Reisverhalen Griekse Gids

Voor de échte Griekenlandliefhebber

Reisverslag eiland Alonissos


Tekst/Fotografie: Jorgos Nikolidakis
 

Komend vanaf de eilanden Skiathos en Skopelos, bezochten wij het eiland Alonissos. Vanaf Skopelos-stad vertrekt de boot naar Alonissos, met als eindbestemming Patitiri, de haven en hoofdstad van het eiland. Vanuit Skopelos ben je al vlug bij Alonissos, binnen een half uurtje. In de middeleeuwen was Alonissos de plek waar piraten zich verscholen, om vanaf hier allerlei aanvallen uit te voeren. Alonissos kreeg haar huidige naam in de periode dat Griekenland van de Turken bevrijd werd.

In de oudheid heettte het eiland IKOS. Alonissos, wat ‘ander eiland’ betekent, was eigenlijk het eilandje dat vandaag de dag Kyra Panagia heet en ten noorden van Alonissos ligt. De eerste inwoners van Alonissos zouden Minoïsche Kretenzers zijn geweest, die onder leiding van de mythologische held Stafylos, kolonies op Alonissos en Skopelos stichtten. De Kretenzers brachten voorspoed op het eiland en beheerden wijngaarden en olijvengaarden.


Aankomst in Patitiri

Bij aankomst in de haven van Patitiri zie je dat het stadje in een mooie kleurrijke baai ligt. Het is gebouwd tegen de hellingen van lage heuvels en aan de haven zijn veel restaurants, ouzeri’s, vistaverna’s en cafetaria’s. Patiri betekent letterlijk ”druivenpers”, en heeft de naam gekregen vanwege het feit dat er vroeger veel wijngaarden op het eiland waren. Alonissos was vroeger befaamd om de productie van wijn, al in de oudheid. Een plantenziekte maakte echter abrupt een einde aan dit ambacht.

Alonissos is een langwerpig eiland met een kustlengte van ongeveer tachtig kilometer en een oppervlakte van ongeveer zestig vierkante kilometer. Het is heuvelachtig en erg groen vanwege de dennenbossen. Op het eiland zijn veel wandelpaden, toeristen komen hier veel om te wandelen.

Behalve wandelpaden zijn er zandwegen die je door de prachtige natuur leiden. In het noordelijke deel van het eiland zijn de wegen echter meestal niet zo goed. Aan de haven, links boven op de helling, is een interessant volkenkundig museum dat eigendom is van Kostas en Angela Mavriki. Beheerders van het museum zijn echter Nederlanders, die sinds een paar jaar op Alonissos wonen. In het museum, dat uit vier etages bestaat,
worden diverse waardevolle voorwerpen tentoongesteld uit de lokale en Griekse geschiedenis. Het museum is een echte aanrader. In Patitiri bevindt zich ook het kantoor van de organisatie MOM, deze organisatie beschermt de zeehonden Monachus-Monachus die in de Middellandse Zee leven en met uitsterven bedreigd worden. Veel van deze zeehonden leven vooral in zeegrotten ten noorden van Alonissos maar ook op ander plekken in de Egeïsche-en Middellandse Zee. In dit kantoor worden filmpjes getoond op grote schermen en wordt informatie aan de bezoekers verstrekt.
 


Chora (Alonissos stad)

Het mooiste dorp van het eiland is Chora, men noemt het ook wel Alonissos-stad, maar een stad is het echt niet. Het ligt ongeveer drie kilometer van Patitiri, je kunt er met de auto komen, maar nog leuker is het om het twee en halve kilometer lange wandelpad, dat bij Alonissos-stad uitkomt te nemen. Alonissos stad of Chora, is de oude hoofdstad van het eiland. De lokale inwoners noemen het ook Liadromia. Het gaat om een klein traditioneel dorp dat tot het jaar 1965 de hoofdstad van het eiland was. In 1965 en na een zware aardbeving, waarbij het stadje helemaal geruïneerd werd, vertrokken alle inwoners naar Patitiri, waar ze hun bestaan voortzetten. De afgelopen jaren hebben de oude inwoners, maar ook mensen van buiten Alonissos, het dorp gerenoveerd en weer nieuw leven ingeblazen. Het dorp is helemaal vernieuwd in de oude stijl, waardoor het nu een enorme charme bezit. Als je het dorp en de smalle steegjes inwandelt, zie je winkeltjes, cafeetjes, restaurants en boetiekjes. In de zomer is het in het dorp druk en gezellig. Het uitzicht vanaf het dorp is indrukwekkend. Je ziet vanaf hier de mooie Egeïsche Zee en de eilanden Skopelos en Evia.

In de middeleeuwen werd hier een vesting gebouwd en deze is nog steeds goed bewaard. Het dorp kan je via twee ingangen betreden en is autovrij. De muren van het kasteel waren nodig om de inwoners van het dorp tegen de aanvallen van de piraten te beschermen. In het dorp zijn verschillende historische kerken en monumenten. Erg interessant is “Het traditionele huis”. Dat is een museum waar je kunt zien hoe de huizen op Alonissos er eeuwen geleden van binnen uitzagen en hoe er geleefd werd.

