Kythira, het eiland waar volgens de legende liefdesgodin Aphrodite werd geboren, is een geweldige bestemming voor mensen die van rust en stilte houden. Geen massatoerisme, wél kleine dorpjes met appartementen. Geen grote hotels met zwembaden; wél stille baaitjes met kristalhelder water. Soms lijkt de tijd er te hebben stil gestaan. Ja echt, het bestaat nog! Kythira is het eiland voor mensen die houden van wandelen, natuur, kleine dorpen, kerken en kloosters, rust en authenticiteit. De geuren van tijm, salie en andere kruiden, de prachtige gele bloemen en de altijd aanwezige helderblauwe zee zorgen voor een intens gevoel van ontspanning.
Kythira, dat maar ongeveer vijftien kilometer van de kust van Peloponessos ligt, stond in de middeleeuwen bekend onder de naam ‘Cerigo’ of ‘Tsirigo’. Dit rustige eiland ligt onder het oosten van de Peloponessos en hoort geografisch gezien bij de Ionische eilanden ook wel de Eptanissia genoemd, wat zeven eilanden betekent. De zeven Ionische eilanden zijn: Corfu, Kefalonia, Zakynthos, Lefkas, Ithaki, Paxi en Kythira. Kythira ligt wat verder verwijderd van de andere Ionische eilanden, het heeft dan ook zijn eigen karakter, charme en bijzonderheden.
Kaladi
Het eiland heeft een oppervlakte van 279 km2, met maar 3.000 vaste inwoners. Het is dan ook niet zo gek dat je regelmatig in verlaten en haast “uitgestorven” dorpen terecht komt. Veel mensen uit Kythira zijn naar Australië geëmigreerd in de loop van de tijd. Kythira is een vrij onbekend eiland, maar in de maanden juli en augustus is het geliefd als vakantiebestemming voor Grieken. De enige buitenlandse toeristen die met een reisorganisatie op Kythira komen zijn Denen en Nederlanders! Het leuke is, dat hoewel de eilandbewoners natuurlijk financieel welvaren bij het toerisme, zij absoluut geen massatoerisme willen, ze willen de rust en de natuurlijke schoonheid van hun eiland met hart en ziel beschermen. En gelijk hebben ze! Zo heeft het eiland haar pittoreske en oorspronkelijke karakter kunnen behouden.
Hoe kom je op Kythira? Je kunt er komen met een binnenlandse vlucht vanuit Athene en je kan vanaf Athene naar de Peloponessos rijden en vanaf Neapoli de boot nemen naar Diakofti, de haven van Kythira.
Wanneer je, zoals wij, in Agia Pelagia in het noordoosten van Kythira verblijft kun je van hieruit het eiland goed verkennen. Je hebt dan een prima thuisbasis in een vissersdorpje dat een leuk strand heeft, gezellige restaurants en wat kleine winkeltjes. Het zandstrand van Agia Pelagia is erg leuk en het water schoon en ondiep.
Agia Pelagia
De restaurants hebben hun tafeltjes neergezet tot op het strand, onder de schaduw van de dennenbomen. Wanneer je hier zit, dan ervaar je het ultieme vakantiegevoel! Het is heerlijk om onder de bomen te lunchen, een ouzootje of een glaasje wijn te drinken, met uitzicht op het strand en de zee. Er zijn in het dorp hotels en appartementen en er is een groentewinkeltje, een klein supermarktje, waar o.a. vers brood van de bakker uit het nabijgelegen dorp Karavas wordt verkocht en er zijn enkele souvenirwinkeltjes. Wij verbleven in een mooi appartement, dat door de vriendelijke en behulpzame Tassos en zijn vrouw wordt gerund. Wij waren heel blij met dit mooie appartement, dat van alle gemakken was voorzien; een goede douche, prima bedden, een keukentje met koelkast, hordeuren tegen de muggen en prachtig uitzicht op de zee. Het was fantastisch om hier op ons “eigen” balkonnetje te ontbijten, voordat we de hele dag op pad gingen.
