Reisverhalen Griekse Gids

Voor de échte Griekenlandliefhebber

Eiland Limnos

Eiland vol verrassingen
Tekst/Fotografie: Wendy Nikolidakis
 

In het noordenoosten van de Egeïsche zee, ligt het zeer onbekende eiland Limnos. Waarom het eiland nog niet populair is in Nederland en België, heeft puur met de bereikbaarheid te maken; je moet namelijk eerst naar Athene of Thessaloniki vliegen en dan met een binnenlandse vlucht naar Limnos. Veel toeristen houden er niet van om over te stappen dus kiezen ze voor andere eilanden. het eiland is echter niet alleen per vliegtuig bereikbaar. Een andere manier om er te komen is bijvoorbeeld naar Kavala vliegen en vanaf daar met de veerboot naar Limnos varen, maar dat kost dan wat meer tijd. Vanaf het zomerseizoen 2015 is de kans groot dat er ook vanaf Nederland rechtstreeks naar Limnos zal worden gevlogen, houd hiervoor www.grieksegids.nl in de gaten.

Tijdens de afgelopen zomer bezochten wij Limnos.  Alexandra van Prinos Reizen, had ons namelijk verteld dat het een zeer mooi eiland is, met veel afwisseling, ‘meer dan de moeite waard’ zei ze. Vanaf Amsterdam vlogen we naar Athene en vanaf Athene, een paar uur later, naar Limnos. De vlucht van Athene naar Limnos duurde ongeveer 40 minuten. Al bij de landing zagen we door het raampje van het vliegtuig dat het om een bijzonder eiland ging, vlaktes, heuvels en grote gesloten baaien die op meren lijken. De landingsbaan van Limnos is een van de grootsten van Griekenland. Er landen enkele dagen per week vooral charters uit Engeland, de Britten hebben het eiland al sinds jaren ontdekt.


Een vulkanisch eiland met een bijzondere natuur

Limnos is een vulkanisch eiland met een kustlengte van ongeveer 260 kilometer. Dat is heel veel, want Rhodos bijvoorbeeld, dat drie keer zo groot is, heeft een kustlengte van 253 kilometer!  Dat komt door de vele diepe baaien die er op Limnos zijn. Het is een vrij vlak eiland, hier en daar een beetje heuvelachtig. Er zijn veel uitgestrekte vruchtbare vlaktes met wijngaarden,  graanvelden en grasvelden. Op het eiland zijn geen bossen, dat heeft waarschijnlijk met de geologische omstandigheden, de extensieve veeteelt en de harde wind te maken. Dat het om een vulkanisch eiland gaat zie je aan het gesteente en de rotsen op diverse plekken. Op het eiland zijn allerlei biotopen in diverse baaien. Er zijn zelfs enkele meren met een speciale natuurstatus die ingelijfd zijn in het netwerk Natura 2000, dat zijn o.a. de meren Alyki en Chortarolimni in het oosten van het eiland. Het zijn waterbiotopen waar meer dan 250 soorten zeldzame vogels hun toevlucht zoeken, veelal vogels die met uitsterven bedreigd worden. In het noorden van Limnos, voorbij het dorpje Katalakos, is een zandweg richting het strand van Gomati, een plek die zeer populair is onder camperfanaten en kampeerders. Op de route bevindt zich een kleine woestijn met duinen, een uniek fenomeen in Griekenland. Het is een groot gebied van ongeveer 200 hectare en het reikt tot aan het strand bij de baai van Gomati, men noemt dit gebied Pachies Ammoudies of Amothines.

 

Limnos
Limnos

 


