Reisverhalen Griekse Gids

Voor de échte Griekenlandliefhebber

Wegdromen in Messinia

In het zuiden van Peloponessos
Tekst/Fotografie: Jorgos Nikolidakis
 

De meeste Nederlanders en Belgen die hun vakantie in Griekenland willen doorbrengen, kiezen één van de vele mooie Griekse eilanden. Ze willen graag naar een plek met zon, zee, lekker eten, mooie natuur, cultuur en aardige mensen. Vaak denken ze dit uitsluitend op de Griekse eilanden te kunnen vinden, maar is dat wel zo? Als je het departement Messinia, dat ook wel ook Messenië wordt genoemd, op het schiereiland Peloponessos hebt bezocht, dan weet je dat je ook hier alles kunt vinden. En hoe!
 

KALAMATA

Het departement Messinia ligt in het zuidwesten van het grootste schiereiland van Griekenland, Peloponessos. Het is een gebied dat bijna 3000 km2 groot is, ongeveer tien keer het eiland Kos. Hoofdstad van Messinia is Kalamata, een stad met ongeveer vijftigduizend inwoners. Het gebied rondom Kalamata staat bekend om de overheerlijke grote olijven die hier geplukt worden. Mijn ontdekkingstocht in Messinia begon hier. Kalamata ligt vrij centraal en daarom is het eenvoudig om vanaf hier de hele streek te verkennen. Is Kalamata de moeite waard om te bezoeken? Ik vind van wel. Kalamata kun je gemakshalve onderscheiden tussen enerzijds Kalamata rond het centrum, waar het kasteel van Kalamata zich bevindt met ten zuiden daarvan het oude centrum en anderzijds Kalamata aan zee. Met het laatste bedoel ik het  strand van Kalamata dat vanaf de haven tot aan het dopje Verga loopt en circa drie kilometer lang is. In de zomer verplaatst het uitgaansleven van Kalamata zich naar hier, want hier zijn tientallen restaurants en cafetaria’s en een goed georganiseerd zand-kiezelstrand. Het kasteel op het hoogste punt van de stad is zeker de moeite waard om te bezoeken, want vanaf hierboven heb je een fraai uitzicht over de hele stad. Het kasteel is bovenop een oude Akropolis gebouwd, op de plaats waar Koning Faris, rond het jaar 1500 voor Christus, het centrum van zijn Koninkrijk Fare had gesticht. Het kasteel werd in de zesde eeuw door de Byzantijnen gebouwd maar in de dertiende eeuw kwam het in handen van de Franken en van Godfried de Villehardouin, een Frankische ridder die deel had genomen aan de kruistochten. Godfried de Villehardouin breidde het kasteel uit en maakte er een sterkere vestiging van zoals deze er nu uitziet. In de veertiende eeuw kwam het kasteel weer in handen van de Byzantijnen en vervolgens in handen van de Venetianen. Vanaf het kasteel kun je een wandeling naar het centrum maken waar musea zijn. Hier bevinden zich ook diverse pleinen met terrassen en winkels. Er zijn allerlei mooie kerken, groot en klein.



Kalamata
 

HET ZUIDWESTEN VAN MESSINIA

Het zuidwesten van Messinia is het schiereiland dat tussen de Ionische zee en de baai van Messinia ligt, men noemt dit gebied ook wel Pylia, wat afgeleid is van de naam Pylos. Het is een bergachtig gebied met veel olijf- en wijngaarden en er zijn een aantal indrukwekkende kastelen. Daarnaast zijn er leuke badplaatsen overal rondom het schiereiland. Ik begon mijn tocht met een huurauto vanaf Kalamata richting Koroni. Onderweg passeerde ik de badplaatsen Petalidi, Chrani en vervolgens Agios Andreas. Het zijn voormalige vissersdorpen, ideale bestemmingen voor toeristen die de rust willen opzoeken. In Petalidi is nabij het haventje een groot rechthoekig plein, met enkele terrassen van Griekse kafeneions en taverna’s. Agios Andreas, dat iets verder ligt, voorbij Chrani, heeft de naam gekregen van het gelijknamige Byzantijns kerkje uit de twaalfde eeuw dat richting het dorpje Logga ligt. In de haven zie je veel vissersbootjes en daarnaast aan beide kanten van de haven zijn de zand-kiezelstranden. Hier wordt in de restaurants vooral verse vis gereserveerd. De leukste plek hier, ligt echter iets zuidelijker en dat is zonder twijfel Koroni. Koroni is een gezellig stadje dat aan de hellingen van een heuvel ligt op een klein schiereiland.

