Reisverhalen Griekse Gids

Voor de échte Griekenlandliefhebber

Reisverslag Patmos


Tekst/Fotografie: Jorgos Nikolidakis
 

Patmos is een van de kleinste bewoonde eilanden van de Dodecanese eilandengroep. Het staat vooral bekend als het eiland van de ‘Apocalyps’, want Johannes de Evangelist heeft vanaf het jaar 95 tot 97 na Christus “De Openbaring” hier in een grot geschreven. Patmos ligt ten zuiden van Samos. Met de boot ben je er vanaf Pythagorion binnen negentig minuten. Op zaterdag 17 september neem ik om 8.30 uur de boot vanaf Pythagorion naar Patmos. Het is een heerlijke ochtend, een graad of 25 inmiddels en het is prachtig helder weer. De blauwe Egeïsche zee is erg kalm. Het ideale weer om een boottocht te maken.

De catamaran van Dodekanisos Seaways is halfvol. Op de boot zitten toeristen uit allerlei landen. Na dertig minuten varen, arriveren wij bij het haventje van het eilandje Agathonisi, waar enkele toeristen uitstappen en een aantal anderen instappen. Precies hetzelfde gebeurt iets later bij het eilandje Arki. Ik vind het altijd leuk om kleine, onbekende eilandjes van dichtbij te zien, ook al is het maar voor even. Nadat we Arki verlaten, passeren we het eilandje Marathos waar opvallend veel zeilboten dichtbij een mooi strand dobberen. Het ziet er allemaal uitnodigend uit. In de verte zie ik Patmos. We naderen het eiland al en twintig minuten later komen we bij de haven genaamd “Skala” aan. Het is druk in de haven. Er staan honderden toeristen klaar om de boot te nemen, de boot die ik zo meteen zal verlaten. Mijn eerste indruk is positief. Ik zie leuke pleintjes, kleine stranden met tafeltjes naast het water en mooie, witte huisjes die me aan de Cycladen eilanden doen denken. En verder, hoog op een berg, zie ik het beroemde klooster van Johannes. Ik heb zin om alles te gaan bekijken!  
Pas op de dag voor mijn aankomst op Patmos heb ik een hotel geboekt. Het hotel ligt op honderd meter van de haven. Het is altijd lekker om niet ver te hoeven lopen met je bagage naar je hotel toe. Tien minuten later check ik in bij het hotel en maak ik me klaar om op pad te gaan. Ik neem de drone en de camera’s mee, aan de haven huur ik een kleine scooter. Patmos is vrij klein. Op de wegen is het niet druk. Het is dus een ideale bestemming om met een brommertje te ontdekken.
 

Skala en Chora

Skala en Chora zijn de drukste plaatsen op het eiland. Vooral Skala is druk, want hier is de haven van het eiland en hier arriveren alle toeristen. Een vliegveld is er niet. Als je naar dit eiland wilt komen, moet je gebruik maken van het vliegveld van een van de rondom liggende eilanden, zoals de internationale luchthavens van Samos en Kos of de nationale luchthavens van Ikaria en Leros. Vooraf aan mijn bezoek aan Patmos heb ik een routeplan gemaakt van de plaatsen die ik graag wil bezoeken. Mijn eerste trip gaat naar de grot van Johannes de Evangelist, die twee kilometer ten zuiden van Skala ligt, op de hellingen van een heuvel met dennenbomen. De grot bevindt zich in de kerk van Agia Anna. In de grot is in een rots een uitholling waar Johannes zijn hoofd zou hebben laten rusten en een uitholling waar hij zich aan kon vasthouden om op te staan. Het is druk in de kerk, want behalve pelgrims zijn er tientallen toeristen uit de hele wereld die de Heilige Grot van de Apocalyps willen zien.