Mythologie en geschiedenis

Volgens de Griekse mythologie is Limnos nauw verbonden met de Griekse God Hephaestus (Ifestos). Hephaestus was een van de twaalf Griekse Olympische Goden en zoon van de Griekse oppergod Zeus en zijn vrouw Hera. Na een ruzie tussen Zeus en Hera, nam Hephaestus het voor zijn moeder op. Zeus werd boos en wierp zijn zoon vanaf de Olympus in de zee, daar waar Limnos ligt. Hephaestus werd kreupel en verbleef voor de rest van zijn leven op het eiland. Hier werd hij metaalbewerker, de allerbeste. Hij was altijd goedhartig, behulpzaam en vergevingsgezind.  Hij vervaardigde de Gouden Troon voor Zeus, de drietand van Poseidon, de boog en pijlen voor Apollo en Artemis,  de sieraden voor Aphrodite en het harnas voor Achilles. Zijn werkplaats was een vulkaan op Limnos en vulkanisch gesteente kom je op Limnos veel tegen. Limnos heeft een rijke geschiedenis, want sinds de prehistorie waren hier welvarende steden en heiligdommen. De oudste bewoners van Limnos waren Thraciërs die een beschaving hadden gecreëerd die vergelijkbaar was met die van Troje, honderd kilometer verder, aan de westkust van Klein-Azië. In de achtste eeuw voor Christus werd het eiland door Tyrrhenen bezet, in de 6zesde eeuw kwamen de Atheners die hier tot de tweede eeuw voor Christus bleven. Vervolgens werd het eiland door Byzantijnen, Venetianen en Turken bezet, totdat het in het jaar 1912 weer in Griekse handen kwam. Op Limnos zijn drie zeer belangrijke en historische, archeologische vindplaatsen. Deze liggen in het oosten van het eiland, het zijn Kavirio, Ifestia en Poliochni. In Kavirio bevond zich in de oudheid een heiligdom waar ceremonies gehouden werden die vergelijkbaar zijn met de huidige doopfeesten. Precies achter Kavirio ligt de grot van Filoktitis, die via een stenen trap bereikbaar is. Filoktitis was volgens de mythologie een goede vriend van Jason en Herakles en hij nam deel aan de Trojaanse oorlog. In Ifestia is een mooi onderhouden antiek theater te zien, de weg hiernaartoe is wel een zandweg, maar de omgeving is prachtig! Poliochni is een van de oudste Neolithische nederzettingen van Griekenland en van de hele wereld. Poliochni zou samen met Troje (dat nu in Turkije ligt) in de periode 2000 tot 3000 voor Christus, de belangrijkste nederzetting zijn geweest in de noordelijke Egeïsche zee.


Myrina, de hoofdstad

De hoofdstad van Limnos is Myrina. Het is een kleine, charmante stad waar een indrukwekkend kasteel staat. Wanneer je in Myrina bent, dan zie je direct de imposante, hoge vulkanische rots tussen de twee baaien met het indrukwekkende fort er bovenop. Dit fort is één van de grootste forten van Griekenland. De baai rechts van de rots, de grotere baai, noemt men de Romeinse baai (Romeikos Gialos). Hier zijn allerlei neoklassieke gebouwen die in het begin van de 20e eeuw zijn gebouwd. Bij het water is een boulevard, waar veel restaurants en cafés zijn en daarnaast is er een mooi zandstrand waar ook voorzieningen voor gehandicapten zijn.  Een paar honderd meter verder, in de volgende baai, bevindt zich het prachtige zandstrand dat  ‘Richá Nerá’ heet. Wat hebben we hier genoten! Richá Nerá betekent letterlijk ‘ondiep water’ en dat klopt, want de zee is hier erg ondiep, ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. Dit strand is erg populair onder jong en oud. Aan de rechterkant zijn de imposante mooie rotsen en achter het strand en zelfs tot op het strand staan bomen, vooral Ziziphus jujuba bomen, dennenbomen en olijfbomen. Beachbars en restaurants staan hier onder de schaduw van de bomen en het is genieten om hier overdag of ’s avonds plaats te nemen en dan lokale specialiteiten en wijn te bestellen. Bij zonsondergang zagen we zelfs Chalkidiki vanaf het strand. Aan de andere kant van Myrina, de baai aan de linkere kant van het fort, noemen de Grieken ‘Mikros Gialos’ (betekent ‘klein strand’) of Tourkikos Gialos (Turks strand). Hier bevindt zich de haven en het vissershaventje van Myrina. Overal aan het water zie je typisch Griekse taverna’s, visrestaurants, cafés, winkeltjes en moderne cafetaria’s, gyrostentjes en bars. Precies daarnaast, achter het kleine vissershaventje, ligt het strand van Mikros Gialos. Erg aangenaam is een wandeling door Myrina. Vanaf de haven loopt er een winkelstraat tot aan de andere kant van de stad, dichtbij Megalos Gialos. In dit pittoreske winkelstraatje zijn souvenirwinkeltjes, sieradenwinkels, taverna’s, bars en allerlei winkeltjes waar lokale producten verkocht worden. ’s Avonds is het hier in de zomer ontzettend gezellig en levendig. Dit straatje is helemaal autovrij! Een uitstekend panoramisch uitzicht over de stad, de baaien en de zee heb je vanaf de top van het fort. Je kunt het fort langs twee kanten beklimmen. Wij raden je aan goede schoenen aan te trekken want de paadjes bij het fort zijn niet altijd goed begaanbaar. Eenmaal op de top word je dik beloond met het uitzicht.

