Reisverhalen Griekse Gids

Voor de échte Griekenlandliefhebber

We gaan Paros ontdekken!

Onze rondreis op eiland Paros.
Tekst/Fotografie: Wendy Nikolidakis
 

Eiland Paros. Het eiland Paros bezochten we op uitnodiging van Rob van der Most, een Nederlander die op Paros woonachtig is en het eiland als geen ander kent. We waren te gast bij Rena rooms waar de eigenaresse Renate  eveneens van Nederlandse komaf is. Haar kamers liggen zeer centraal in de hoofdstad Parikia; een ideale uitvalsbasis om het eiland te verkennen. Onze Nederlandse gids op Paros was Rob van der Most, we hadden hem persoonlijk nog nooit ontmoet, toch hadden we in het verleden regelmatig contact met hem gehad en hij had toen flink bijgedragen aan de inhoud van onze Paros-pagina in de Griekse Gids. Nu het tijd werd om onze Paros-pagina’s te vernieuwen was hij de geschikte persoon om ons rond te leiden. Rob werd drie dagen onze gids en liet ons Paros ervaren; we hebben ervan genoten.
 

Aankomst in Parikia op Paros

We vertrokken vanaf Piraeus (de haven van Athene) naar Paros. In de haven van Piraeus kochten we de boottickets. Vooraf reserveren hoeft echt niet, er is altijd plaats en er zijn allerlei bootmaatschappijen die naar de Cycladen en Paros varen. De meeste mensen varen met Blue Star Ferries  of met de snellere Hellenic Seaways. Hellenic Seaways vaart dus sneller, maar is ook een stuk duurder. Wij reisden met Blue Star Ferries en waren erg tevreden over de boottocht en de service aan boord. De boottocht van Piraeus naar Paros duurt vier a vijf uur, afhankelijk van de tussenstops die de boot eventueel maakt. Zo stopten we bijvoorbeeld in de haven van Ermoupolis, de hoofdstad van het eiland Syros. De leuke bijkomstigheid van zo’n stop is dat je vanaf het hoge dek van de boot mooie foto’s kunt maken, daar waren wij natuurlijk erg blij mee!!! De aankomst in de haven van Parikia lijkt chaotisch, honderden passagiers die tegelijk uitstappen en tientallen auto’s en vrachtwagens die tegelijk Parikia instormen, dat is heftig, maar met even geduld wordt al deze drukte op de een of andere manier geleidelijk aan opgelost.
 

 

De hoofdstad Parikia en de westkust van Paros

Onze verkenningstocht begon in Parikia. Parikia is de hoofdstad van Paros. Hier ligt de haven van Paros, deze hoofdstad telt ongeveer vijfduizend vaste inwoners. In het centrum is een groot plein met als meest opvallende bouwwerk de Ekatontapiliani kerk die tijdens de Oudchristelijke periode werd gebouwd. Het drukste deel van de stad bevindt zich hier, het is immers ook het plein tegenover de haven, de plek waar de karakteristieke windmolen van Paros staat. Enkele keren per dag is het hier enorm druk en dat is wanneer de veerboten met massa’s toeristen aankomen en vertrekken. Rondom en buiten het pleintje zijn tientallen restaurants, cafés, winkeltjes, reisbureaus, banken etc. De stranden van Parikia liggen op loopafstand, ook daar zitten diverse leuke terrassen. De bekendste stranden zijn het strand Livadia (in de stad, ten noorden van de haven), het strand Krios en Kaminia in het noorden en de stranden Delfini en Parasporos in het zuiden.

Bij het dorpje Pounta, dat acht kilometer ten zuidwesten van Parikia ligt, kan men naar het eiland Antiparos oversteken. De afstand tot Antiparos is hier maar een kilometer, veel mensen wagen het om gewoon hier over te zwemmen. Pounta is tevens de geliefde plaats voor kitesurfers op Paros. De meltemi-wind zorgt ervoor dat er in de zomer een lekkere wind waait, die ideaal is voor wind- en kitesurfen. Hoewel hier ook gezwommen wordt, is deze plek niet echt aan te raden. Je kunt dan beter richting Parikia of Aliki gaan om te zwemmen.
 