Aan het uiteinde van het schiereiland zie je vanaf ver al het kasteel van Koroni. Aan de noordelijke zijde van de heuvel ligt de pittoreske stad met aan de voet hiervan de haven. Hier bruist het van het leven en wanneer je hier bent, waan je je op een Grieks eiland! Tientallen terrassen aan de kade bieden de gasten allerlei mogelijkheden om voor de innerlijke mens te zorgen. Wandel door de smalle steegjes, vaak met steile trapjes, en bekijk de met bloemen versierde binnenplaatsen en kleurrijke balkons, deuren en vensters van de ouderwetse huisjes. Loop te voet de heuvel op naar het kasteel. Ongeveer vijftien minuten wandelen en je bent er, let wel; je moet goed ter been zijn. Het kasteel van Koroni is in de dertiende eeuw door de Venetianen gebouwd. Het is goed onderhouden en in het kasteel bevindt zich het klooster van Johannes de Doper dat door nonnen bewoond wordt. Je mag het klooster bezoeken en dat is de moeite waard. In het klooster staan sinaasappelbomen, citroenbomen en er zijn enkele tuintjes waar de nonnen groenten verbouwen voor eigen gebruik. Je kunt achter in het klooster via een hoge trap op een oud gebouw klimmen, hier bevindt zich een groot kruis. Vanaf hier heb je een magnifiek uitzicht over het klooster en over de haven en het strand dat aan de andere kant van de heuvel ligt, ten zuiden van de stad.

Vanaf Koroni rijd ik over de bergen via de badplaats Finikounda naar Methoni. Dit is de meest zuidwestelijke route van de Peloponnesos. In Finikounda is een heel mooi zandstrand met daarachter veel leuke terrasjes. Achter de terrasjes ligt een aardige boulevard waar allerlei souvenirwinkeltjes zijn. Op de route Finikounda-Methoni liggen meer mooie zandstranden, dit gebied kenmerkt zich door de mooie zandstranden. Bij aankomst in Methoni zie je al vanaf heel ver het kasteel verschijnen. Het kasteel is kolossaal, echt indrukwekkend en het is net zoals het kasteel van Koroni op een schiereiland gebouwd. Het werd al in de vierde eeuw door de Byzantijnen gebouwd daarna werd het telkens weer verder uitgebreid door de Byzantijnen en daarna door Franken, Venetianen en Turken die het kasteel telkens veroverden. Op het terrein van het kasteel zijn vele gebouwen te zien, zoals ruïnes van woningen, Turkse baden, de Byzantijnse kerk van Agia Sofia en er is een kleine begraafplaats waar Britse soldaten, die in de tweede wereldoorlog hier sneuvelden, zijn begraven. Aan het einde van het schiereiland ligt het kasteel Bourtzi dat apart op een kale rots is gebouwd en via een stenen brug met de rest van het kasteel verbonden is. Het is een achthoekig gebouw dat door de Venetianen in de vijftiende eeuw is gebouwd en dat o.a. als vuurtoren, wachttoren en zelfs als gevangenis diende.  Het stadje Methoni heeft niet echt een centrum, er loopt wel een straat vanaf het kasteel waar enkele winkeltjes en cafés zijn. De met rode daken bedekte huizen zijn erg mooi. Het zandstrand ten oosten van het kasteel is goed en daar zijn enkele leuke taverna’s.