 

Myrina
Myrina

 


De stranden  van Limnos

Waar we het meest door verrast waren, zijn de vele mooie zandstranden van Limnos. Behalve de eerder beschreven stranden bij Myrina, kwamen we schitterende stranden tegen in o.a. Platy, Thanos en Evgatis in het zuidwesten van het eiland. Fantastische stranden zijn er ook in het oosten van de baai van Moudros, dat zijn hier de stranden Chavoulis, Mikro Fanaraki en Megalo Fanaraki. Al deze stranden zijn goed georganiseerd; overal zijn er gezellige, vaak moderne, terrasjes. Op de stranden zijn alle faciliteiten aanwezig en zijn er ligbedden en parasols voor de gasten van de zaken gratis beschikbaar. Veel plezier hebben we bij alle stranden gehad, toch heeft Mikro Fanaraki een beetje ons hart gestolen. Mikro Fanaraki is een zeer hip strandje met een populaire beachbar, waar vooral jongeren op af komen. De zaak wordt gerund door Despina, een jonge, zeer sympathieke Grieks-Belgische dame uit Genk (B) en haar vriend Triantafillos, die uit Limnos komt. Despina spreekt Nederlands en is erg blij als er mensen uit België of Nederland naar “haar” mooie strand komen. Mocht je op Limnos komen, dan is een bezoek aan dit strand een echte aanrader. Wat ook erg leuk is bij Mikro Fanaraki, is dat je op de rotsen kunt klimmen, vanwaar het uitzicht op de zee heel mooi is. Op sommige plekken wordt hier door de jeugd vanaf rotsen gesprongen en gedoken in de zee. De kleuren van de zee, de rotsen en de hele omgeving zijn hier echt prachtig! We hebben hier enkele stranden genoemd maar het zijn er veel meer. Volgens lokale inwoners zijn er op het eiland meer dan 100 zandstranden, genoeg dus om nog te ontdekken!


De dorpen van Limnos

We bezochten een heleboel dorpen, opmerkelijk dat deze er helemaal anders uitzien dan op andere Egeïsche eilanden. De dorpen hebben meer gelijkenis met dorpen op de Peloponessos of in het Griekse district Macedonië. De mooiste dorpen vonden wij Platy, Thanos, Kontias, Kaspakas en Kontopouli, maar smaken verschillen.  Platy is een dorp op een heuvel en aan de voet van de heuvel ligt het strand. In het pittoreske dorpje op de heuvel is een dorpsplein met ontzettend leuke terrasjes. Vanaf het dorp heb je een fantastisch uitzicht over de baai. In Kontias staan allerlei traditionele windmolens op de hellingen van de heuvels. Deze zijn de afgelopen decennia gerestaureerd en zijn de grootste attractie van het dorp. Kaspakas is een traditioneel dorp dat op de hellingen van een berg ligt en omgeven is door dennenbossen en ten westen van Kaspakas ligt het lange strand van Kaspakas dat Agios Ioannis heet en genoemd is naar het kappelletje dat bovenop een kleine grot aan het strand staat. In de grot, die precies onder de kerk is, bevindt zich een strandbar, waar je een frisdrank of cocktail kunt bestellen, heel apart! Je kunt hier in de grot zitten en ook op het strand waar strandstoelen en parasols zijn.

 

Myrina
Limnos dorp

 


Wat is er nog meer te doen?

