Reisverhalen Griekse Gids

Voor de échte Griekenlandliefhebber

Rondreis op het eiland Naxos


Tekst/Fotografie: Jorgos en Wendy Nikolidakis
 

Naxos is een Grieks eiland dat je vaak in eilandhop-programma’s van reisorganisaties tegenkomt. Het feit dat er niet rechtstreeks gevlogen kan worden op Naxos, heeft tot gevolg dat vooral backpackers en eilandhoppers het eiland bezoeken. Maar als je denkt dat Naxos klein van oppervlakte is, dan heb je het mis, want Naxos is het grootste eiland van de Cycladische archipel met 428 km2 oppervlakte en een kustlijn van 148 kilometer. Naxos is anders dan de overige Cycladische eilanden, die over het algemeen kaal zijn. Naxos is namelijk een vruchtbaar eiland dat niet alleen van het toerisme afhankelijk is, maar ook van de landbouw, de veeteelt en gedeeltelijk van de visserij.  De natuur is hier erg afwisselend, zo zijn er schitterende zandstranden, vruchtbare valleien, ruige berglandschappen, steile bergen en kusten, veel stromend water en allerlei waterbronnen.
 


 

Naxos-stad (Chora)

De hoofdstad van Naxos is de gelijknamige Naxos-stad dat ook wel Chora genoemd wordt. Het is een pittoreske stad die rondom een lage heuvel is gebouwd en waar ongeveer 6.500 vaste inwoners wonen. Hier bevindt zich de haven van Naxos waar grote en kleine boten aanmeren. Deze stad ligt in het noordwesten van Naxos recht tegenover het eiland Paros dat maar vijf kilometer van Naxos ligt.

Naxos-stad is een ontzettend leuke stad. De huisjes die als vierkante blokjes tegen elkaar zijn gebouwd tegen de heuvel lijken wel lego-blokjes. Op de top van de heuvel bevindt zich het Venetiaanse kasteel, waar ooit de katholieke adel woonde. Het bekendste monument van Naxos is echter de zes meter hoge Portara aan de haven. Dit is een marmeren poort die zich op het eilandje Palatia bevindt en die in de 6e eeuw vóór Christus werd gebouwd. De Portara is de ingang van een tempel die nooit werd afgemaakt, die in de richting van Apollo’s  geboorteplaats Delos kijkt. Geleerden geloven dat de tempel vanwege deze reden aan Apollo, de Griekse god van de dichtkunst, muziek en het licht moet zijn gewijd, maar anderen denken dat hij gebouwd werd ter ere van Dionysos, de Griekse god van de wijn, die werd namelijk aanbeden op Naxos. Op dit eilandje zou volgens de Griekse Mythologie Ariadne (dochter van Koning Minos uit Kreta)achter gelaten zijn door haar man Theseus, waarna ze de God Dionysos ontmoette. Ze werden verliefd en kregen een relatie met elkaar. Ieder avond komen in de zomer honderden toeristen en Grieken hierheen om de unieke zonsondergang mee te maken en om van de schoonheid van de omgeving te genieten.

Wat Naxos-stad erg speciaal maakt zijn vooral de smalle steegjes, vaak overdekt, die rondom het kasteel liggen. Wandelend door deze steegjes proef  je de sfeer uit de middeleeuwen en de manier waarop mensen toen leefden. Je komt hier allerlei toeristische winkeltjes tegen, goud- en sieradenwinkels, bars maar ook kleine binnenterrasjes.  Veel restaurantjes hebben zich deze terrassen toegeëigend en het zijn zeer goedlopende zaken. Lopend door deze oude stad zie je ook veel antieke kerken, zowel groot als klein. Aan de haven bevindt zich een groot langwerpig plein en een boulevard waar allerlei cafés, restaurants, winkels, reisbureaus en souvenirwinkeltjes zijn. In de zomer is het hier, vooral in de avonden, erg gezellig want vele mensen komen van de goede sfeer genieten. ’s Avonds is dit gebied helemaal autovrij en de mensen kunnen hier dan heerlijk rustig en veilig wandelen aan de kade van de haven.

Ten noorden van de stad op kleine afstand van het centrum, bevindt zich het gebied “Grotta” waar de antieke stad uit de Myceense periode (ongeveer 1200 v.Chr) zich bevond. Deze stad lag aan het noordelijke strand. Een deel van deze ruïnes bevindt zich nu in zee, wat ervan getuigt dat de zeespiegel van de Middellandse zee inmiddels is gestegen.
 


 

Bergdorpen Naxos

Het is de moeite waard om een auto te huren en landinwaarts te trekken. Wanneer je met de auto richting het oosten rijdt, kom je  indrukwekkende kleurige landschappen tegen, waarbij je je in een andere wereld waant. Goudkleurige rotsen, groene bergstruiken, schitterende bougainvilles en de blauwe hemel  zorgen voor een fascinerende kleurenpracht. De natuur oogt hier erg ruig en wild. Wij bezochten drie bergdorpen die ons blij hebben verrast met hun bijzondere stijl. Dit waren de dorpen Apiranthos, Filoti en Chalkio. Vooral Apiranthos is meer dan de moeite waard om te bezoeken. Het dorp is op een berg gebouwd en is totaal auto-en motorvrij. Het lijkt alsof hier de tijd stil is blijven staan.

