Limnos

Mythe en geschiedenis. Stranden voor zelfs de meest veeleisende vakantieganger. Onzelfzuchtige mensen die de term gastvrijheid wel erg persoonlijk nemen. Mogelijkheden tot ontspanning of uitbundigheid. En een landschap anders dan alle andere landschappen.
Dat is Limnos. Vulcanisch wat de geologische afkomst betreft; maar ook metaforisch gezien een onzichtbare vulcaan die borrelt. Onder de schijnbaar rustige oppervlakte verbergt het eiland schatten die alleen kunnen worden ontdekt door mensen die genoeg hebben van de onmiskenbare mondainiteit van de andere eilanden van het Egeïsche zeegebied en die er voor in staan om het eiland te verkennen.

Limnos

Met een vliegverbinding vanuit Athene en Thessaloniki maar ook eenvoudig te bereiken vanuit Kavala, bevindt u zich in een paar uur met de boot op het eiland waar Hephaistus ooit zijn toevlucht had gevonden, na het conflict dat Zeus had met de jaloerse Hera. Een mysterieus eiland, met de schaduw van de Kaveiria die nog steeds op het eiland valt, prehistorisch ook, met Poliochni, de antiekste stad van Europa die gedateerd is uit het vijfde millennium v. Chr., en vroom, met het beroemde heiligdom van de grote godin van Limnos, Hephaistia.

Een versterkt eiland, met enkele van de meest beroemde en goedbewaarde kastelen van het Middellandse zeegebied, zoals het Kasteel van Myrina (het grootste van het Egeïsche zeegebied), van Moudros en de vesting van Kotsinos.
Op Limnos wachten u meer dan 100 zandstranden, schaduwrijk of overgeleverd aan de meedogenloze zomerzon, met windstormen of absolute windstilte. Het is uitgesloten, hoe moeilijk iemand’s karakter ook is, dat er niet iets ideaals voor hem tussen zit. Als u op zoek bent naar gemak en cocktails in strandbars dan kunt u naar Myrina, Romeikos Gialos en Richa Nera, naar het strand van Avlona en Nevgatis. Een vulcanisch landschap en groen water biedt Platy, de watervallen van Ai Giannis in Kaspakas, zandheuvels in Gomati. Het strand van Keros vormt een aantrekkingspool voor zomergasten wegens de zandstranden en de warme zee, terwijl de zomerse noordenwinden het een ideale plaats maken voor liefhebbers van kitesurfen en windsurfen. Αls u over een eigen vaartuig beschikt of als u een boot wilt huren om rond het eiland te varen of een afgelegen strand wilt bereiken dan zult u een ongekende ervaring beleven. En dit zijn nog maar de eerste opties. Want behalve de zee is er ook nog de wilde charme van Limnos die verscholen ligt in het binnenland.

Limnos

Limnos heeft geen bossen. De geologische omstandigheden, de extensieve veeteelt en de harde winden hebben de ontwikkeling van bossen niet toegestaan, haast in geen enkel deel van het eiland, na een vulkaanuitbarsting van miljoenen jaren geleden. Het heeft echter biotopen met een bijzonder karakter die reizigers uit de hele wereld aantrekken. In het noorden van het eiland op het strand van Gomati strekken de beroemde zandheuvels zich uit of de “Pachies Ammoudies” die een bijzonder zeldzaam landschap vormen. De weinige begroeiing die de flora op de zandheuvels vormen zijn met name de witte geurende lelies, kuisbomen, tijm en oleanders.
Eén van de verborgen schoonheden van het eiland is de “kremasta nera”, in het ravijn van Katsaiti van het gebied Kaspakas. Een overweldigende waterval en kleine meren aan de basis ervan bieden een schuilplaats aan waterorganismen, die zich hebben aangepast aan een minuscule maar zelfvoorzienende biotoop.

Alyki, Chortarolimni en Asprolimni zijn waterbiotopen van een unieke natuurlijke schoonheid die zijn ingelijfd in het netwerk Natura 2000. Zij herbergen meer dan 250 soorten zeldzame vogels, veel ervan worden met verdwijning bedreigd en richten de blikken op zich van fanatiekelingen van bird watching, een activiteit die terrein wint omdat het het rondtrekken door de natuur combineert met de vreugde van het ontdekken.

Limnos stond bekend om zijn beroemde wijnen vanaf de tijd van Homerus. De vulcanische bodem was ideaal voor de teelt van de wijngaard en de variaties Muskaat van Alexandrië en Kalambaki (van Limnos) produceren uitmuntende witte en rode wijnen respectievelijk.
Echter, de vruchtbare gronden van het eiland beperken zich niet alleen tot de wijnproductie maar ook tot de productie van koren, groente en peulvruchten. De pure bloesemhoning, het Turkse fruit en de bijzondere kazen zoals kaskavali, kalathaki en de traditionele melichloro en melipasto voltooien het feest van geuren en smaken.

Nu de mensen weer de traditionele desserts ontdekken, heeft de halva van Limnos weer zijn erkenning terug gekregen. Gezond en light, gemaakt van alleen tahin en honing, met vanillesmaak of cacao met of zonder gedroogde vruchten. Proef eveneens de met siroop overgoten zoetigheden (samsa, baklava), de lepels met ingemaakte zwaar gezoete vruchten, de amandelgebakjes en de beroemde “venizelika”.
Proeft u in de taverna’s van het eiland de flomaria (een pastasoort), eet de verse vis en zeevruchten in Moudros en scharrelhaan en konijn in Sardes.
Limnos is één van de eilanden van het noordelijk Egeïsche zeegebied waar het minst reclame voor gemaakt wordt. Ooit werd dit gezien als een nadeel. De waarheid is echter dat het eiland zijn identiteit heeft weten te behouden, evenals zijn cultuur en de maagdelijke natuurlijke schoonheden, samen met enkele verrassingen die niet in iemand op zullen komen als hij voor het eerst voet aan land zet. Wanneer u echter naar het kasteel van Myrina loopt in de schemering van een mooie zomeravond en tegenover u, rustig en vredig, één van de vrij rondlopende rode herten uit de omgeving naar u ziet kijken, dan is het wanneer u het milde toeristische karakter van het geurende, mijmerende Limnos zult waarderen.