Een keer per jaar, op 15 augustus, wordt hier de traditionele bruiloft nagespeeld, duizenden mensen komen naar dit opmerkelijke feest. In het dorp zijn mooie traditionele huizen met balkons, fel gekleurde ramen en deuren, overal zie je bloemen. Wanneer je het straatje dwars door het dorp uitloopt kom je bij het cafeetje Hayiati, neem dan plaats op de grote balkons en geniet van het uitzicht. Hier kun je lekker lokale deegspecialiteiten met kaas bestellen, maar ook zoetigheden. In de zomer wordt hier regelmatig rustige live muziek gespeeld en de sfeer is dan, in combinatie met het fantastische uitzicht, buitengewoon romantisch. In de zomer van 2012 huurden John Travolta en Robert de Niro de hele zaak af om samen met hun vrienden hier te genieten.


Het oosten van Alonissos

Het oostelijke deel van het eiland is minder bergachtig, het is aan deze kant waar alle badplaatsen zich bevinden, hier zijn ook de meeste hotels. Ook de westelijke kust heeft stranden, alleen zijn ze moeilijk bereikbaar, je kan er alleen te voet of met de boot naartoe. Wat je aan deze kant niet mag missen is het kerkje Agioi Anargiri aan de rand van steile hellingen dat te voet bereikbaar is door prachtige bossen.

Tijdens mijn bezoek aan Alonissos verbleef ik in Votsi, dat twee kilometer vanaf de haven van Patitiri ligt. Het ligt op de hellingen van lage witte rots, hierdoor is het uitzicht over de gesloten baai erg mooi. In de baai bevindt zich een haven waar veel zeilboten en vissersboten aanmeren. Het zeewater is hier turquoise van kleur en de vele dennenbomen rondom de baai zijn schitterend. Iets verder, in noordelijke richting, liggen een aantal populaire stranden zoals Milia, Chrissi Milia en Kokkinokastro. Chrisi Milia, dat “gouden appelboom” betekent, vind ik het mooiste strand van Alonissos. Het is omgeven door een groene heuvelachtige baai met veel dennenbomen. Het zand is rood en wit, de bomen komen tot aan de zee. Erg populair is ook Kokkinokastro, het is een kiezelstrand in een baai waar je aan de linkerkant van de hoge oever opvallende rode rotsen ziet. Hier vlakbij zijn de ruïnes van een gehucht, waarvan men beweert dat deze tot de oude stad Ikos behoorden.

Een mooi vissersdorp is Steni Vala. Het is een pittoresk dorpje dat de laatste jaren toeristisch erg in trek is. Het ligt in een beschutte baai, die een beetje op een fjord lijkt, ongeveer tien kilometer ten noordoosten van Patitiri. Deze baai was vroeger een plek waar piraten zich met hun schepen verscholen.
Tegenwoordig staan hier een aantal erg leuke restaurants en cafetaria’s. Ook zijn er kamers te huur en is er mogelijkheid voor scubadiving. Steni Vala is erg geliefd bij zeilfanaten, want de baai is veilig en de natuur en het dorpje zijn erg mooi.

Tegenover Steni Vala ligt het langwerpige eilandje Peristera. Als je vanaf de kust naar Peristera kijkt dan lijkt de zee eerder op een meer dan op een zee. De baai van Steni Vala is omgeven door lage heuvels met veel dennenbomen en olijfbomen. Steni Vala heeft een klein, smal, strand waar je kunt zwemmen. Aan dit strand bevindt zich het verzorgingshuisje voor de Monachus-Monachus zeehond. Tijdens mijn bezoek, zag ik hoe een babyzeehondje van drie weken oud, die zijn moeder kwijt was, gevoed werd door de verzorgers van de MOM organisatie. De MOM organisatie doet haar best om de Middellandse Zee zeehond die dreigt uit te sterven, te redden.

Opvallend in Steni Vala is de supermarkt “Ikion” die tevens een cafetaria is en meer op een museum lijkt dan op een winkel. Deze opvallende supermarkt is wel een bezoekje waard. Op loopafstand, een baai verder, is het kerkje en het strand van Agios Petros. Ook deze, weliswaar kleine baai, is erg mooi, de turquoise kleuren van de zee, de groene bomen en de witte rotsen zijn een schitterende kleurencombinatie. Het strand van Agios Petros is een zand-kiezelstrand en de bomen buigen als het ware over het zeewater.
 