Apiranthos is een dorp dat sedert  1413 genoemd wordt in historische boeken. Het ligt ongeveer vijfentwintig kilometer ten oosten van Naxos-stad en op ongeveer 600 meter boven de zeespiegel. Apiranthos heeft een stijl die uniek genoemd mag worden. Het is een dorp dat “anders dan anders” is. Het lijkt alsof dit dorp niets met rest van het eiland of met de rest van de Egeïsche zee te maken heeft, daar alles een eigen stijl heeft. De huisjes in het dorp zijn erg dicht tegen elkaar gebouwd, vaak zijn de steegjes minder dan een meter breed. Vele steegjes zijn overdekt en overal zijn trapjes en bogen. Nabij het hoogste punt van het dorp bevindt zich een klein pittoresk plein, waar zich een paar kleine winkels en een café bevinden. In het midden van het plein staat een grote, oude plataan en in de schaduw van deze plataan zitten, vooral in de zomer, veel mensen die snakken naar verkoeling. Dit dorp zou door vluchtelingen uit Kreta zijn gesticht die door de Turken verbannen werden tijdens de Turkse bezetting. Wij waren stomverbaasd toen we een vrouw de weg naar boven vroegen,  waarop zij in vol Kretenzisch dialect een antwoord gaf!

Een ander zeer populair dorp is Filoti dat vlakbij de berg Za (1001 meter) ligt, de hoogste berg van Naxos en van de Cycladen. Het dorp is op de hellingen van twee heuvels gebouwd en bestaat louter uit witte huisjes. Filoti is een zeer verzorg, traditioneel dorp dat ongeveer 2.000 inwoners telt. In het centrum van het dorp bevindt zich een grote plataan en rondom deze plataan bevinden zich allerlei gezellige tavernes en cafés. In de zomer wordt het dorp veel bezocht door toeristen en door Grieken die hier de gezellige sfeer en de mooie natuur rondom het dorp komen ervaren.
Een andere leuk traditioneel bergdorp is Chalkio dat tussen Naxos-stad en Filoti ligt. Ook dit dorp heeft een klein, gezellig centrum en is erg mooi.
 


 

Stranden Naxos

Ten zuiden van Naxos stad bevinden zich de populairste badplaatsen van het eiland, dat zijn o.a. Agios Prokopios en Agia Anna . Waanzinnige goudkleurige zandstranden en kristalhelder zeewater zijn hun kenmerken. Agios Prokopios en Agia Anna zijn erg populaire bestemmingen, niet alleen om hun mooie stranden en omdat ze niet ver van Naxos-stad liggen, maar ook omdat zich hier mooie duinen bevinden, een fenomeen dat je niet al te vaak in Griekenland tegenkomt. Velen beweren dat deze stranden tot de mooiste en meest verzorgde stranden van Griekenland behoren. Samen zijn deze stranden ongeveer vijf kilometer lang. Zowel bij Agios Prokopios als bij Agia Anna zijn talrijke mooie terrassen, restaurants en beachbars. Zowel jongeren als ouderen zullen zich hier goed vermaken. Ten zuiden van deze stranden bevinden zich meerdere leuke stranden zoals Plaka,  Kastraki, Alyko, Pyrgaki en Ayassos. Ook deze stranden worden gekenmerkt door de duinen en de cederbossen die hier in grote getale aanwezig zijn. Het cederbos van Alyko behoort tot het grootste van Griekenland en is ongeveer 800 hectare groot.
 

Meer over Naxos:
NL: https://www.grieksegids.nl/cycladen/naxos.php
BE: https://www.grieksegids.be/cycladen/naxos.php
 

EilandHoppen

Eilandhoppen in Griekenland

Fly&Drive

Zelf Rondreizen in Griekenland
Fly & Drive Meteora - Chalkidiki
Fly & Drive Meteora - Chalkidiki

Tijdens deze reis bezoek je eerst Thessalie, de streek met de imposante kloosters van Meteora. Daarna het mooie Chalkidiki. Je reis begint in Thessaloniki waar je zult land....

Fly & Drive - Zuid Kreta
Fly & Drive - Zuid Kreta

Tijdens deze fly & drive-reis verken je het zuiden van Kreta. Je combineert de charme van vier prachtige dorpen: Mirtos, Matala, Agia Galini en....

Fly & Drive Athene-Olympia-Tolo
Fly & Drive Athene-Olympia-Tolo

Een mooie reis naar het stuk klassiek Griekenland is de combinatie Athene-Olympia-Tolo-Athene. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de Akropolis, het imposante Olym....

Fly & Drive Athene Skiathos
Fly & Drive Athene Skiathos

De combinatie van Athene en Skiathos in één vakantie is misschien geen voor de hand liggende keuze, maar juist daarom zo ontzettend leuk en v....

Fly & Drive Parga Lefkas (incl. auto)
Fly & Drive Parga Lefkas (incl. auto)

Een geweldige Fly  & Drive combinatie is Parga - Lefkas. Tijdens deze vakantie verblijf je de helft van je vakantie in het pittoreske Parga op het Griekse vastelan....

Fly & Drive  Agia Galini - Plakias - Matala
Fly & Drive Agia Galini - Plakias - Matala

Bij deze leuke fly & drive-vakantie ontdek je het centrale zuiden van Kreta. Je combineert drie fantastische dorpen: Agia Galini, Plakias en Matala. Je landt op het vli....