Mijn volgende bezoek is aan het Johannesklooster,  dat bovenop de top van de berg staat. Dit klooster is in het jaar 1088 gesticht door de monnik Christodoulos, ter ere van Johannes. Het klooster is ommuurd door hoge imposante muren. Naast de vesting bevinden zich drie windmolens uit de 16e en de 17e eeuw. Binnen de muren bevinden zich kerken, kapelletjes,  binnenplaatsen, schatkamers en balkons met prachtige bogen. De collectie in het museum is imposant. Je ziet historische geschriften en documenten, gewaden, sieraden, kronen, indrukwekkende schilderijen van de beste Griekse schilders uit de middeleeuwen en veel meer. De schilderijen van de Kretenzer kunstenaars uit de 16e eeuw met de felle kleuren vind ik bijzonder. In het klooster kun je hogerop klimmen en vanaf het hoogste punt heb je het beste uitzicht over het eiland. Erg mooi is het ook buiten de muren van het klooster. Hier kom je witgekalkte huisjes en herenhuizen tegen, smalle steegjes, gezellige pleintjes en veel kerken. Er zijn caféterrasjes, gezellige restaurantjes, winkeltjes, sieradenwinkels, bakkers, van alles wat. En dit alles is gebouwd rondom de kloostervesting, tegen de muren aan.
 


 

Het zuidelijk deel van Patmos

Het is inmiddels 13.30 uur en ik ga op weg om het zuidelijk deel van Patmos bezoeken. Bij een kruispunt wijst een verkeersbord naar Grikos en Petra naar links en Diakofti en Psili Ammos naar rechts. Ik sla links af, want Diakofti en Psili Ammos zal ik later gaan bezoeken. De afstanden zijn immers erg klein. Met de scooter komend vanaf Chora, over de kale rotsachtige bergen, verschijnt snel de grote baai van Grikos en de opvallende Kalikatsou-rots aan het einde van de baai. Achter de Grikos-baai is een vruchtbare, kleine vlakte waar wijngaarden en tuinen zijn. In de gelijknamige baai ligt de badplaats Grikos. Dit is het belangrijkste en grootste dorp op zuid Patmos. Grikos is van oorsprong een vissershaventje. Het ligt in een prachtige baai met een mooi strand,  waar veel tavernes en hotels zijn. Het is gezellig op het strand. Bij een taverne kun je, bij wijze van spreken, aan een tafeltje met je voeten in het water lunchen. Er zijn ligbedden en bomen zorgen voor schaduw op het strand. Aan de overkant van de baai bevindt zich het eilandje Tragonisi, waar alleen herders en geiten leven. Een opvallend fenomeen is de grote rots aan het eind van de baai van Grikos, die op een landtong aan zee ligt. Deze rots heet ‘Kalikatsou’ en is in het verleden uitgehold door monniken. Zij woonden blijkbaar hier. Achter deze rots begint de volgende baai waar het kiezelstrand Petra ligt. Op het strand zijn parasols en ligbedden. Er is ook een kantine, waar eten en drankjes verkocht worden. Het gebied doet vulkanisch aan met de rode rotsen en stenen. Na mijn bezoek aan Grikos rijd ik een stukje terug, bergopwaarts richting Chora om vervolgens in de richting van Diakofti af te slaan. Hier bevindt zich een scheepswerf met een originele taverna. Er staat namelijk een boot op de werf en op de boot zijn tafeltjes en stoeltjes. Je kunt hier lunchen of dineren. Diakofti ligt op een smalle landengte, ten zuiden van Petra en precies tegenover het eiland Tragonisi. Aan de andere kant van de landengte, ter hoogte van Diakofti, bevindt zich de grote, diepe baai van Stavros. Wanneer je de baai nadert, zie je aan de rechterkant het gehucht Alikes waar druivengaarden zijn en een zoutmeertje, waar zout gewonnen wordt. Aan de overkant van de baai, aan de linkerkant,  is een strand met een taverne. Vanaf deze taverne loopt er een wandelpad naar het strand Psili Ammos, waar vaak nudisten zwemmen. Psili ammos is een van de meest geliefde stranden op Patmos. Wil je nog zuidelijker gaan, dan wordt het lastig, want er zijn geen wegen. Het gebied is namelijk erg bergachtig en de kleine stranden die in de baaitjes liggen, die zijn alleen met bootjes bereikbaar. Ik rijd nu richting Chora. Net voor Chora geeft een verkeersbord aan dat aan de linkerkant Evangelismos ligt. Dat is het grote vrouwenklooster van Patmos. Het ligt op de hellingen van de berg, ten westen van Chora, met uitzicht op de Kipos baai. Het klooster is indrukwekkend en ligt midden in een vruchtbaar gebied.
 


