Reisverhalen Griekse Gids

Voor de échte Griekenlandliefhebber

Reisverslag: Ios

Een paradijs voor jong en oud!
Tekst/Fotografie: Jorgos Nikolidakis
 

De boottocht met de catamaran van Santorini naar Ios duurt dertig minuten. En daar staan Gikas, Angela en Dimitris samen op me te wachten, om me te verwelkomen en mij meteen thuis te laten voelen. Het eerste wat ik doe is naar de pinautomaat van de haven lopen om te pinnen, gewoon om te kijken of het lukt. Er staat niemand voor me en ik haal er €200 af, zonder probleem. Op de terrasjes aan de haven zitten toeristen een hapje te eten en te drinken. De sfeer aan het haventje Gialos, is super gemoedelijk, echt Grieks dus.

Nadat ik mijn spullen naar de kamer van het hotel heb gebracht in Chora, de hoofdstad van Ios, loop ik de smalle steegjes van het witgekalkte stadje in. Schitterend! De winkeltjes zijn open, overal lopen toeristen en Grieken rond. Opeens zie ik een groep oudere Grieken bij een delicatessenwinkeltje zitten. Ze zien me met de camera’s lopen en vragen me “Van welke televisiezender ben jij?” Ik vertel ze dat ik van de Griekse Gids uit Nederland ben en dat ik op het eiland ben gekomen om foto’s te maken en een filmpje op te nemen. De eigenaar van het delicatessenwinkeltje wil me lokale specialiteiten laten proeven, die kans laat ik natuurlijk niet voorbij gaan. Ik krijg een stoel en ga bij ze zitten. Ik vraag hoe ze de hele toestand en de economische crisis beleven.  De oudste van hen neemt het woord “Het probleem is vooral in Athene. Wij op de eilanden zullen het ook misschien moeilijk krijgen, maar wij zullen het, wat er ook gebeurt, nooit heel slecht hebben. Toeristen zullen blijven komen en we kunnen zelfvoorzienend zijn qua voeding. Heb je onze lekkere geitenkaas bijvoorbeeld al eens geproefd?”. De mensen lijken gelukkig, maar natuurlijk kan ik niet hun gedachten lezen. Naast het delicatessenwinkeltje is een minimarktje en de eigenaar daarvan is inmiddels ook bij ons groepje komen staan, zo ook de priester van het dorp. De winkelier wil me de verschillende lokale kaassoorten tonen,  ik loop de winkel in en ga filmen. Ook laat hij mij de lekkere, lokale honing zien en geeft me als geschenk een potje mee! Ik neem afscheid, en bedank ze voor de reuze gastvrijheid. Van de eigenaar van de delicatessenwinkel krijg ik een flesje water mee voor onderweg.
 


 

Op Ios heb ik een aantal afspraken staan met mensen die ik in januari 2015 op de vakantiebeurs in Utrecht heb ontmoet. Een van hen, Dimitris, mede-eigenaar van de pub “Slammer”, wil me twee dagen met zijn auto overal brengen om mij de belangrijkste bezienswaardigheden te tonen. Even later zitten we in de auto richting de beroemdste badplaats van het eiland, Mylopotas, die een paar kilometer van de hoofdstad ligt. Onderweg komen we tientallen jonge toeristen tegen, sommige te voet, anderen op quads of brommertjes. Dimitris vertelt me dat het eiland super populair is onder jongeren. Het zijn vooral Franse jongeren, Scandinavische jongeren, Canadezen en Australiërs. “Geen Nederlanders?” vraag ik hem, waarop hij antwoordt: “Ze zijn er wel, maar niet zo veel. Vroeger toen mijn vader de zaak nog had, barstte het van de Nederlandse jongeren. Toen kwam ook jong Oranje eens hier, met de broertjes de Boer en andere bekende voetballers. Mijn vader heeft nog steeds veel Nederlandse vrienden, vorige week nog, waren kennissen van vroeger hem komen bezoeken.”

Ondertussen zijn we aan het strand van Mylopotas aangekomen, wat een leuk zandstrand! Het is ruim en ligt in een schitterende baai, waar allerlei hippe zaken zijn en twee campings. Het is vrij druk, volgens mij is er niemand die zich hier met de crisis bezighoud en terecht, dit is genieten.
’s Avonds spreek ik opnieuw met Dimitris in Chora af. Gikas, de andere man die ik in Utrecht heb ontmoet,  is er ook bij. We gaan bij de Australische schoonzus van Dimitris eten, zij heeft een restaurant met een dakterras in het centrum,  “Sally’s” genaamd. Vanaf het dakterras hebben we een uitstekend uitzicht naar de verlichte kerken die op de heuvel, achter het restaurant staan.
 