Finikounda
 

Vanaf Methoni rijd ik in noordelijke richting naar Pylos ook wel Navarino genoemd, wellicht de beroemdste en tevens het meest historische gebied van Messinia. Pylos ligt in het zuiden van een baai die afgesloten wordt door het langwerpige eiland Sfaktiria. Het uitzicht over het hele gebied is fantastisch. Op 20 oktober 1827 vond hier een grote zeeslag plaats tussen de geallieerden die aan de Griekse kant stonden en de Turks-Egyptische vloot aan de andere kant. De geallieerden waren onder leiding van de admiralen Henri de Rigny uit Frankrijk, Edward Codrington uit Groot-Brittannië en de Nederlander Lodewijk van Heiden die in dienst was van Rusland. Deze zeeslag bracht een beslissende wending in de Griekse vrijheidsstrijd tegen Ibrahim Pasja, het zeegevecht dat volgde was een ware catastrofe voor de Turkse vloot. Het grote plein aan de haven van Pylos  heet vandaag de dag “het plein der drie admiralen” (Platia Trion Navarchon). Op dit gezellige plein staan drie monumenten ter ere van de admiralen. Op het plein zijn leuke cafés en restaurants. Imposant en goed onderhouden is het kasteel van Pylos dat op een heuvel naast de haven ligt. Vanaf het centrum kun je het kasteel te voet bereiken binnen een kwartiertje. Dit kasteel heet Niokastro (=nieuw kasteel), dit werd door de Turken in het jaar 1573 gebouwd ter bescherming van de zuidelijke ingang van de baai van Navarino. Tussen het jaar 1571 en 1686 kwam het in handen van de Venetianen, daarna werd het door de Turken heroverd. Vanaf 1827 kwam het definitief in Griekse handen.

Het is meer dan de moeite waard om in noordelijke richting de baai rond te rijden naar het noordelijkste punt. Hier aan de baai ligt Giálova, een populaire toeristische badplaats met mooie zandstranden. Vlakbij Giálova in noordelijke richting ligt een beschermd natuurgebied; het meer van Divari waar geweldige stranden zijn. Op een heuvel staan hier de ruïnes van het kasteel Paliokastro (=oud kasteel). Dit kasteel werd in de dertiende eeuw door Franken gebouwd. Een van de meest imposante stranden van Peloponnesos bevindt zich hier, namelijk Voidokilia. Het is een ronde, gesloten baai met turquoise zeekleuren die afsteken tegen de witte zandstranden. Op een heuveltje op loopafstand van het strand zijn de ruïnes te zien van een oud graf uit de Griekse oudheid. Vanaf hierboven kun je uitstekende foto’s maken over de baai van Voidokilia. Nog mooiere foto’s kun je maken van het hoger gelegen Paliokastro dat ten zuiden van de baai van Voidokilia ligt. Wel moet je goed ter been zijn om helemaal naar boven te kunnen klimmen. Hier bevindt zich de historische grot van Nestor. Nestor was volgens Homerus een wijze koning en raadsman die aan de Trojaanse oorlog had deelgenomen. De opgravingen van zijn paleis bevinden zich in het dorpje Chora, ten noordoosten van Pylos. Op dit moment zijn er volop werkzaamheden bezig aan het paleis en volgens de archeologische dienst zal het paleis vanaf de zomer van 2015 weer open gaan.

Vanaf Voidokilia rijd ik terug in oostelijke richting naar Kalamata. Bij het dorpje Kazarma geeft een bordje aan dat zich hier vlakbij de watervallen van Polilimnio bevinden. Ik neem de afslag en rijd voorbij het dopje Charavgi. Iets verder geeft een bordje aan dat er een openbare parkeerplaats is voor de bezoekers van de watervallen. Polilimnio is afgeleid uit de woorden Poli (=veel) en Limni (=meer). Wanneer je na een wandeling van een tiental minuten de kloof in wandelt dan snap je waarom. Er zijn meerdere kleine en grotere watervallen en overal worden kleine meertjes gevormd. Je kunt een behoorlijk eind de mooie kloof in wandelen en in de kloof zijn houten bruggen gemaakt, die de voetgangers de mogelijkheid geven om nog verder te lopen. De grootste waterval bevindt zich achteraan en hier is ook het grootste meer. Je mag hier in het koude water zwemmen, maar het is op eigen risico.
 


