Reisverhalen Griekse Gids

Voor de échte Griekenlandliefhebber

Andros, het ultieme Griekenlandgevoel


Tekst/Fotografie: Wendy Nikolidakis
 

Andros, dit prachtige Cycladen eiland ligt op maar twee uur varen van Athene. Het is een rustig eiland, waar nog niet veel buitenlandse toeristen komen. Grieken komen hier graag met vakantie en gelijk hebben ze! Het is het meest noordelijk gelegen eiland van de Cycladen en het ligt ten zuiden van Evia. Bij Andros liggen de eilandjes Tinos en Mykonos. Andros is na Naxos het grootste Cycladeneiland met een oppervlakte van 375 vierkante kilometer. Zee, strand en een prachtige natuur zijn in overvloed aanwezig.

Samen met mijn zus Marjolein stapte ik op de boot in Rafina, de kleine haven bij Athene. De overtocht naar Andros kost negentien Euro (prijs april 2017). Twee uur later kwamen we aan in de haven van Andros, Gavrio. Met een gehuurde jeep reden we naar de hoofdstad van het eiland, Andros stad, ook wel Chora genoemd. Dit gemoedelijke stadje ligt in het noordoosten van het eiland, ongeveer 35 kilometer van de havenstad Gavrio. Onderweg naar Chora kwamen we langs de badplaats Batsi, die in de ondergaande zon een prachtige aanblik bood. Na ongeveer drie kwartier rijden kwamen we in Chora, waar we bij Myrtho appartementen zouden logeren. Hier werden we uitermate gastvrij ontvangen door Ioanna en haar ouders. De vader van Ioanna is jarenlang zeeman geweest, zoals bijna alle mannen van het eiland. Waar we ook een praatje aanknoopten, altijd weer vertelden de mannen ons dat ze gevaren hadden en Rotterdam zeer goed kenden. Niet voor niets staat op het plein aan zee een groot standbeeld van een zeeman.
 


 

Chora - Andros stad
Het stadje Chora heeft gedeeltelijk de Cycladische stijl van witte huizen en blauwe accenten, maar onderscheidt zich van de andere Cycladendorpen door de neoklassieke invloeden. Er staan statige huizen die roze of zalm geverfd zijn, met mooie balkons en dakpannen. Het is goed te merken dat de bevolking van het eiland veel van de wereld heeft gezien en dat het dicht bij Athene ligt; de mensen zijn hier modern. We kwamen bijna geen “typisch Griekse” mannetjes en oude vrouwtjes tegen, maar verzorgde dames en heren. Vergeleken met de andere Cycladen eilanden is Andros erg groen, het eiland heeft een ruige natuur en schone verlaten stranden. De stad ligt op een heuvel tussen twee prachtige stranden, wat de ligging uniek maakt. De Venetiaanse invloeden uit de middeleeuwen zijn overduidelijk. In de stad zijn musea waar belangrijke voorwerpen uit de rijke geschiedenis van Andros tentoongesteld worden. Er is een Archeologisch museum, een museum van de moderne kunst en een maritiem museum. Het autovrije centrum van Andros geeft de stad een bijzondere uitstraling. Mensen ontmoeten elkaar op straat en maken een praatje en drinken gezellig een kopje koffie op een terrasje. Als de avond valt geniet de bevolking van het leven buiten, ze flaneren gezellig langs de winkeltjes en gaan samen iets eten of drinken. De gezelligheid duurt vaak tot laat in de avond. Het bruggetje in Chora, dat naar de ruïnes van het 13e eeuwse Venetiaanse kasteel leidt, was ons wat te stijl om over te lopen of klimmen, daar hebben we ons maar niet aan gewaagd! Het is niet alleen de cultuur die Andros speciaal maakt. De stranden van Achlia, Paraporti, Nimborio en Gialia zijn erg populair en in het hoogseizoen worden ze druk bezocht. Het leuke van Chora is dat het er altijd levendig is, omdat hier het hele jaar door mensen wonen en de winkels zijn geen toeristenwinkels, maar gewone Griekse zaken. Ook de restaurants zijn het gehele jaar door open, hier beleef je gewoon het echte Griekenland!

Op Andros zijn vele waterbronnen. Dat het eiland rijk aan water is blijkt uit de natuur die overweldigend en weelderig groen is. Op vele plekken stroomt water. We zijn de bronnen gaan opzoeken, vijf leeuwenkoppen die bij Menites het zuivere water uitspuwen. Een leuk gezicht en het geluid is heerlijk rustgevend, je hoort hier niets anders dan het geluid van het stromend water en de vogels.
 


 

Panachrantou klooster
Ioanna, onze gastvrouw bracht ons bij het klooster van Panachrantou. Dit klooster ligt hoog in de bergen en van hier is er een adembenemend uitzicht op de vallei, op Chora en de zee. Dit is het oudste klooster van het eiland, het werd gebouwd in het jaar 961. Dit klooster is bekend op het eiland door de monnik Evdokimos die alle gasten enthousiast ontvangt. Deze monnik, die nu 79 jaar is, kwam op jonge leeftijd in het klooster wonen en heeft hier tientallen jaren alleen doorgebracht. Hij leefde jarenlang onder moeilijke omstandigheden, want er was nog geen goede weg naar het klooster. De mensen van Andros sloten hem in hun hart en waarderen zijn vriendelijkheid. We bewonderden het klooster en één van de monniken gaf een uitgebreide rondleiding met uitleg over de recent gerenoveerde kerk. Het klooster wordt bewoond door drie monniken, we werden uitgenodigd om wat met hen te drinken.