 

Het is erg gezellig, er zijn geen tafeltjes meer vrij en alle gasten op het terras genieten. Bij een grote tafel naast ons wordt er gezongen ‘Happy birthday to you!’ en een taart met kaarsjes komt te voorschijn.
Wat een gezellig stadje is Chora ’s avonds en ’s nachts! Overal zie je blije mensen, overal zie je drukke terrasjes. Opeens realiseer ik me hoe anders de situatie is dan gisteren toen ik nog in Nederland was en toen ik nog niet wist wat ik in Griekenland zou tegenkomen. Het was de dag dat veel Nederlanders hun vakantie naar Griekenland wilden annuleren,  vanwege de crisis. Het lijkt totaal absurd! Want iedereen kan overal betalen en krijgt normaal wisselgeld terug. Iedereen kan pinnen, iedereen is in vakantiestemming en de Grieken zijn, zoals altijd, ik had ook niet anders verwacht, super gastvrij! De media in Nederland heeft de situatie weer eens enorm overdreven, of eigenlijk verdraaid. Jammer van de mensen die hun vakantie hebben geannuleerd hierdoor.

De dag daarna, word ik heel vroeg wakker en kijk uit het raam naar het stadje. Wat een plaatje! Ik word er gelukkig van. De witte huisjes en kerken op de hellingen van de heuvel en erboven de strak blauwe hemel. Ik besluit om ’s ochtends een lange wandeling te maken. Rond het stadje, naar de opgravingen van Skarkos, naar de haven Gialos en naar het rustige kleine strand van Valmas. In Valmas is een leuke taverne die nog dicht is, het is pas half tien en er is niemand op het strand te bespeuren. Het  kristalheldere water ziet er zo uitnodigend uit dat ik een duik neem. Fantastisch, een strand alleen voor mij! Wat een vrijheid voel ik. weg van de stress! Alleen al daarvoor moet je naar Griekenland komen, wat een heerlijk gevoel!

De wandeling is schitterend, ik loop weer bergop en bergaf, terug naar de haven en bij een terras, bestel ik een lekkere frappé en ik kijk naar de bootjes die aanmeren of voorbijvaren. Ook zie ik veel zeilbootjes met vlaggen van allerlei landen. Wat een plezier hebben die mensen realiseer ik me opeens, wat moet het leuk zijn om met een eigen zeilbootje te kunnen varen.
 


Begin van de middag word ik opgehaald door Dimitris, we hebben de avond daarvoor een heel schema voor deze dag opgesteld. We bezoeken eerst het graf van Homerus  in het noorden van het eiland bij Plakotos. Plakotos is een gebied en tevens de naam van een baai in het noorden van het eiland. In deze streek liggen een aantal zeer rustige stranden, de meesten zijn alleen te voet bereikbaar. Vanaf hier zie je aan de overkant het eilandje Iraklia en daarachter het eilandje Koufonissi heel dichtbij liggen. In dit gebied, hier bij Plakotos, zou volgens de Griekse traditie, de moeder van Homerus geboren zijn en zou Homerus zelf begraven zijn. De belangrijkste bezienswaardigheid is de plek die men ‘het graf’ van Homerus noemt en die op de top van een heuvel ligt. Hier zijn ook de ruïnes te zien van een vervallen gebouw uit de Hellenistische periode (323 v. Chr. - 30 v. Chr.)

Het heeft wat om hier te staan en je te realiseren dat Homerus hier gelopen heeft, ook al is het duizenden jaren geleden. Even later stappen we in de auto en rijden we in zuidelijke richting om enkele rustige badplaatsen in het oosten en in het zuiden van het eiland te bezoeken. Eerst maken we een stop bij het mooie strand van Agia Theodoti. Hoewel het strand erg mooi is en er ligstoelen zijn en een beachbar, het is hier opvallend rustig. Wel leuk! Dimitris wil dat ik met iemand kennis maak in Agia Theodoti, de schilder-kunstenaar Panos Archolekas. Panos Archolekas heeft hier een ouderwetse boerderijvilla waar hij een atelier heeft. Via een zandweg rijden we richting het huis van de schilder, op ongeveer 150 meter van het strand. Wat een stof zeg achter de auto! Op een groot terrein tegen de heuvels, te midden van olijfboomgaarden, zie ik twee prachtige paarden rennen, het lijken wel wedstrijdpaarden! Ik heb gelijk, deze paarden waren beide Griekse kampioenen en deden mee aan paardenraces. Panos Archolekas kent veel mensen in die wereld en kon voor een mooie prijs twee ex-wedstrijdpaarden kopen. Panos is ontzettend vriendelijk, een man zonder kapsones die ons meteen verwelkomd en ons koffie en fris aanbiedt en hij laat ons zijn atelier met schilderijen zien.