 

Het noorden van Patmos

Via Chora en Skala rijd ik aan het einde van middag richting het noordelijk gedeelte van Patmos. Tussen de haven van Skala en de Merika-baai, die aan de westkust ligt, bevindt zich een smalle landengte. De rotsachtige Merika-baai stelt niet zoveel voor, ook het strand niet. Ik rij verder naar het noorden toe en tien minuten later ben ik in Kampos. Dat is het grootste dorp van het noorden van Patmos. In het centrum van het dorp, dat op een heuvel ligt, zijn enkele gezellige tavernes en de grote dorpskerk. Kampos bestaat eigenlijk uit het hoger gelegen, traditionele dorp en de lager gelegen gelijknamige badplaats die ook wel Kato Kampos genoemd wordt. De afstand tussen deze twee plaatsen is minder dan een kilometer. Vanaf Kampos kun je gemakkelijk meerdere stranden en baaien bezoeken. De afstanden vanaf hier zijn klein. Het populairste strand is dat van Kato Kampos. Het is wellicht het drukste strand van Patmos. Kato Kampos ligt in een mooie baai en is omgeven door veel groen en bomen. Op het strand zijn ligbedden en parasols. Aan het strand zijn restaurants en beach bars. Tafeltjes van restaurants staan zelfs onder de bomen op het strand. De bomen zorgen voor schaduw voor de restaurantgasten. Kampos is geliefd onder jong èn oud. Jongeren komen hier vooral,  omdat er allerlei watersporten mogelijk zijn. Een van de aangename kenmerken van het noordelijke deel van Patmos zijn de vele leuke stranden, die op kleine afstand van elkaar liggen. Ten westen van Kampos liggen mooie, rustige stranden in kleine baaien. Dat zijn o.a. de stranden van Vagia, Didimes, Livadi Geranou, Pikri Nero, Aliki en Patelia. Bij een aantal van deze stranden zijn restaurants of cafés. Bij een aantal kom je alleen badgasten tegen, die vaak naakt zwemmen. Ook aan de noordkust van Patmos zijn kleine stranden met baaien. Deze zijn meestal met de auto of scooter ontoegankelijk, alleen dus met de boot bereikbaar. Een strand dat wel met de auto en scooter bereikbaar is, is het strand van Lambi,  dat bijzonder is omwille van de kleurrijke kiezels. Er staat zelfs een bordje aan het strand dat aangeeft dat je de kiezels niet mag meenemen! Het is inmiddels 18.00 uur. Op de terugweg naar Skala rijd ik nog langs twee mooie baaitjes, waar twee leuke stranden zijn. Het eerste strand is ‘Agriolivado’, waar precies aan de ingang van de baai het piepkleine eilandje Agia Thekla ligt. Op het strand is een taverne en ook hier zijn bomen aan het strand die voor de schaduw zorgen en er zijn ligbedden en parasols. Het tweede strand ligt een baai zuidelijker,. Dat is het strand ‘Meloi’, dat nog geen kilometer van de vissershaven van Skala ligt. Het is een smal strand, met bomen op het strand zelf. Achter het strand zijn lage heuvels met vulkaanachtige rotsen en tuinen. Op het strand is een restaurant. Hier in Meloi bevindt zich ook de camping van Patmos.
 