Polilimnio
 

HET NOORDEN VAN MESSINIA

Vanaf Kalamata ben je binnen een uur in Kyparissia, dat aan de noordwestkust van Messinia ligt. Kyparissia is een stad met een grote haven die omgeven wordt door zandstranden. De stad ligt op de hellingen van een heuvel. Op loopafstand van de haven ligt het centrum, op het plein zijn allerlei gezellige terrasjes. In de bovenstad staat het middeleeuwse kasteel van Kyparissia, vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over de hele westkust. Ten noorden van Kyparissia bezoek ik vervolgens de stranden Sani, Kalo Nero en Agiannaki. Het zijn allemaal goede zandstranden. Bij Kalo Nero en Agiannaki leggen de Caretta-Caretta schildpaden hun eieren, je ziet het aan de beschermende constructies die op deze stranden liggen. Kalo Nero vond ik de meest gezellige plaats van de drie en dat komt door de kleurrijke taverna’s die hier aan het strand staan. Het strand van Agiannaki is groot en breed. Achter dit zeer rustige strand liggen dennenbossen. Ten zuiden van Kyparissia ligt het strand Stomio, dat ook zeer populair is.  
Vanaf Kalo Nero sla ik af richting het binnenland van Messinia in oostelijke richting. Ook hier zie je overal olijfgaarden en wijngaarden. Het is een bergachtig gebied met mooie landschappen. Ik ga richting Meligalas en van daar richting het bergdopje Mavromati, want hier bevindt zich het historische (oud) Messini. In “the middle of nowhere” verschijnt opeens de “Arcadische poort”. In een idyllische omgeving staan historische muren op de berg Ithomi met de vervallen poort. Opvallend is, dat je met de auto door de poort heen kunt rijden. Het is verbazingwekkend hoe dergelijke grote stenen destijds verplaatst werden, want we praten over de zevende eeuw voor Christus. Toen werd de ongeveer negen kilometer lange muur al gebouwd. De oude stad van Messini ligt enkele kilometers verder, op een vlakte aan de voet van de berg Ithomi. Vanaf het pittoreske Mavromati heb je een fascinerend uitzicht over de opgravingen. Oud-Messini is één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Griekenland. Het werd gesticht door Epaninondas uit Thebe die samen met bondgenoten uit de stad Argos hier waren gekomen om de Messeniërs tegen de Spartanen te helpen. Eeuwenlang werden hier namelijk oorlogen gevoerd tussen de Messeniërs en de Spartanen. Bekend zijn de drie Messenische oorlogen die tussen deze twee Griekse volkeren plaats hebben gevonden. Al deze oorlogen vonden tussen de zevende en vierde eeuw voor Christus plaats. De eeuwen daarna kende Messini een enorme welvaart totdat het in de vierde eeuw na Christus door de Goten aangevallen werd en vernietigd. De bekende Oud-Griekse schrijver en reiziger Pausanias had in zijn boek over Messini geschreven en aan de hand van deze informatie werden er vanaf de negentiende eeuw opgravingen verricht, zo kwamen alle historische gebouwen weer naar boven zoals het theater, het stadion en de markt. Oud-Messini is een bezienswaardigheid die je in het departement Messinia niet mag missen. Wanneer je vanaf Oud-Messini naar Kalamata wilt rijden, dan raad ik je aan om in Mavromati, bij het kleine pleintje links af te slaan en richting het klooster Voulkano te rijden. Je krijgt namelijk vanaf hier een adembenemend uitzicht voorgeschoteld met op de voorgrond het klooster en daarachter de fraaie, begroeide vlakte van Messinia.

 


Oud-Messini
 

HET ZUIDOOSTEN VAN MESSINIA –DE MANI

Het zuidoosten van Messinia is het gebied ten oosten en ten zuidoosten van Kalamata, Grieken noemen het Mani. Eigenlijk is Mani een schiereiland, het middelste van de drie ‘poten’ in het zuiden van Peloponessos. Het is verdeeld tussen het deel dat in het departement Messinia valt (Mesa Mani=Binnen Mani) en het deel dat in het departement Lakonia valt (Exo Mani = Buiten Mani). De natuurlijke grens tussen deze twee departementen is de prachtige berg Taygetos. Ik raad iedereen aan om een hele ronde te maken en zowel het deel van Messinia als het deel van Lakonia te zien. De route naar het zuiden richting Areopolis is prachtig. Fraai begroeide berghellingen en kloven, traditionele dorpen waar prachtige kerken en torens te zien zijn, een schitterende kustlijn en daarnaast de mooie baai van Messinia, indrukwekkend!  “Mani” en de inwoners hiervan “de Manioten” zijn in Griekenland een speciaal begrip. Het zijn van nature vechters en vrijheidsstrijders, ze dulden geen overgave. Hier hebben eeuwenlang Spartanen gewoond en dat verklaart heel veel. Later toen de Arabieren en de Franken de Mani wilden veroveren, boden de Manioten een enorme weerstand. Nooit konden vijanden Mani helemaal veroveren. Toen de Turken in de vijftiende eeuw heel Griekenland veroverden lukte het bijna overal, behalve hier! Mani is nooit onder Turkse bezetting geweest. Ook tijdens de vrijheidsstrijd tegen de Turken speelden de Manioten een belangrijke rol. De Genootschap van Vrienden (Filiki Eteria), een geheime Griekse organisatie die in de negentiende eeuw als doel had de Ottomaanse overheersing omver te werpen om een onafhankelijke Griekse staat te vestigen, beschouwde Mani als de meest geschikte plaats in Griekenland om de opstand te beginnen. Na de bevrijding van Griekenland, weigerden de Manioten zich aan de administratieve wetten van de regering te onderwerpen. Het kwam zelfs zo ver dat de eerste president Ioannis Kapodistrias op 9 oktober 1931 door twee broers van de Mavromichalis-clan uit Mani vermoord werd. Mani is vandaag de dag een erg leuk gebied om te bezoeken.

