museum, fortetza, de Rimondi fontein en de Agios frangkiskos kerk. Zowel bali en panormos zijn zeer gezellige dorpen waar vele leuke terrasjes en winkeltjes zijn. beide dorpen hebben mooie stranden en dit totaalplaatje heeft ervoor gezorgd dat zich in beide plaatsen veel grote hotels gevestigd hebben. In het bergachtige binnenland van het departement Rethymnon zijn vele interessante traditionele dorpen. het bekendste dorp echter is het dorp Anogia. dit dorp ligt ten noorden van Ida, de hoogste berg van Kreta. In het centrum van het dorp, waar vooral handgemaakte tapijten verkocht worden, bevinden zich vele goede restaurants waar vooral Kretenzische vleesspecialitei-ten geserveerd worden. Uit dit dorpje is de legenda-rische Griekse zanger nikos xilouris afkomstig en in het centrum van het dorp staat zijn ouderlijk huis.


Het departement Chania
Via de Nationale weg rijden we nu van Rethymnon stad  richting het departement Chania en de gelijk-namige charmante hoofdstad. Te midden van de in-drukwekkende groene natuur maken we eerst een stop bij Georgioupolis, een klein vissersdorpje  dat zich de afgelopen decennia ontwikkeld heeft tot een toeristisch dorp. Dat Georgioupolis een leuke toeristi-sche plek is geworden, heeft te maken met het lange uitgestrekte zandstrand dat zich hier bevindt. Er zijn heel wat terrasjes, restaurants en taverna’s langs het water en de laatste jaren zijn er veel grote hotels bij gekomen. Vervolgens rijden we naar Chania stad, de prachtige hoofdstad van het departement. Ten wes-ten van Chania liggen de gezellige badplaatsen Agia Marina en platanias. Dit zijn de meest drukke bad-plaatsen van west Kreta. Aan de westkust van Kreta liggen de indrukwekkende zandstranden van falas-sarna en Elafonisi. Via Elafonisi rijden we dan in zuide-lijke richting naar de typisch Kretenzische kustdorpen Paleochora en Sougia. paleochora ligt gedeeltelijk op een soort schiereiland en aan beide kanten van het schiereiland zijn stranden. het mooiste strand ligt aan de westelijke kant, dat is een groot zandstrand dat goed georganiseerd is. Naast het strand bevinden zich allerlei leuke terrasjes en een aantal hotels en ap-partementen. Sougia, dat 35 km verderop ligt, is één van de meest geliefde badplaatsen van zuid Kreta, het is een pittoresk dorpje aan een groot strand. Sougia telt 150 vaste inwoners. Tien kilometer ten oosten van paleochora, tussen Sougia en Chora Sfakion ligt de Samariakloof. Deze imposante kloof is in de zo-mer met de boot bereikbaar vanaf zowel paleochora, Sougia als vanaf Chora Sfakion. De boot brengt je naar het plaatsje Agia Roumeli, dat is het dorpje aan de zuidelijke ingang van de kloof. Vanaf hier kun je dan de korte route van de Samaria bewandelen. De wandeling door de Samaria Kloof is een geweldige, intense ervaring. het is de smalste kloof ter wereld, de totale lengte van de kloof is zestien kilometer. op sommige plaatsen is de kloof maar vier meter breed met rotswanden van 500 meter hoog. Vanaf Agia Roumeli nemen we vervolgens de boot naar Chora Sfakion, de auto kan mee op de boot. Chora Sfakion  is het dorp dat de ‘hoofdstad’ is van de regio Sfakia. De mensen van Sfakia staan bekend om hun respect voor oude tradities en ongerepte natuur. het dorp is tegenwoordig vrij toeristisch, het is gebouwd tegen de hellingen van een berg met uitzicht naar de Libi-sche zee. Aan het haventje zijn veel leuke terrasjes en winkeltjes en de sfeer is erg gezellig. Vanaf Chora Sfakion rijden we vervolgens via vele haarspeldboch-ten de bergen in, de welbekende ‘Lefka ori’. Al gauw komen we de andere bekende kloof tegen, dat is de Imbros kloof. De natuur is hier erg groen en mooi. Via het mooie Askyfou-plateau gaan we dan terug rich-ting Chania-stad, de plek waar onze rondreis eindigt.

De rondreis die ik hier beschreven heb is fascinerend en afwisselend, ik  zou nog wel twintig andere variaties kunnen beschrijven, Kreta is wat betreft omvang en bezienswaardigheden zo groot dat dit gemakkelijk kan. Vele leuke dorpen en plaatsen heb ik in dit artikel niet omschreven, dat komt puur door ruimtegebrek, wellicht komen deze plaatsen in een volgende editie aan bod! om deze rondreis te kun-nen maken, zou ik zeker twee weken uittrekken.

 

EilandHoppen

Eilandhoppen in Griekenland

Fly&Drive

Zelf Rondreizen in Griekenland
Fly & Drive  Agia Galini - Plakias - Matala
Fly & Drive Agia Galini - Plakias - Matala

Bij deze leuke fly & drive-vakantie ontdek je het centrale zuiden van Kreta. Je combineert drie fantastische dorpen: Agia Galini, Plakias en Matala. Je landt op het vli....

Fly & Drive Athene Skiathos
Fly & Drive Athene Skiathos

De combinatie van Athene en Skiathos in één vakantie is misschien geen voor de hand liggende keuze, maar juist daarom zo ontzettend leuk en v....

Fly & Drive Athene Delphi Olympia Nafplion
Fly & Drive Athene Delphi Olympia Nafplion

Een mooie reis naar het vasteland van Griekenland. Deze reis ideaal vanaf 10 dagen maar kan gerust korter of langer duren. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de A....

Fly & Drive - Zuid Kreta
Fly & Drive - Zuid Kreta

Tijdens deze fly & drive-reis verken je het zuiden van Kreta. Je combineert de charme van vier prachtige dorpen: Mirtos, Matala, Agia Galini en....

Fly & Drive Athene-Olympia-Tolo
Fly & Drive Athene-Olympia-Tolo

Een mooie reis naar het stuk klassiek Griekenland is de combinatie Athene-Olympia-Tolo-Athene. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de Akropolis, het imposante Olym....

Fly & Drive Zuid-Peloponnesos en Elafonisos
Fly & Drive Zuid-Peloponnesos en Elafonisos

Met deze Fly & Drive ontdek je het zuiden van de Peloponnesos dat ontzettend veel te bieden heeft. Je ontdekt de prachtige departementen Messinia en Lakonia. Het is een....