Reisverhalen Griekse Gids

Voor de échte Griekenlandliefhebber

Reisverslag Angistri (Agistri)


Tekst/Fotografie: Jorgos Nikolidakis
 

Waarschijnlijk heeft 99% van de toeristen die jaarlijks Griekenland bezoekt, nog nooit van Agkistri (Angistri) gehoord. Ik had er wel eens van gehoord, maar was er nog nooit geweest en dat was ik eigenlijk ook niet van plan, voorlopig. Totdat we een emailbericht uit Agkistri kregen. Het bericht kwam van de Nederlandse Henriette die op dit eilandje woont. In haar bericht schreef ze het volgende:

“Hoi Jorgos en Wendy,

Met veel plezier heb ik net jullie tweede editie van vorig jaar van ‘de Griekse Gids’ glossy gelezen.
Wij, mijn Britse man en ik, hebben een hotelletje op Agistri, één van de Saronische Golf eilanden, vlakbij Aegina. Uiteraard heb ik ook even op jullie website gekeken, en natuurlijk viel het me onmiddellijk op dat jullie nog geen link naar Agistri hebben. Ik kan me voorstellen dat een nieuwe locatie altijd interessant is voor jullie organisatie, en dus nodig ik jullie van harte uit om een keer bij ons te komen kijken.

Met vriendelijke groet,

Henriette en Bryan Robinson”

 


“Wat bizar” dacht ik bij mezelf; ik sta op het punt om Aegina te bezoeken, om hierover een artikel te schrijven en opeens krijgen we dit mailtje! Ik pak mijn agenda en kijk of ik een beetje tijd kan vrijmaken om in ieder geval voor een paar uurtjes naar Agkistri te komen. Ook wil ik vooraf uitzoeken op welke manieren ik er kan komen. Het is niet verkeerd om iets nieuws te ontdekken en ik pak de telefoon en bel Henriette op. Binnen tien minuten was alles geregeld, ik zal een nachtje in hun hotel overnachten en Bryan zal me op het eiland rondleiden.

In de namiddag van 29 april, bezocht ik Agkistri, vanuit Aegina met de Flying Dolphin. Aan de haven zou ik opgewacht worden door Bryan. Helaas was er bij mijn aankomst in de haven van de hoofdstad Megalochori geen Bryan te bekennen. Ik dacht bij mezelf: “Hij woont nu al heel veel jaren in Griekenland, waarschijnlijk heeft hij de Griekse gewoontes overgenomen, om niet op tijd te zijn!” Opeens zie ik een jeep scheurend langs de kade van de haven in mijn richting rijden, “Dat zal vast Bryan zijn”, denk ik bij mezelf en inderdaad, hij is een type zoals ik verwacht had, een soort Crocodile Dundee!
Bryan heeft ontzettend veel humor en bij de eerste woordwisseling voel ik me meteen thuis. Vriendelijk, warm, spontaan en dan die Britse humor of de “Welshe” humor, want Bryan komt oorspronkelijk uit Wales. Hij woont dertig jaar in Griekenland en hij spreekt Grieks, weliswaar met een sterk Engels accent en dat is erg grappig om te horen. Voordat hij naar Griekenland kwam was hij ingenieur en had in diverse bouwprojecten gewerkt overal in de wereld, waaronder New York.
Omdat het vrij laat in de middag is en we toch zonlicht nodig hebben voor de foto’s en het filmpje dat ik wil maken, stel ik Bryan voor om dat eerst te doen en dan pas naar het hotel te gaan. De dag daarna gaat de boot weer om 9.45 u, dus zoveel tijd heb ik niet om Agkistri in kaart te brengen.
 


 

Vanaf Megalochori, dat in het noorden van het veertien vierkante kilometer metende eiland ligt, rijden we dwars door het eiland via het dorpje Limenaria dat helemaal in het zuiden ligt, in zuidwestelijke richting naar een afgelegen strand Aponisos. Overal zie je dennenbomen en dennenbossen, de natuur is erg weelderig en mooi. Onderweg passeren we een meertje dat er half droog bij ligt. Aponisos is prachtig, het ligt idyllisch in een mooie groene omgeving. Aan het strand is een zeer leuke taverna, ernaast ligt een klein vissershaventje en het mooi strand met kristalhelder water. Het water is hier is erg ondiep, je kunt tientallen meters lopen zonder dat het water boven je buik komt. Tegenover het strand op 200 meter ligt een groen privéeilandje. Het strand is via de haven ook verbonden met een privé schiereilandje. Tussen het eilandje en het strand van Aponisos stationeren in de zomer veel jachten om bij de taverna te komen eten. Het schijnt dat vele beroemdheden hier regelmatig komen, vanwege de rust en de schoonheid van deze romantische omgeving.

We rijden nu terug in oostelijke richting naar het traditionele Limenaria. Het is een klein dorpje met honderd inwoners. Opeens zien we een bordje staan met daarop Taverna ‘O Tasos’. Buiten zitten mensen, die zwaaien en “yasou Bryan” roepen. Bryan stopt. “Kom Jorgos, we gaan wat drinken” zegt hij. Het zijn van die momenten waarop je de echte Griekse sfeer proeft, Bryan bestelt tsipouro (raki) met meze. Allerlei Griekse hapjes worden snel op de tafel gezet en er wordt geproost!
 