Om het eiland goed te verkennen heb je een huurauto nodig, maar de omgeving van Agia Pelagia is ook heel geschikt om al wandelend te ontdekken. Er zijn verschillende mooie wandeltochten vanuit dit dorp te ondernemen. Wat dacht je van een wandeling naar de kloof “Kakia Lagada”? Dit is een natuurlijke uitgang van een imposante kloof en hier ligt ook het prachtige zandstrand Lagada Beach. De weg langs het strand vanaf Agia Pelagia richting zuiden, leidt je over een onverharde weg langs verschillende goede stranden zoals Firi Ammos, Kalamitsi, Lorentzo en Kakia Lagada. Bij Kakia Lagada (Limni) ligt de gelijknamige kloof, een prachtig gebied om te bezoeken. Je kunt alleen de koof niet inwandelen, want hij staat vol met water. Het mooie zandstrand Lagada (“Lagada Beach”) is een aanrader, er is een leuke strandtent bij, die wordt gerund door Ioannis. Erg trots is hij op het feit dat “zijn” strand een blauwe vlag heeft verdiend. Dit betekent niet alleen dat de zee schoon is, maar ook dat het strand netjes is, goede voorzieningen heeft, zoals toiletten en in dit geval is het zelfs toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers.
Vanaf Agia Pelagia is het vijf kilometer naar het iets noordelijker gelegen dorp Karavas. Toen wij op een middag in het dorp kwamen, was er niemand te bekennen en hebben we er rustig wat foto’s gemaakt. Het leek ons een weliswaar verlaten, maar mooi, traditioneel dorpje. We verlieten het dorp, op naar de volgende bestemming, niet beseffend dat Karavas de volgende dag voor ons één van de leukste dorpen zou blijken! We hebben er namelijk twee erg leuke ervaringen mogen opdoen; één bij de waterbronnen en de andere bij de bakker! Maar laat ik bij het begin beginnen. Karavas is een mooi traditioneel dorp, met groene terrasvormige berghellingen. De naam Karavas is afgeleid van het woord “Karavi” wat boot betekent. Veel boten zouden tegen de rotsen van de kust zijn gesneuveld voordat de vuurtoren hier, bij Moudari, werd gebouwd. In dit gebied zijn overal waterbronnen. Het is een leuk uitstapje om naar de bronnen van “Amir Ali” te gaan en vanaf daar het smalle paadje langs de beekjes en stroompjes af te wandelen. Je komt in een sprookjesachtig gebied, waar je niets dan het stromende water, de vogels en het gezoem van insecten hoort. Mooie blauwe libelles vliegen hier rond, een prachtig rustgevend plekje. Zo loop je richting de bronnen van Portokalia, wat “de sinaasappelboom” betekent. Deze naam kreeg de bron vanwege een zeer grote sinaasappelboom die hier zou hebben gegroeid, die tonnen sinaasappelen leverde, die zelfs naar Athene werden geëxporteerd. Helaas is de boom er niet meer, maar de bronnen gelukkig wel. Het is hier een prachtige, groene oase van rust.
In het dorp Karavas is de bakkerij een bezoek meer dan waard. Deze mooie bakkerij is gehuisvest in een oude olijfpers, die geheel in de oude stijl is gerestaureerd door Pavlos, de sympathieke kleinzoon van de oorspronkelijke eigenaar van de olijfpers en zijn familie. Wij kregen een rondleiding waarbij hij haarfijn uitlegde hoe de vroegere olijfpers werkte en hoe de bakkerij nu werkt. Het is een echt familiebedrijf en er wordt hier niet alleen dagelijks heerlijk vers brood gebakken, maar ook de specialiteit van Kythira: “paximadi”. Het zijn dubbelgebakken broodjes, gebakken met olijfolie, een soort kleine, gedroogde beschuitjes, ontzettend lekker, met bijv. wat honing of kaas, maar ik vond ze vooral heerlijk als crouton in de salade met tomaat, olijfolie en feta. Ben je op Kythira, sla dan zeker een bezoek aan de bakkerij van Pavlos niet over!