Wanneer je vanaf Kalamata richting het zuidoosten rijdt, richting Areopolis, dan passeer je allerlei traditionele dorpen die gekenmerkt worden door hun bouwstijl. De eerste dorpen die je tegenkomt zijn Kambos, Stavropigio en Prosilio, allemaal dorpen met een eigen traditionele Mani-stijl en hun kenmerkende torenhuisjes. Het zijn pittoreske dorpen die aan de westelijke hellingen van het Taygetos-gebergte liggen. Het uitzicht van hogerop is buitengewoon mooi. Hetzelfde geldt ook voor de dorpen Lagkada en Platsa iets zuidelijker. In deze omgeving liggen drie van de belangrijkste badplaatsen van Messinia, dat zijn Karadamili, Stoupa en Aghios Nikolaos. De populairste van deze drie badplaatsen is Stoupa. Stoupa heeft alles wat een toerist graag wil hebben, namelijk fantastische zandstranden aan het dorp, leuke en gezellige terrasjes, mooie traditionele huizen en gebouwen en een prachtige natuur er omheen. Mocht ik in de toekomst een vakantie naar Messinia boeken, dan hoort Stoupa zeker tot één van mijn favorieten.


Stoupa


Kardamili is ook erg populair onder toeristen en heeft veel trouwe aanhangers. De architectuur van de huizen spreekt menigeen aan. Bij het oude Kardamili, dat op loopafstand van het centrum ligt, bevindt zich de kerk van Agios Spyridon die in de zesde eeuw is gebouwd. Naast de kerk bevindt zich de toren der Mourtzinon,  een vooraanstaande familie die in de zeventiende eeuw leefde.  Het hele complex is als het ware een vesting die omgeven is door een stenen muur.   Aan de hoofdstraat bij het nieuwe Kardamili, zijn de meeste restaurants en cafés en het is hier erg gezellig. Aan de kleine haven zie je allerlei vissersboten en schuin tegenover de haven ligt het eilandje Meropi, waar resten te zien zijn van een Venetiaanse muur uit de middeleeuwen.

In Kardamili zijn kiezelstranden, een erg populair strand is “Foneas” dat tussen Kardamili en Stoupa ligt. Veel wandelaars komen naar Kardamili om de twintig kilometer lange Viros-kloof te lopen. Daarnaast zijn vele goed gemarkeerde wandelroutes uitgezet voor mensen die van bergwandelen houden. Een erg gezellig vissersdorpje is Aghios Nikolaos dat een paar kilometer ten zuiden van Stoupa ligt. Rond het schilderachtige haventje zijn gezellige taverna’s en winkeltjes. Dit is het plaatsje waar je zeker even moet blijven zitten om op een terrasje een koude frappé (ijskoffie) te drinken of om lekkere, lokale hapjes te eten.
 