Vanaf Agia Theodoti rijden we nu richting Psathi, het dorp waar de ouders van Dimitris wonen. We zien honderden geiten over de weg lopen. Even later rijden we voorbij de ruïnes van Paleokastro, een oud Byzantijns kasteel op de top van een berg naast de zee om vervolgens in Psathi aan te komen. Het dorpje ligt in de gelijknamige baai, waar een mooi zandstrand is en waar enkele traditionele tavernes zijn. Dicht bij het strand is de witte kerk van Agios Ioannis. Aan de andere kant van de kerk bevindt zich het ouderlijke huis van Dimitris. Hij loopt naar binnen, de ouders zijn er niet, maar wel zijn grootouders. Ik bewonder de tuin waar allerlei groenten en fruit groeien en die zo te zien zeer zorgvuldig door de eigenaren verzorgd wordt. Naast de kerk zijn terrasjes met stenen banken en tafels. Hier kunnen duizend mensen tegelijk zitten, “waarom is dit?” vraag ik aan Dimitris. “Elk jaar is er op de vooravond van 29 augustus een groot feest hier in Psathi, het feest van Agios Ioannis. Het is een zeer oude traditie, dan komen hier duizenden bezoekers, ook vanaf andere eilanden. Dan is er muziek, lekker eten en wijn tot vroeg in de ochtend!” Die datum moet ik dan maar onthouden, je weet maar nooit.
 


Over de rotsachtige bergen rijden we nu richting Manganari dat helemaal in het zuiden van het eiland ligt. Het gebied Manganari is magisch, vijf fantastische baaitjes naast elkaar met uitzicht op Santorini. Overal zie je verspreid traditionele restaurants en beachbars liggen. In de baai zijn verschillende toeristische bootjes en jachten te zien. Ik loop over het strand naar een strandstoel. We gaan hier met de GoPro camera een duik nemen. Op het strand is een zaak waar surfmateriaal verhuurd wordt. De zaak is van een Engelsman. Hij woont al 37 jaar in Griekenland en is ‘very happy in Greece’. Ook voor hem gaat het leven door, ondanks de crisis. Bij een terras drinken we met Dimitris nog een lekker koud biertje en kijken naar de mooie omgeving, het is hier werkelijk prachtig!

Even later zitten we in de auto en rijden terug richting Chora. Ik vraag aan Dimitris of er criminaliteit op het eiland is. Hij begint spontaan te lachen, “ben je gek?” zegt hij. “Gisterennacht was een Australische klant en tevens vriend van ons straalbezopen op een bankje in slaap gevallen en zijn portemonnee en telefoon lagen naast hem op de grond. Een voorbijganger pakte zijn portemonnee en telefoon en stak ze weer in zijn binnenzak terug. Jorgos, hier wordt nooit gejat!”  Ik had ook niet anders verwacht!  
’s Avonds gaan we terug naar Mylopotas naar een vistaverne aan het water genaamd ‘Drakos’. Meerdere mensen van het toerisme comité willen mij zien en spreken, zo ook de loco burgemeester. Wat een groep leuke mensen zeg! Ze vertellen mij dat ze heel graag de Nederlandse toeristen terug willen die massaal in de jaren ‘70 en ‘80 naar Ios kwamen. Ik beloof ze dat ik mijn best ga doen want dit eiland is, voor zowel jong als oud, schitterend.

’s Avonds breng ik nog een bezoek aan de bar “Slammer” van Dimitris waar zijn broer Nikos de show steelt met zijn uitstraling, door zijn lange baard en pet. De bar staat bekend om het ritueel waarbij gasten een helm op doen, een cocktail in een keer opdrinken en dan een slag met een hamer, brandblusser of skateboard op hun hoofd krijgen. Hilarisch! Zo hilarisch dat zelfs MTV hier op afkwam. Om een uur of twee ’s nachts besluit ik om naar het hotel terug te wandelen. Buiten is het nog steeds overal druk, de zomerse avond is weer heerlijk, de sfeer is overal erg gemoedelijk. Ik wandel door de smalle steegjes en geniet. Nog meer geniet ik als ik bij een gyros-tent een pita-gyros en een groot glas bier bestel voordat ik ga slapen.
 