Pavlos, de bakker van Karavas
Een paar kilometer ten Noorden van Karavas ligt het vissersdorp Platia Ammos, wat letterlijk “breed zand” betekent. Deze mooie baai ligt op “steenworpafstand” van de Peloponessos. In het dorp zijn traditionele huizen, wat winkeltjes en een aantal goede typisch Griekse ouzeri’s. Hier zijn we door een lieve en vooral kordate, Griekse dame geholpen bij het keren van onze auto, toen we onverwachts in een wel heel erg smal straatje terechtkwamen. Zij kwam echt als “redder in nood”, want we stonden helemaal vast. Dit is gelijk een puntje van oplettendheid voor dit eiland! De wegen kunnen vanuit het niets ineens erg smal worden en keren is soms niet mogelijk. Een klein huurautootje is dan ook aan te raden, terwijl je voor een aantal mooie stranden dan weer meer aan een jeep hebt. Bij het strand van Platia Ammos zijn leuke restaurants, cafés en ouzeri’s. Hier en tegen de hellingen van de heuvels daarachter, zijn kamers, appartementen en enkele hotels. Bij het strand is een aanlegkade voor vissersboten en toeristische boten. Vissers doen goede zaken hier omdat er een grote overvloed is aan vis in de zee. Deze vers gevangen vis kun je uiteraard proeven in de vistaverna’s en de ouzeri’s in het dorp. Bezienswaardig, ten noorden van Platia Ammos, is de kaap Moudari, waar zich de beroemde vuurtoren bevindt. Er is een mooie route om hier naartoe te wandelen, van ongeveer twaalf kilometer. De zandweg is niet goed genoeg om er met de auto naartoe te rijden, maar met een jeep lukt het wellicht wel. Er zijn ook interessante kerken in de omgeving zoals de kerk van Agios Nikolaos (iets noordelijker) en de kerk van Agios Prokopios een paar honderd meter vanaf het strand.
Platia Amos
Op ongeveer een kwartiertje rijden van Agia Pelagia ligt het dorp Potamos. Dit dorp heeft de meeste inwoners van het eiland (300 inwoners). Op zondagochtend wordt hier een gezellig mini-marktje gehouden, waarbij de lokale bewoners hun producten aan de man proberen e brengen. Het is leuk om te zien hoe de mensen hun tafeltjes neerzetten en hun eigen producten uitstallen, zoals olijfolie, kaas, honing, vijgen en jam. Als je in Potamos komt kan je het beste op de grote parkeerplaats in het centrum de auto parkeren, dit wordt met een bordje aangegeven. Het kleine Grill-House restaurant aan de hoofdweg in het dorp is een bezoekje zeker waard. Hier wordt niet alleen pita en souvlaki met gyros verkocht, maar er is elke dag in de vitrine een grote keuze aan Griekse specialiteiten, zoals gevulde tomaten, mousaka, spinaziehapjes etc. Dit is een echte aanrader voor een snelle hap (een zeer goede pita gyros), maar ook voor een ontspannen, echte Griekse maaltijd op het terras aan de overkant. Vlak bij Potamos ligt het klooster van de Heilige Theodoros, langs de weg richting Aroniadika. Dit klooster is ter ere van de beschermer van Kýthira, Ósios Theodóros gebouwd, die werd geboren in Koróni in het zuiden van de Pelopónnesos. Hij kwam in het jaar 921 naar Kythira. In het midden van de 12e eeuw werd zijn graf door ambachtslieden uit Monemvasiá getransformeerd tot een tempel, die later de kathedraal van het eromheen gebouwde klooster werd.