 

Omdat het begint te schemeren moeten we er helaas weer snel vandoor. We rijden langs het kiezelstrand Dragonera waar een beachbar bij het strand staat, ook hier is het prachtig. Ook hier komen de dennenbomen tot aan het strand. Onderweg naar Megalochori zie ik een prachtige zonsondergang met aan de overkant de Peloponessos. Na Megalochori, passeren we het kosmopolitische Skala. Skala is een echt toeristenoord met een mooi zandstrand, veel leuke taverna’s en bars. Hier arriveren de grotere veerboten uit Aegina. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat Agkistri een dergelijke behoorlijk grote badplaats zou hebben, ik ben echt aangenaam verrast. Skala ligt in het noordoosten van Agkistri. Het Hotel van Bryan en Henriette ligt op loopafstand van Skala, iets zuidelijker, langs de kust. Hier ontmoet ik Henriette en haar dochtertje, maar ook het personeel dat bij hun werkt, de Engelse buren en een Grieks-Amerikaanse vrouw uit New York, die minstens drie maanden per jaar in Agkistri woont. Het hotel is ook het huis van Bryan en Henriette. Het bar-restaurant van het restaurant is erg leuk, met een adembenemend uitzicht op Aegina. Vooral ’s avonds als het donker wordt, dan zie je al die lichtjes in de zee, het is alsof je duizenden kaarsjes aansteekt, schitterend!

“De zaak is ook ons huis” verteld Henriette, “en men zegt vaak dat men het gevoel heeft bij ons thuis te zijn, wat mij betreft is er geen beter compliment! De gasten komen vanuit Amerika tot Australië, Canada tot Zuid-Afrika, een zeer internationaal gebeuren. Dertig procent van onze gasten zijn terugkerende gasten, of hebben van ons gehoord via mond op mond reclame. Daardoor is de sfeer vaak heel gemoedelijk en vriendschappelijk.”
Het diner wordt even later geserveerd, en ja aan tafel mogen ook de Engelse buren en de Grieks-Amerikaanse uit New York. Aanwezig zijn ook mijn twee broers Nikos en Kostas, die respectievelijk in België en op Kreta wonen en die speciaal voor mij ook hiernaartoe zijn gekomen. Het is super gezellig. Het is erg gemoedelijk en de visspecialiteiten zijn heerlijk. De vissoep smaakt erg goed!
 


De dag daarna moet ik vroeg op want ik wil van de westkust snel nog wat foto’s maken en filmen. Te voet wijst Henriette mij de weg die ik moet bewandelen. Het is één en al bos en de wandelroute is supermooi. Nabij het hotel is een klein zand-kiezelstrandje omgeven door vele bomen, waar enkele kampeertenten staan. Ook iets verder in het bos zie ik tenten staan. Henriette vertelt me dat sinds de crisis veel jonge Grieken met tenten zeer goedkoop hier hun vakantie kunnen doorbrengen. Het eilandje ligt immers niet ver van Athene en Piraeus en het is gewoon prachtig.

Ik ben in totaal veertien uur in Agkistri gebleven, en ik kan niet anders zeggen dat het hier prachtig is. Als je de rust zoekt, weg van de drukte, en in een prachtige groene natuurlijke omgeving wilt verblijven, dan is Agkistri zeker een aanrader. Het eiland is klein, maar leent zich voor prachtige wandelingen, want overal zijn wandelpaden. Veel meer dan heerlijk uitwaaien en bijkomen van een hectisch leven, is er op Agkistri niet te doen. Maar omdat het zo dichtbij Aegina ligt en ook maar een uur van Athene weg is, is er genoeg vertier in de buurt.

Meer informatie over Agkistri: 
www.agistriclub.com
www.grieksegids.nl/saronische-eilanden/agkistri.php
www.grieksegids.be/saronische-eilanden/agkistri.php

EilandHoppen

Eilandhoppen in Griekenland

Fly&Drive

Zelf Rondreizen in Griekenland
Fly & Drive Agia Galini - Mirtos Kreta
Fly & Drive Agia Galini - Mirtos Kreta

Ben je op zoek naar een authentiek stuk Kreta en vind je het leuk om een afwisselende vakantie te beleven? Dan is de combinatie Agia Galini en Mirtos op Zuid Kreta é....

Fly & Drive  Kreta
Fly & Drive Kreta

Deze Fly & Drive vakantie is de ideale vakantie voor mensen die het hele eiland Kreta willen ontdekken! Je bezoekt en ver....

Fly & Drive Athene Delphi Olympia Nafplion
Fly & Drive Athene Delphi Olympia Nafplion

Een mooie reis naar het vasteland van Griekenland. Deze reis ideaal vanaf 10 dagen maar kan gerust korter of langer duren. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de A....

Fly & Drive - Zuid Kreta
Fly & Drive - Zuid Kreta

Tijdens deze fly & drive-reis verken je het zuiden van Kreta. Je combineert de charme van vier prachtige dorpen: Mirtos, Matala, Agia Galini en....

Fly & Drive Noord-Zuid-Evia
Fly & Drive Noord-Zuid-Evia

Bij deze mooie fly & drive reis vlieg je naar Athene. Hier staat de all risk verzekerde A-categorie huurauto al op je te wachten. Als je 's ochtends aan bent gekome....

Fly & Drive Klassiek Noord-Griekenland
Fly & Drive Klassiek Noord-Griekenland

8-daagse rondreis.
Bij deze indrukwekkende rondreis (met huurauto) ontdek je het geweldige rijkdom van Noord-Griekenland. Je bezoekt o.a. Thessalon....