Paros, de traditionele dorpen

Eerst trokken we met de auto het binnenland in om de traditionele dorpen te ontdekken. Hiermee bedoelen we de dorpen die niet aan de kust liggen. De afstanden op Paros zijn niet al te groot, Paros is immers een vrij klein eiland, om van de ene kant van het eiland naar de kant te rijden heb je minder dan een half uur nodig. Onze eerste stop was vrij vlug bij het dorp Marathi waar de oude marmergroeve zich bevindt. Paros was sinds de oudheid bekend om het goede witte marmer dat er vandaan kwam, zo is bijvoorbeeld de Venus van Milo uit Pariaans marmer gemaakt. Bij Marathi kan je een openluchttentoonstelling  van marmeren kunstwerken zien die door Griekse kunstenaars zijn gemaakt. Daarnaast zijn er een aantal gebouwen uit de Venetiaanse tijd te zien.
Na Marathi komen we al vlug in het dorp Kostos. Kostos is een klein traditioneel Cyladisch dorp met witte huisjes en blauwe ramen en deuren. Het dorpsplein is uitzonderlijk mooi, hier moet je zeker  stoppen om mooie foto’s te maken. Er is een kerk, een school, een winkel, een taverne, alles past harmonieus bij elkaar. Het mooiste bergdorp van Paros is echter Lefkes. Lefkes is een hoofddorp dat helemaal gebouwd is in Cycladische stijl. Wanneer je in Lefkes bent, dan kun je het beste de auto aan de rand van het dorp parkeren en een wandeling door het dorp wagen. De fantastische smalle steegjes en de typisch Cycladische huisjes die versierd zijn met allerlei kleurrijke bloemen zijn een waar genot om te zien. In het dorp zul je tientallen grote en kleine kerken zien, die allen stuk voor stuk mooi zijn, je zult ook traditionele cafés en winkeltjes zien waar allerlei lokale producten maar ook souvenirs verkocht worden.
 

Een trip naar het noorden en Naoussa

Lefkes vonden we een prachtig dorp, toch is Naoussa het dorp dat ons hart heeft gestolen. Het ligt aan een baai in het noorden van het eiland, op ongeveer twintig minuten van de hoofdstad Parikia. Naoussa is niet zomaar een dorp. Velen beweren dat de kosmopolitische stijl van Naoussa weleens die van Mykonos kan overschrijden. Het gezellige haventje is erg mooi, de witte huisjes, de smalle steegjes met de tientallen, misschien honderden, winkeltjes, cafés, restaurants zijn indrukwekkend. Naoussa is erg druk en levendig, Naoussa is tevens het centrum voor het uitgaan op het eiland. Vooral jongeren zoeken hun toevlucht hier naartoe omdat zich hier de betere uitgaansgelegenheden van Paros bevinden. 
Een paar kilometer ten noorden van Naoussa ligt Kolimbithres (Kolymbithres) met haar mooie stranden. Het meest bijzondere in Kolimbithres zijn  de indrukwekkende rotspartijen  waarvan je zou zeggen dat ze niet in het landschap en in ons tijdperk horen, maar elders en in de prehistorie. Deze stranden zijn zeer populair, vooral onder jongeren, en worden in de zomer druk bezocht.
 