Woensdag 1 juli is mijn laatste dag op Ios. ’s Ochtens word ik weer vroeg wakker en ik wandel naar de haven Gialos. Bij café Remezzo bestel ik een opnieuw een frappé en een broodje tonijn en ik staar naar de vissers die met hun visnetten druk bezig zijn. Inmiddels heb ik goed nagedacht over wat mijn volgende bestemming wordt, dat wordt Folegandros. Een eiland dat mij altijd aangetrokken heeft omwille van de mooie foto’s die ik in het verleden heb gezien. De boot gaat pas om acht uur ’s avonds, maar dat vind ik niet erg, want ik wil nog een keer in Chora gaan wandelen en de kleine kerken op het hoogste punt van de heuvel bezoeken om van het uitzicht te genieten.
Maar eerst word ik ’s middags door Angela Pakos van de organisatie voor toerisme en haar man uitgenodigd om bij hun schattige hotelletje te gaan lunchen. Daar maak ik kennis met de eigenaar van een kaasfabriek die wel last heeft van de Capital Controls van de banken. Met €60 per dag pinnen kun je inderdaad niet veel. Hij kan namelijk niet veel geld in een keer van de bank afhalen en dan cash overmaken aan leveranciers en personeel. Zo zie je maar hoe afhankelijk wij ‘allemaal’ van banken zijn. Een uurtje later vraag Angela aan me, ben je ook naar ‘Koumbara’ geweest? ‘Wat bedoel je?’ is mijn reactie, want Koumbara betekent in het Grieks letterlijk ‘peetmoeder’. Maar in dit geval bedoelt ze een strand, dat ten zuidwesten van de stad ligt waar zich een fantastisch strandrestaurant bevindt. Even later zitten we bij een van de leukste strandtenten die ik op Ios heb gezien, genaamd, hoe anders, Koumbara Beachbar! De eigenaar is zeer vriendelijk een hartelijk, hij laat me foto’s zien van toen hij heel klein was en het restaurant nog door zijn ouders gerund werd. Op het terras zijn toevallig ook Nederlanders en we raken aan de praat, ze komen al jaren naar Ios en zijn er dol op.

Op het zandstrand is het vrij druk, op de heuvels rondom het strand worden nieuwe, luxe hotels gebouwd. Ik loop over het strand, maak foto’s en film. Als ik  afscheid wil nemen van de restauranthouder en het vriendelijke personeel, wordt ik ‘halt’ toegeroepen. ‘Niet voordat je onze specialiteiten hebt geproefd’ zegt de eigenaar van het restaurant. De foto hiernaast zegt genoeg, toch? Allerlei visspecialiteiten begeleid met koude ‘tsipouro’, een soort ouzo, zo lekker! Niet normaal!
Mijn verblijf op Ios is perfect verlopen, ik heb hier drie fantastische dagen doorbracht, eigenlijk veel te kort. Vanavond neem ik de boot naar het piepkleine eiland Folegandros, waar ik eveneens twee nachten zal slapen. Naar welk eiland ik daarna zal gaan weet ik nog niet. Ik ga gewoon eerst op Folegandros genieten!

Meer informatie over Ios:
www.grieksegids.nl/cycladen/ios.php
www.grieksegids.be/cycladen/ios.php
www.grieksegids.tv/film-video/videofilm-ios.php

Met dank aan:
Gikas Gikas, Angela Pakos en Dimitris Valmas van de organistatie voor toerisme op Ios.
Hotel Ios Pavezzo www.iospavezzo.com
Hotel Parthenonas in Chora Ios
Taverna Drakos in Mylopotas
Restaurant Koumbara bij Koumbarabeach Slammer bar Chora Ios
Sally’s Archontiko restaurant Chora Ios
 

EilandHoppen

Eilandhoppen in Griekenland

Fly&Drive

Zelf Rondreizen in Griekenland
Fly & Drive Agia Galini - Plakias
Fly & Drive Agia Galini - Plakias

Bij deze leuke fly & drive-vakantie ontdek je het centrale zuiden van Kreta. Je combineert twee fantastische dorpen: Agia Galini en Plak....

Fly & Drive Noord-Centraal-Zuid Evia
Fly & Drive Noord-Centraal-Zuid Evia

Bij deze mooie fly & drive reis vlieg je naar Athene. Hier staat de all risk verzekerde A-categorie huurauto al op je te wachten. Als je 's ochtends aan bent gekome....

Fly & Drive Klassiek Griekenland
Fly & Drive Klassiek Griekenland

Een mooie reis naar het klassieke Griekenland. Je bezoekt tijdens deze reis Athene met o.a. de Akropolis, de opgravingen van Delphi in Fokida, Olympia, de plaats waaraan de....

Fly & Drive Matala - Mirtos
Fly & Drive Matala - Mirtos

Bij deze Fly & Drive ontdek je twee leuke dorpen op Zuid Kreta! Je combineert de twee fantastische dorpen Matala en Mirtos. Zo kun je een flink stuk van de mooie zuidku....

Fly & Drive  Agia Galini - Plakias - Matala
Fly & Drive Agia Galini - Plakias - Matala

Bij deze leuke fly & drive-vakantie ontdek je het centrale zuiden van Kreta. Je combineert drie fantastische dorpen: Agia Galini, Plakias en Matala. Je landt op het vli....

Fly & Drive Parga Lefkas (incl. auto)
Fly & Drive Parga Lefkas (incl. auto)

Een geweldige Fly  & Drive combinatie is Parga - Lefkas. Tijdens deze vakantie verblijf je de helft van je vakantie in het pittoreske Parga op het Griekse vasteland en and....