Paliochora ligt achter de kloof Kakia Lagada, maar is alleen via de andere kant, via de weg bereikbaar. Paliochora is de oude hoofdstad van Kythira, vroeger heette dit stadje Agios Dimitrios. Hier zagen we de resten van het oud-Byzantijnse kasteelstadje. Het ligt tussen twee kloven, waardoor het haast onneembaar had moeten zijn voor vijanden. Toch is het piraat Barbarossa gelukt om Paliochora te veroveren en te verwoesten in 1537. In het kasteel, dat honderd meter boven de zee ligt, waren zeventig woningen en 23 kerken. De huizen waren tegen elkaar gebouwd en de buitenmuren vormden de buitenkant van het kasteel. Sinds de catastrofe van Agios Dimitrios is deze plaats ook nooit meer bewoond. De inwoners van Agios Dimitrios zijn door Barbarossa gedood of als slaaf verkocht. Vanaf Paliochora ligt een mooi wandelpad (M31- duur: 1 uur 50) dat uitgezet is, met bewegwijzering, naar Potamos.
Iets verder richting het zuiden ligt in het westen van Kythira het mooie dorp Mylopotamos. Dit dorp staat bekend vanwege de waterval die er vlakbij lig, de Fonissa waterval. Mylopotamos is een van de oudste dorpen van Kythira, een dorp dat te midden van heel veel groen ligt en met veel stromend water. In het dorp hoor je overal het stromende water, een mooi rustgevend gehoor. Mylopotamos heeft de naam te danken aan de watermolens die hier in het gebied zijn; mylos betekent molen en potamos betekent rivier. Het dorp wordt door de lokale bevolking beschouwd als een van de mooiste dorpen op Kythira en ik sluit me bij hen aan. In het centrum van het dorp bevindt zich de kerk van Agios Charalambos met een hoge klokkentoren. Heel gezellig is het hier bij het plaatselijke kafeneion, waar gasten in de zomer verkoeling zoeken in de schaduw van de bomen waar allerlei tafeltjes en stoelen onder staan. De bewoners van dit dorp verzorgen hun huizen en straten goed, alles is perfect in orde en verzorgd. Vlakbij het dorp bevindt zich dus de waterval van Fonissa “Kataraktis tis Fonissas”.
De wandeling vanaf het dorp, die niet langer duurt dan tien minuten, loopt door een schitterend gebied waar veel hoge platanen zijn. De waterval is ongeveer twintig meter hoog en overal worden kleine meertjes gevormd waardoor het bos hier sprookjesachtig lijkt. Fonissa betekent letterlijk moordenares en deze naam heeft de waterval te danken aan legende die zegt dat hier eens een jong meisje is verdronken waarna de waterval deze naam kreeg. Bij de waterval staan wat bankjes en het is een rustgevende en prachtige omgeving om een poosje te blijven zitten en te genieten van de sprookjesachtige sfeer.
Vanaf Mylopotamos reden we over de goede, geasfalteerde, maar bochtige weg naar het afgelegen strandje van Limionas. Limionas is het strand dat in een gesloten baai, ten westen van Mylopotamos ligt. Heel wat haarspeldbochten en mooie vergezichten later kwamen we aan bij een idyllisch baaitje waar op het strand één eenvoudig tavernaatje staat. Het is de primitieve, maar o-zo-leuke taverna die nog steeds geen elektriciteitsvoorzieningen heeft en waar baas ‘Nikos’ het nog steeds met een generator moet doen. In de zomer is het hier vrij rustig. Het zeewater is ondiep en daarom is het ideaal voor gezinnen met jonge kinderen. Precies tegenover het strand liggen twee rotseilandjes die de eilandjes van de Heilige Moeder genoemd worden (Nisakia tis Panagias). Ten noorden van Limnionas zie je een zeegrot, die “de grot der zeehonden” genoemd wordt, omdat zeehonden zich hier verschuilen.