Omdat Limnos een zeer vlak eiland is met lage heuvels, is het een ideaal eiland om te fietsen. Tijdens ons verblijf op het eiland kwamen we in alle uithoeken van het eiland fietsers tegen. De wegen op Limnos zijn goed en de provinciale wegen zijn breder dan gemiddeld in Griekenland. Ook de secundaire wegen zijn goed en meestal geasfalteerd. Bij het strand van Keros kwamen we fanatieke windsurfers en kitesurfers tegen. Op het strand zagen we vele campers die uitgerust waren met allerlei watersportmaterialen. Aan deze kant van Limnos waait het vaak en daarom hoort het strand van Keros tot de meest geliefde watersportgebieden van de Noordelijke Egeïsche zee. Heel geliefd is ook het strand bij Platy. Ook hier zagen we veel mensen surfen bij het mooie hotel Limnos Village.


Lekker eten

Wat hebben we genoten van het lekkere eten op het eiland en natuurlijk ook van de lage prijzen bij restaurants en tavernes. We zijn tijdens onze week op Limnos iedere dag bij een ander restaurant en in een ander plaatsje geweest. Vanaf de tijd van Homerus was Limnos al beroemd om zijn wijnen, de vulkanische bodem speelde hier een belangrijke rol in, heel bekend is de muskaat-variatie van Alexandrië. Andere specialiteiten van het eiland zijn enkele kaassoorten zoals melichloro, de fantastische honing en het gedroogde fruit. Chalvas is een dessertspecialiteit van Limnos die je zeker moet proberen zo ook de lokale baklava en de specialiteit ‘Venizelika’; dit zijn kleine zoete hapjes waaraan o.a. chocolade, amandel, zoete siroop en cognac zijn toegevoegd! Een heel bekend gerecht van Limnos is Flomaria; dat is een pastasoort die bereid is met lokale bloem, eieren en melk. Het deeg wordt in zeer kleine stukjes gesneden. Op Limnos wordt flomaria bereid met haan in tomatensaus, maar het kan ook gegeten worden met alleen tomatensaus of met aubergines en zelfs met zeevruchten of slakken.


Toeristisch eiland?

Hoewel Limnos alle ingrediënten bezit om een zeer toeristisch eiland te zijn, dat is het vandaag de dag absoluut nog niet. Zoals in het begin van dit verhaal aangegeven, dat heeft meer met de bereikbaarheid te maken dan met de kwaliteit van het eiland. We zijn er van overtuigd dat, zodra er rechtstreeks gevlogen zal worden naar Limnos, dit eiland enorm populair zal worden. Eigenlijk moet je dus niet te lang wachten met er naartoe gaan! Zet Limnos maar op je verlanglijstje, je krijgt er geen spijt van! •

EilandHoppen

Eilandhoppen in Griekenland

Fly&Drive

Zelf Rondreizen in Griekenland
Fly & Drive Meteora - Chalkidiki
Fly & Drive Meteora - Chalkidiki

Tijdens deze reis bezoek je eerst Thessalie, de streek met de imposante kloosters van Meteora. Daarna het mooie Chalkidiki. Je reis begint in Thessaloniki waar je zult land....

Fly & Drive Agia Galini - Plakias
Fly & Drive Agia Galini - Plakias

Bij deze leuke fly & drive-vakantie ontdek je het centrale zuiden van Kreta. Je combineert twee fantastische dorpen: Agia Galini en Plak....

Fly & Drive Agia Galini - Mirtos Kreta
Fly & Drive Agia Galini - Mirtos Kreta

Ben je op zoek naar een authentiek stuk Kreta en vind je het leuk om een afwisselende vakantie te beleven? Dan is de combinatie Agia Galini en Mirtos op Zuid Kreta é....

Fly & Drive Athene Delphi Olympia Nafplion
Fly & Drive Athene Delphi Olympia Nafplion

Een mooie reis naar het vasteland van Griekenland. Deze reis ideaal vanaf 10 dagen maar kan gerust korter of langer duren. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de A....

Fly & Drive Klassiek Griekenland
Fly & Drive Klassiek Griekenland

Een mooie reis naar het klassieke Griekenland. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de Akropolis, de opgravingen van Delphi in Fokida, Olympia, de plaats waaraan de....

Fly & Drive Noord-Centraal-Zuid Evia
Fly & Drive Noord-Centraal-Zuid Evia

Bij deze mooie fly & drive reis vlieg je naar Athene. Hier staat de all risk verzekerde A-categorie huurauto al op je te wachten. Als je 's ochtends aan bent gekome....