’s Avonds in Skala

Na het douchen maak ik me klaar voor een wandeling door Skala en natuurlijk om ergens iets te eten. Wat meteen opvalt, is dat de avondschemering Skala, alleen maar gezelliger maakt. Het is inmiddels ook drukker in het stadje, want twee cruiseschepen hebben de haven bereikt. Eentje heeft in de haven aangelegd. Het andere drijft in de grote baai, net buiten de haven en pendelt met kleine bootjes de toeristen heen en weer. De gezellige pleintjes raken vol, zo ook de terrasjes op de pleintjes en de tafels van de restaurants op het strand. De winkeltjes doen goede zaken en de sfeer is rustgevend. Ik neem plaats bij het restaurant Pantelis en bestel octopus, een tomatensalade, een karafje Retsina (harswijn) en een sprite. Het was een drukke dag maar wat heb ik weer genoten!
 


’s Ochtends weer naar Chora

Heel vroeg in de ochtend besluit ik om nogmaals naar Chora te gaan. De boot naar Kalymnos, mijn volgende bestemming, vertrekt pas om 13.30 uur, ik heb de hele ochtend nog de tijd om het een en ander te zien. Het is vandaag zondag. Het lijkt me erg interessant om de zondagsmis in de grot van Johannes een keer mee te maken. Zodoende ben ik al voor achten bij de Heilige grot  en ik zie zowel gelovigen als toeristen de grot binnenkomen, een kaarsje aansteken en de mis volgen. Ik ben blij dat ik geweest ben. Je kunt je haast niet voorstellen dat Johannes hier een deel van het Nieuwe Testament heeft geschreven. Na afloop van de mis breng ik nog een bezoek aan de witte kubusvormige huisjes van Chora. Het is nog redelijk vroeg en niet al te heet. Het dorpje is echt prachtig! Daarna rijd ik terug naar Skala om nog een keer door de straatjes te wandelen en nog een aantal mooie foto’s te maken. Om 12.00 uur check ik uit bij het hotel en wacht op de boot die me   naar Kalymnos zal brengen.


Meer informatie over Patmos

www.grieksegids.nl/dodecanese/patmos.php 
www.grieksegids.be/dodecanese/patmos.php
 

EilandHoppen

Eilandhoppen in Griekenland

Fly&Drive

Zelf Rondreizen in Griekenland
Fly & Drive Matala - Mirtos
Fly & Drive Matala - Mirtos

Bij deze Fly & Drive ontdek je twee leuke dorpen op Zuid Kreta! Je combineert de twee fantastische dorpen Matala en Mirtos. Zo kun je een flink stuk van de mooie zuidku....

Fly & Drive Athene Delphi Olympia Nafplion
Fly & Drive Athene Delphi Olympia Nafplion

Een mooie reis naar het vasteland van Griekenland. Deze reis ideaal vanaf 10 dagen maar kan gerust korter of langer duren. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de A....

Fly & Drive Athene Delphi Olympia
Fly & Drive Athene Delphi Olympia

Wanneer je van de Griekse cultuur houdt en deze eeuwenoude cultuur wilt ontdekken, dan is deze vakantie ideaal om te beleven. Tijdens deze vakantie bezoek je drie imposante....

Fly & Drive Meteora - Chalkidiki
Fly & Drive Meteora - Chalkidiki

Tijdens deze reis bezoek je eerst Thessalie, de streek met de imposante kloosters van Meteora. Daarna het mooie Chalkidiki. Je reis begint in Thessaloniki waar je zult land....

Fly & Drive Athene-Olympia-Tolo
Fly & Drive Athene-Olympia-Tolo

Een mooie reis naar het stuk klassiek Griekenland is de combinatie Athene-Olympia-Tolo-Athene. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de Akropolis, het imposante Olym....

Fly & Drive Klassiek Noord-Griekenland
Fly & Drive Klassiek Noord-Griekenland

8-daagse rondreis.
Bij deze indrukwekkende rondreis (met huurauto) ontdek je het geweldige rijkdom van Noord-Griekenland. Je bezoekt o.a. Thessalon....