Ten zuiden van Mylopotamos ligt het klooster van Panagia Mirtidiotissa, de Heilige Moeder van Mirtidia die beschouwd wordt als de beschermster van het eiland Kythira. Ieder jaar komen hier op 24 september pelgrims om te bidden. Vanaf dit klooster is er een mooi wandelpad aangelegd naar het kerkje van Agios Nikolaos Krassas. Je loopt ongeveer twee kilometer door een vlak landschap met struiken. Het uitzicht op de zee en het kerkje is prachtig. Het kerkje heeft de toevoeging “krassas” gekregen, wat wijn betekent. Men zegt dat het deze naam gekregen zou hebben, omdat er bij het bouwen van de kerk geen water voor het cement is gebruikt, maar wijn...
De volgende dag reden we naar het zuiden van het eiland, rechtstreeks naar het mooie hoofdstadje van Kythira; Kythira-stad of Chora genaamd. Dit prachtige plaatsje is weliswaar de hoofdstad van het eiland, maar het is eerder een schattig, pittoresk dorp, met witte huisjes, byzantijnse kerkjes, booggewelven, blauwe hekjes en raamkozijnen en de ruïnes van een oud Venetiaans kasteel helemaal boven in het dorp. Verwacht hier geen winkelstraten en uitgebreide eetgelegenheden, het is er prachtig, maar kleinschalig en rustig en dat is nu net de charme ervan! Chora is de hoofdstad van Kythira en tegelijk een beschermd, traditioneel dorp en er wonen hier maar ongeveer 300 vaste inwoners! Het is verstandig om de auto buiten het dorp op het parkeerterrein, aan de rechterkant richting Kapsali, te parkeren en wandelend op verkenning te gaan. De straatjes zijn namelijk smal en er is in het stadje weinig ruimte om te parkeren. Chora nodigt uit tot het slenteren door de smalle straatje en het maken van veel prachtige foto’s. Op het plein bevindt zich en postkantoor en er zijn twee banken met pinautomaten. De stad werd in de 14e eeuw door Venetianen gesticht en in het jaar 1503 werd het kasteel gebouwd bovenop de ruïnes van een ouder kasteel dat door Byzantijnen was gebouwd. Daarna is men buiten de muren van het kasteel gaan bouwen. Vanaf het kasteel heb je een waanzinnig uitzicht over Chora, het strand van Kapsali en het eilandje Avgo. Rondom het kasteel hoog op de rotsen groeit de unieke, gele bloem Sempreviva. Deze bloem verandert en vervaagt niet na geplukt te zijn, vandaar dat de Venetianen deze bloem ‘Sèmpre’ (altijd) Viva (leven) noemden. Nadat we er uitgebreid op los hadden gefotografeerd en wat hadden gedronken aan het centrale pleintje bij “Skalatera” stapten we weer in de auto richting Kapsali. We kregen nu een prachtig uitzicht voorgeschoteld op zowel Chora als Kapsali, hier kom je weer langs een goede plek waar je schitterende foto’s kunt maken.
Kythira Stad
Kapsali ligt drie kilometer ten zuidoosten van Chora. Het ligt prachtig, op twee naast elkaar liggende baaien, waar allerlei vissersboten en toeristische boten aanmeren. In het midden van de twee baaien bevindt zich een smal schiereiland waarop het kapelletje van Agios Georgios en de vuurtoren staan. In Kapsali zijn winkeltjes, restaurants en cafés en allerlei appartementen en kleinere hotels, er is zelfs een camping. Zwemmen kun je bij beide baaitjes van Kapsali. Bij de stranden van Kapsali kan je allerlei watersporten beoefenen en er zijn waterfietsen te huur. Vanaf Kapsali heb je een fantastisch uitzicht naar het 200 meter hoge rotseilandje Avgo dat met toeristische bootjes vanuit het dorp bereikbaar is en waar mooie grotten in de zee te zien zijn. Wij hebben lekker gegeten aan het grote baaitje bij het restaurant Chitra. Zij hadden veel verschillende vers gemaakte schotels, met aubergines en een Griekse salade natuurlijk. De perfecte lunch en een vriendelijke bediening.