Een oosten van Paros

Aan de oostkust van Paros liggen allerlei leuke dorpen en kustdorpen. Al deze dorpen zijn gemakkelijk en snel te bereiken, daar de wegen redelijk goed zijn en het verkeer zeer schaars is. Hier liggen van noord naar zuid de dorpen Ambelas, Glifades, Molos, Marmara, Prodromos, Marpissa, Piso Livadi en daaronder de stranden Logaras, Punda, Messada en Chrissi Akti (Tserdekia). Kenmerkend aan al deze dorpen zijn de typisch witte huisjes die je vaak of foto’s en posters ziet. Ook de bekende Cycladische molens komt men regelmatig tegen zoals in het dorp Marmara. Een erg leuk kustdorp is Piso Livadi. In Piso Livadi proef je de echte Griekse sfeer, hier is namelijk een leuk haventje met daarnaast allerlei leuke ouzeri’s, taverna’s en cafés. Zwemmen kun je bij het strand zelf van Piso Livadi maar een leuker zandstrand vonden wij het strand “Logaras” dat op loopafstand van Piso Livadi ligt. Punda, het plaatsje ten zuiden van Logaras, is het strand waar de Punda Beach Club is en waar feesten voor jongeren ongekende hoogtepunten kennen. Hier staat de muziek de hele dag hard aan en wordt er tot vroeg in de ochtend volop gedanst en gedronken. Een opmerkelijk strand is het strand van Molos; dagelijks komen badgasten hier om met modder en klei hun gezicht en lichaam te bedekken, de klei heeft namelijk een therapeutische werking. Na zo een kleimasker zou men er weer jaren jonger uitzien! Het is een rustig strand waar men heerlijk kan zwemmen.
 

Het zuiden van Paros

Aan de zuidkust van Paros liggen van oost naar west de dorpen/stranden Drios, Lolandoni, Farangas en Aliki. Drios ligt ongeveer 25 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Parikia. Het is een levendig dorp met een aantal goede taverna’s aan het strand, zoals bijvoorbeeld Taverna Markakis, waar we heerlijke visspecialiteiten hebben kunnen proeven en octopus. Drios is door groene bomen en struiken omgeven, dat komt doordat hier veel stromend water is. Tussen Drios en Aliki ligt het leuke strand Farangas, dat goed georganiseerd is en veel toeristen trekt. Het mooiste dorp aan de zuidkust vonden wij echter Aliki. Wederom is hier een vissershaventje en er zijn tal van leuke terrasjes waar men lekker kan eten of drinken. Het is een redelijk druk dorp met veel appartementen en hotels en een aardig strand.

 

EilandHoppen

Eilandhoppen in Griekenland

Fly&Drive

Zelf Rondreizen in Griekenland
Fly & Drive Plakias - Agia Galini - Mirtos
Fly & Drive Plakias - Agia Galini - Mirtos

In deze leuke fly & drive-vakantie ontdek je het centrale en het oostelijke zuiden van Kreta. Je combineert drie fantastische dorpen: Plakias, Agia Galini en Mirtos. Je....

Fly & Drive Athene Delphi Olympia Nafplion
Fly & Drive Athene Delphi Olympia Nafplion

Een mooie reis naar het vasteland van Griekenland. Deze reis ideaal vanaf 10 dagen maar kan gerust korter of langer duren. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de A....

Fly & Drive  Kreta
Fly & Drive Kreta

Deze Fly & Drive vakantie is de ideale vakantie voor mensen die het hele eiland Kreta willen ontdekken! Je bezoekt en ver....

Fly & Drive Klassiek Griekenland
Fly & Drive Klassiek Griekenland

Een mooie reis naar het klassieke Griekenland. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de Akropolis, de opgravingen van Delphi in Fokida, Olympia, de plaats waaraan de....

Fly & Drive Noord-Zuid-Evia
Fly & Drive Noord-Zuid-Evia

Bij deze mooie fly & drive reis vlieg je naar Athene. Hier staat de all risk verzekerde A-categorie huurauto al op je te wachten. Als je 's ochtends aan bent gekome....

Fly & Drive  Agia Galini - Plakias - Matala
Fly & Drive Agia Galini - Plakias - Matala

Bij deze leuke fly & drive-vakantie ontdek je het centrale zuiden van Kreta. Je combineert drie fantastische dorpen: Agia Galini, Plakias en Matala. Je landt op het vli....