De kerk is Byzantijns, hier is de icoon te zien van Panagia Panachrantou, die wordt toegeschreven aan de Apostel Lucas. De icoon is zeer zeldzaam doordat ze gemaakt is van een mengsel van diverse materialen zoals: hout, marmer en keramische tegels. In het klooster wordt ook de schedel van de Heilige Panteleimon bewaard, in 1705 brachten monniken de schedel mee naar het klooster. In de 18e eeuw woonden er 80 monniken in het klooster en woonden en werkten er 400 mensen op het land bij het klooster. Momenteel wordt het klooster door droe monniken bewoond.
Als vriendinnen van Ioanna kregen we een zeer gastvrije ontvangst. De oude monnik vertelde vele verhalen, het is een ontzettend lieve en vrolijke man. Elke dag krijgen de monniken bezoek van mensen, waaronder ook veel jongeren, uit de omgeving. Wij werden zelfs uitgenodigd om een keer de beroemde pasta van de oudste Priester te komen proberen. Volgens Ioanna, is deze pasta overheerlijk. De Griekse televisie is zelfs al meerdere malen op bezoek geweest bij monnik Evdokimos vanwege deze bekende pasta en zijn gastvrijheid. Helaas gingen we een dag later alweer met de boot richting Athene, maar wellicht komen we hier nog eens terug, dan hopen wij die pasta eens te mogen proeven.
 


 

Stenies en Batsi
Vervolgens zijn we op weg gegaan naar het dorpje Stenies. In dit dorp is geen rijdend verkeer mogelijk, de straatjes zijn hiervoor te nauw en de vele trappetjes maken rijden hier onmogelijk. Het is een prachtig dorp, een echt reders- en kapiteinsdorp met imposante huizen. Boven aan het dorp is een parkeerplaats en al slenterend daal je af via de smalle straatjes en steegjes. 
Batsi is een gezellig badplaatsje in het westen van Andros. We waren hier erg vroeg in het seizoen en daarom was het erg rustig. De meeste winkeltjes waren nog niet open. Wel konden we ons voorstellen dat het in de zomer een gezellig toeristenplaatsje moet zijn. Bij Batsi liggen verschillende mooie stranden. Golden beach, iets ten noorden van Batsi is erg mooi, maar ook het strand bij Batsi zelf zag er heel goed uit. Als je via de trappen in Batsi omhoog loopt kom je in een oase van groene natuur en stromend water dat aan de zijkant langs de trappen naar beneden stroomt. Hier kwamen we o.a. sinaasappelbomen en citroenbomen tegen. Gavrio, het havenstadje van Andros is een gezellig en leuk plaatsje met aan de haven verschillende restaurants en terrasjes. Telkens als er een boot aankomt is het hier gezellig druk en al gauw keert de rust terug als de reizigers verdwenen zijn. Achter Gavrio ligt een geweldig mooi zandstrand dat Felles heet. Dit is een echte aanrader om een dagje naartoe te gaan.

Wij hebben Andros ervaren als een speciaal eiland, hier leer je de mensen van het eiland echt kennen en je voelt je zeer welkom. De natuur is ongelooflijk mooi en de hoofdstad Chora bijzonder charmant. Juist doordat er zo weinig buitenlandse toeristen komen heeft het een bijzondere aantrekkingskracht.
 

EilandHoppen

Eilandhoppen in Griekenland

Fly&Drive

Zelf Rondreizen in Griekenland
Fly & Drive Athene-Olympia-Tolo
Fly & Drive Athene-Olympia-Tolo

Een mooie reis naar het stuk klassiek Griekenland is de combinatie Athene-Olympia-Tolo-Athene. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de Akropolis, het imposante Olym....

Fly & Drive Agia Galini - Matala Kreta
Fly & Drive Agia Galini - Matala Kreta

Bij deze leuke fly & drive-vakantie ontdek je het centrale zuiden van Kreta. Je combineert de twee fantastische dorpen Matala en Agia Galini. Je landt op het vliegveld ....

Fly & Drive Athene Delphi Olympia
Fly & Drive Athene Delphi Olympia

Wanneer je van de Griekse cultuur houdt en deze eeuwenoude cultuur wilt ontdekken, dan is deze vakantie ideaal om te beleven. Tijdens deze vakantie bezoek je drie imposante....

Fly & Drive Parga Lefkas (incl. auto)
Fly & Drive Parga Lefkas (incl. auto)

Een geweldige Fly  & Drive combinatie is Parga - Lefkas. Tijdens deze vakantie verblijf je de helft van je vakantie in het pittoreske Parga op het Griekse vastelan....

Fly & Drive  Agia Galini - Plakias - Matala
Fly & Drive Agia Galini - Plakias - Matala

Bij deze leuke fly & drive-vakantie ontdek je het centrale zuiden van Kreta. Je combineert drie fantastische dorpen: Agia Galini, Plakias en Matala. Je landt op het vli....

Fly & Drive Matala - Mirtos
Fly & Drive Matala - Mirtos

Bij deze Fly & Drive ontdek je twee leuke dorpen op Zuid Kreta! Je combineert de twee fantastische dorpen Matala en Mirtos. Zo kun je een flink stuk van de mooie zuidku....