Vanuit Kapsali reden we naar de dorpen Livadi en Kato Livadi. Ano en Kato Livadi zijn twee dorpen, ongeveer vier kilometer ten noorden van Chora, die ongeveer een kilometer van elkaar liggen. In deze dorpen, die omringd worden door olijfbomen, platanen en amandelbomen, wonen ongeveer 250 vaste inwoners. Toen de Engelsen in het jaar 1709 op Kythira kwamen, bouwden ze hier een aantal mooie gebouwen en een prachtige brug. Deze stenen brug (Katouni brug) is in 1822 gebouwd, bestaat uit dertien bogen en is een van de grootsten in zijn soort (110 meter lang). Men zegt dat de brug zo lang is geworden omdat de Engelse ingenieur die opdracht gaf om hem te bouwen, verliefd was geworden op een meisje in het dorp Katouni. Zolang hij bezig was aan de brug mocht hij blijven, dus de brug werd langer en langer. Men noemt deze brug dan ook wel “brug der liefde”.
We hadden weer heel veel gezien en gedaan, het werd tijd voor een lekkere duik in de zee. Op kleine afstand van Livadi zijn enkele leuke baaien waar je heerlijk kan zwemmen, hadden wij gehoord, zoals de baai van Melidoni. Het kleine strand van Melidoni is een mooi zandstrand, waar enkele rieten parasols staan en een aantal ligbedden. Wanneer je op het strand zit, kijk je recht tegen de hoge rotsen van het eilandje Avgo aan, ook Chitra genaamd, dat enkele kilometers ten zuiden van het strand ligt. Het restaurant waar wij gegeten hadden in Kapsali, was hiernaar vernoemd. Melidoni dus, klonk ons als muziek in de oren, alleen hebben we het strand helaas niet kunnen bereiken, want de verharde weg ging de laatste kilometers over in een smalle zandweg met veel stenen en gaten. We namen het risico liever niet, omdat het de dagen ervoor nog veel geregend had en wij geen jeep hadden. Om te zwemmen gingen we naar het goed bereikbare strand van Komponada, aan de oostkant van het eiland. Dit mooie kiezelstrand met een kristalheldere zee is via een goede, geasfalteerde weg via Karvounades heel gemakkelijk te bereiken. Zo konden we na een dag hard werken nog even van het echte vakantiegevoel (in dit geval: zee en strand) genieten.
Het mooiste plekje van Kythira, na de hoofdstad Chora? Ik kan niet kiezen tussen het mooie dorp Avlemonas en het prachtige strand van Kaladi. Beide liggen aan de oostkant van Kythira. Avlemonas is een van de mooiste kustplaatsen van Kythira. Dit pittoreske vissersdorp ligt in de baai van Agios Nikolaos. Het ligt in een rotsachtige omgeving waar vele kleine baaitjes een romantische uitstraling aan het dorp geven. In het prachtige baaitje zijn “zwembad-trapjes” gemaakt om het de mensen gemakkelijk te maken hier te zwemmen. In Avlemonas komen toeristen vaak ieder jaar weer terug. Er is een klein haventje waar restaurants en cafés zijn. Op een kleine hoogte, bij het dorp, staan de ruïnes van een Venetiaans kasteel uit de dertiende eeuw, de Grieken noemen het ‘Kastraki’ wat letterlijk ‘Klein kasteel’ betekent. Een andere bezienswaardigheid is het huis ‘Cavallini’ dichtbij de haven, waar een oude zonneklok te zien is op de buitenmuur, precies boven de voordeur. Dit gebouw was in de negentiende eeuw een Hongaars-Oostenrijks consulaat. In het jaar 1802 is bij de baai van Agios Nikolaos en vrachtschip gezonken die namens Lord Elgin, marmeren beelden en andere voorwerpen vervoerde. Men vermoedt dat er nog steeds op de bodem van de zee schatten kunnen liggen. Dit is een van de redenen waarom hier niet gedoken mag worden. Bij Avlemonas ligt het grootste strand van Kythira, dat is het zand-kiezelstrand van Paleopoli. Hier zou volgens de Griekse mythologie, Afrodite uit het schuim van het zeewater geboren zijn.