UITSTAPJES BUITEN MESSINIA

Wanneer je in Messinia op vakantie bent, dan kun je met de auto diverse belangrijke bezienswaardigheden buiten het departement bezoeken. Stel, je verblijft in Kalamata, dan ben je binnen twee uur in het befaamde Olympia, want het ligt maar honderdvijftien kilometer hier vandaan.  Dezelfde tijd heb je nodig om naar het historische Nafplion te rijden aan de centrale oostkust van Peloponessos. In een straal van dertig kilometer rond Nafplion bevinden zich  wereldberoemde plaatsen, zoals het theater van Epidavros en Mycene.
Wat mij fascineert,  is dat je zoveel facetten en belangrijke historische bezienswaardigheden uit de lange en rijke Griekse geschiedenis kunt zien. Als je in Mistras of in Monemvassia geweest bent, dan snap je hoe imposant deze plaatsen waren in de middeleeuwen. Of als je vanaf de hoge bergen bij Mistras naar de vlakte van Sparta kijkt, dan probeer je je voor te stellen hoe Leonidas en Menelaos hier in de oudheid hebben gelopen en geleefd.


HOE NAAR MESSINIA?

Wil je in Messinia je vakantie doorbrengen, dan kan dat via allerlei touroperators en reisbureaus die vakanties hierheen aanbieden. Het zijn de zogenaamde pakketten waar de vlucht, de accommodatie en soms ook de auto bij in zit. Dat is de meest gangbare manier. Je kunt ook zelf een vliegticket naar Kalamata kopen en je verblijf zelf regelen. Let wel, er gaan niet zo frequent vluchten naar Kalamata en de geplande vluchten zijn dan vaak vol. Toen ik in september naar Kalamata wilde vliegen, was er geen plek meer. Ik ben toen van Amsterdam naar Athene gevlogen, ik heb in bij het vliegveld een auto gehuurd en binnen tweeënhalf uur was ik in Kalamata. De autosnelweg Athene-Kalamata is heel goed en helemaal niet druk. Wil je echter niet vliegen dan bestaat er een derde optie; De havenstad Patras ligt 215 kilometer van Kalamata en Patras is rechtstreeks verbonden met de Italiaanse havens Venetië en Ancona. Je kunt dus met je eigen auto naar deze vakantiebestemming in Griekenland komen.
Messinia heeft alles, is mijn conclusie. Uitstekende stranden, pittoreske berg- en vissersdorpjes, fraai begroeide bergen en valleien, mooie watervallen en kloven, imposante kastelen, indrukwekkende archeologische opgravingen en prachtige natuurgebieden. Ik heb hier tijdens mijn verblijf ontzettend genoten, vooral door de variatie die het gebied biedt. Hoewel het geen eiland is, had ik tijdens mijn trips het gevoel dat ik op een eiland was, want overal kwam je weer de mooie blauwe (of turquoise) zee tegen. Sommige kustdorpen straalden iets “eiland-achtigs” uit alsof je op Samos of Kreta was. Messinia heeft indruk op me gemaakt!

 

EilandHoppen

Eilandhoppen in Griekenland

Fly&Drive

Zelf Rondreizen in Griekenland
Fly & Drive Klassiek Noord-Griekenland
Fly & Drive Klassiek Noord-Griekenland

8-daagse rondreis.
Bij deze indrukwekkende rondreis (met huurauto) ontdek je het geweldige rijkdom van Noord-Griekenland. Je bezoekt o.a. Thessalon....

Fly & Drive Klassiek Griekenland
Fly & Drive Klassiek Griekenland

Een mooie reis naar het klassieke Griekenland. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de Akropolis, de opgravingen van Delphi in Fokida, Olympia, de plaats waaraan de....

Fly & Drive Noord-Zuid-Evia
Fly & Drive Noord-Zuid-Evia

Bij deze mooie fly & drive reis vlieg je naar Athene. Hier staat de all risk verzekerde A-categorie huurauto al op je te wachten. Als je 's ochtends aan bent gekome....

Fly & Drive Noord-Centraal-Zuid Evia
Fly & Drive Noord-Centraal-Zuid Evia

Bij deze mooie fly & drive reis vlieg je naar Athene. Hier staat de all risk verzekerde A-categorie huurauto al op je te wachten. Als je 's ochtends aan bent gekome....

Fly & Drive Athene-Olympia-Tolo
Fly & Drive Athene-Olympia-Tolo

Een mooie reis naar het stuk klassiek Griekenland is de combinatie Athene-Olympia-Tolo-Athene. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de Akropolis, het imposante Olym....

Fly & Drive Agia Galini - Matala Kreta
Fly & Drive Agia Galini - Matala Kreta

Bij deze leuke fly & drive-vakantie ontdek je het centrale zuiden van Kreta. Je combineert de twee fantastische dorpen Matala en Agia Galini. Je landt op het vliegveld ....