 


Het nationale Marinepark bij Alonissos

Waar Alonissos vooral bekend om staat, is haar Nationale Marine Park. Het Nationale Marine Park van Alonissos is het eerste Marine Park van Griekenland en tegelijk het grootste beschermde zeegebied in Europa. De oppervlakte die het park inneemt is ongeveer 2.220 vierkante kilometer. Binnen dit zeegebied vallen behalve Alonissos, ook de eilanden Kyra Panagia, Psathoura, Piperi, Skatzoura, Gioura en nog tweeëntwintig andere kleine eilandjes. Dit park bestaat sinds 1970 en sinds 1986 is er een besluit getekend om de monniksrob, de zeehond Monachus Monachus, in dit gebied te beschermen. Het hele gebied is goed afgeschermd voor de mensenmassa en het massatoerisme. Bepaalde eilanden mogen niet bezocht worden of er is een vergunning nodig om er te komen. Daardoor ontstaan er uitstekende condities voor bedreigde diersoorten om te overleven. Zo ook de Monachus-Monachus zeehond die de naam heeft gekregen vanwege de vorm van de bovenkant van haar hoofd die op de hoed van een Katholieke monnik lijkt. Monachos betekent in het Grieks monnik. Vandaag de dag hoort de monniksrob tot de meest bedreigde diersoorten van Europa. Deze dieren zwommen vroeger niet alleen in de Middellandse Zee maar ook in de Zwarte Zee en zelfs aan de Atlantische kust. Tegenwoordig zouden nog 500 zeehonden leven en men schat in, dat twee derde hiervan in de Griekse wateren vertoeft. Monachus-Monachus is een van de grootste zeehondensoorten, ze kunnen drie meter lang worden en een leeftijd van veertig jaar halen.

Behalve het Nationale Marine Park is Alonissos ook bekend om de internationale academie voor klassieke homeopathie die hier in 1995 opgericht is door professor Georgios Vithoulkas. Ieder jaar worden hier seminars gehouden en docenten uit verschillende landen delen hier hun kennis met wetenschappers uit de hele wereld. Professos Georgios Vithoulkas kreeg in het jaar 1996 de nobelprijs voor alternatieve geneeskunde.
Mijn verblijf op Alonissos heb ik als erg bijzonder ervaren, omdat je hier in een prachtig gebied komt, waarbij de samenleving de waarden van de natuur hoog in het vaandel heeft staan. Het eiland is rustig en veilig en heeft alles wat je maar wilt.
 


 

Eilandhoppen in de Noordelijke Sporaden

Er bestaan verschillende manieren om te kunnen eilandhoppen.
Je kunt een georganiseerde reis boeken bij bekende touroperators. Je kunt ze op onze site vinden via de link www.grieksegids.nl/eiland-hoppen.php
Je kunt ook zelf een vliegticket naar Skiathos of naar Volos kopen. Naar Skiathos vliegen is de beste keuze, omdat je meteen op een van de eilanden bent. Je kunt vooraf zelf hotels boeken via internet, wij hebben een lijst met hotels op www.grieksegids.nl/hotel/hotel-sitemap.php staan.

Boottickets kun je bij alle havens kopen, in Skiathos-stadSkopelos-stad en Patitiri. Boten gaan meestal twee keer per dag, ‘s ochtends en ’s middags.

Uitgebreide informatie over Alonissos:
Alonissos, De Griekse Gids
Alonissos, De Griekse Gids (BE)

Met dank aan:
de Organisatie voor toerisme op Alonissos en vooral de voorzitter Zafiroula Anagnostou die ons gefaciliteerd
heeft om deze reportage te maken. www.alonissos.gr
Hotel Yalis www.yalishotel.gr
MOM www.mom.gr
Museum Patitiri van Kostas en Angela Mavriki www.alonissosmuseum.com
Cafe-Bar Hayiati Café www.hayiati.com
National Marine Park www.alonissos-park.gr
Ikion Group Alonissos www.ikiongroup.com

EilandHoppen

Eilandhoppen in Griekenland

Fly&Drive

Zelf Rondreizen in Griekenland
Fly & Drive Klassiek Griekenland
Fly & Drive Klassiek Griekenland

Een mooie reis naar het klassieke Griekenland. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de Akropolis, de opgravingen van Delphi in Fokida, Olympia, de plaats waaraan de....

Fly & Drive Matala - Mirtos
Fly & Drive Matala - Mirtos

Bij deze Fly & Drive ontdek je twee leuke dorpen op Zuid Kreta! Je combineert de twee fantastische dorpen Matala en Mirtos. Zo kun je een flink stuk van de mooie zuidku....

Fly & Drive  Kreta
Fly & Drive Kreta

Deze Fly & Drive vakantie is de ideale vakantie voor mensen die het hele eiland Kreta willen ontdekken! Je bezoekt en ver....

Fly & Drive Agia Galini - Mirtos Kreta
Fly & Drive Agia Galini - Mirtos Kreta

Ben je op zoek naar een authentiek stuk Kreta en vind je het leuk om een afwisselende vakantie te beleven? Dan is de combinatie Agia Galini en Mirtos op Zuid Kreta é....

Fly & Drive - Zuid Kreta
Fly & Drive - Zuid Kreta

Tijdens deze fly & drive-reis verken je het zuiden van Kreta. Je combineert de charme van vier prachtige dorpen: Mirtos, Matala, Agia Galini en....

Fly & Drive Athene Delphi Olympia Nafplion
Fly & Drive Athene Delphi Olympia Nafplion

Een mooie reis naar het vasteland van Griekenland. Deze reis ideaal vanaf 10 dagen maar kan gerust korter of langer duren. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de A....