Avlemonas
Iets verder ligt het meest speciale strand van Kythira; Kaladi. Het strand bestaat uit drie kleine baaitjes die bereikbaar zijn via 130 traptreden. Het strand is prima bereikbaar via een goede, onverharde weg. Boven de rotsen kan je parkeren en vervolgens wandel je een stukje bergafwaarts naar de trappen die naar het mooie strand leiden. Het uitzicht op de baai vanaf de “parkeerplaats” is indrukwekkend. De trapjes naar beneden zijn van natuursteen gemaakt, het is een leuk tochtje naar beneden. Het is een prachtig plekje, dat je niet moet missen als je op Kythira bent.
Tenslotte is er nog de havenplaats van Kythira; Diakofti. Bijzonder is hier de turquoise kleur van het water; je waant je in de Cariben! Het strand loopt hier geleidelijk aan af. Hier bevindt zich de haven van Kythira waar de veerboten uit o.a. Piraeus, Souda (Kreta) en Neapoli (Pe-loponessos) aanmeren. Diakofti is erg populair vanwege het mooie witte zandstrand en het ondiepe turquoise zeewater. Recht tegenover het dorp ligt het eilandje Ma-kronisi (of Makrokythira) dat verbonden is met Diakofti doormiddel van een brug. Bij dit eilandje komen vele wandelaars en snorkelaars. In het dorp bij het strand zijn diverse visrestaurants, taverna’s en cafés. Wanneer je hier plaatsneemt bij een van de restaurantjes aan het strand, tussen de witgeverfde bomen en je proeft de heerlijke Griekse gerechten, dan is het weer puur ge-nieten. Bij Diakofti ligt het eiland Prasonisi waar in het jaar 2000 een handelsschip (Nordland) is gestrand. Dit schip ligt er nog steeds en is een soort toeristische at-tractie geworden. Precies achter Diakofti, op een berg, ligt het klooster Agia Moni, dat is in het jaar 1840 ge-bouwd en gewijd is aan Jezus Christus. Dit klooster is via een goede, maar smalle weg te bereiken.
Volgens de eilandbewoners komt het toerisme op Ky-thira pas in juli en augustus op gang, het zijn de eni-ge twee maanden per jaar dat het hier drukker wordt. Wij waren in juni op het eiland en het was zeer rustig. Het seizoen was nog niet “geopend” er werd nog volop voorbereid. Mensen die van rust, stilte en natuur hou-den en speciaal de wandelaars: een aanrader!
Een mooie reis naar het stuk klassiek Griekenland is de combinatie Athene-Olympia-Tolo-Athene. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de Akropolis, het imposante Olym....
Een mooie reis naar het vasteland van Griekenland. Deze reis ideaal vanaf 10 dagen maar kan gerust korter of langer duren. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de A....
Wanneer je van de Griekse cultuur houdt en deze eeuwenoude cultuur wilt ontdekken, dan is deze vakantie ideaal om te beleven. Tijdens deze vakantie bezoek je drie imposante....
Bij deze leuke fly & drive-vakantie ontdek je het centrale zuiden van Kreta. Je combineert twee fantastische dorpen: Agia Galini en Plak....
Bij deze mooie fly & drive reis vlieg je naar Athene. Hier staat de all risk verzekerde A-categorie huurauto al op je te wachten. Als je 's ochtends aan bent gekome....
Beleef het prachtige Zuid-Peloponnesos met deze onvergetelijke Fly & Drive vakantie. Bij aankomst op de luchthaven van Kalamata staat je huurauto al klaar, zodat je met....