Tel: 0343-594447
    E-mail: reizen@grieksegids.nl

Wandelen Noord-Pindos

Epirus | Ioannina | Monodendri
Wandelen Noord-Pindos

Wandelen Noord-Pindos - Ioannina - Monodendri

De Pindos behoort tot de provincies Epiros en Thessalië, en ligt op het noordwestelijk vasteland van Griekenland. De Noord-Pindos is bekend om de Zagoria-dorpen met hun specifieke huizen en muilezelweggetjes en de Vikos-kloof.

Prijs voor compleet pakket inclusief vlucht

 

ALBUM Wandelen Noord-Pindos

OVERZICHT

De Pindos behoort tot de provincies Epiros en Thessalië, en ligt op het noordwestelijk vasteland van Griekenland. De Noord-Pindos is bekend om de Zagoria-dorpen met hun specifieke huizen en muilezelweggetjes en de Vikos-kloof. Je wandelt langs de bijzondere steenformaties die op stapels munten lijken (schisten). Je maakt een trektocht met wandelingen van maximaal 3¾ uur exclusief pauzes. Er zijn varianten van 10, 11 of 12 dagen. Het is een reis voor de actieve rust- en natuurliefhebber die tijd wil hebben om uitgebreid te genieten.

Over de wandelingen
De routes voeren voornamelijk over smalle en soms steile bergpaden. De paden zijn over het algemeen goed open en redelijk gemarkeerd. Er liggen wel regelmatig losse stenen op je pad en sommige paadjes zijn hoogtevreesgevoelig. Je moet dus vast ter been zijn en een goede conditie hebben. We adviseren je om voorbereid op reis te gaan, met goed ingelopen bergschoenen die de enkels omsluiten. Dan heb je meer plezier van je wandelingen!

Dag 1: Naar Koukouli
Je reist met het vliegtuig naar luchthaven Aktion in Preveza. Op de luchthaven neem je de huurauto in ontvangst. Je rijdt naar Ioannina, waar je de huurauto parkeert op een gratis parkeergelegenheid. Je wordt hier opgehaald en naar je accommodatie in Koukouli gebracht. Het is een charmant dorp met een klein locaal museum en het dorpscafé van de ‘Vikosdokter’: een deskundige op gebied van kruiden. In pension Tritoxo maken ze heerlijke maaltijden klaar.

Dag 2: Langs de Misiou brug naar Monodendri  
Je start in het dorp Koukouli en wandelt door het dorp naar de Vikos rivier, welke je een stukje stroomafwaarts volgt. Bij de ingang van de Vikoskloof steek je de rivier over middels de Misiou brug uit 1748. Met wijds uitzicht stijg je over de ‘Vitsa steps’ naar het mooie dorp Vitsa, met plein en café. De plataan op het plein van Vitsa is ruim 600 jaar oud: het planten ervan is opgetekend in de annalen van het Panagia klooster. Van Vitsa wandel je via een bospad naar Monodendri.

looptijd/afstand: 2h40’ / 6,5km
stijgen/dalen: 440m / 250m
start/einde: Koukouli / Monodendri

Dag 3: Door het Stenen Woud naar uitzichtpunt Oxia
Je maakt een rondwandeling vanuit Monodendri. Je stijgt door de karstvlakten van het ‘Stenen Woud’, de karakteristieke Zagoriaanse steenformaties die op stapels munten lijken. Dan een stuk vrijwel vlak door een bloemrijke weide tot je op het uitzichtpunt Oxia bent aangekomen. Vanaf hier heb je schitterend uitzicht in de Vikoskloof.
Je wandelt terug door de weide en neemt dan een stukje van de asfaltweg. Na een ruime kilometer ga je het bos weer in en wandelt over bospaden terug naar Monodendri.

looptijd/afstand: 3h30’ / 9,5km
stijgen/dalen: 305m
start/einde: Monodendri

Dag 4: Van Monodendri naar Elafotopos
Je verlaat Monodendri over de rustige asfaltweg. Bij de opgravingen van het antieke dorp neem je een bospad langs het vervallen Profitis Ilias klooster. Na weer een stukje asfalt neem je een pad over de hoogvlakte en daalt dan via weer een ander verlaten kloostertje naar Ano Pedina. In dit dorp zijn diverse gelegenheden om wat te drinken. Daarna stijg je weer over een landweg en dan paadjes tot de kenmerkende ‘rode iconostase’ op de pashoogte. Je ziet Elafotopos al liggen en daalt over veepaadjes af naar het charmante bergdorp.

looptijd/afstand: 3h30’ / 10,3km
stijgen/dalen: 375m / 380m
start/einde: Monodendri / Elafotopos

Dag 5: Over de Smindela vlakte naar Vikos  
Vanuit Elafotopos stijg je geleidelijk over landwegen tot de Smindela hoogvlakte, een bijzonder landschap en weinig belopen terrein. Vandaar daal je over grazige weiden en later door het bos, met regelmatig fraai uitzicht over het Aoos dal. Je komt waarschijnlijk alleen een kudde geiten tegen van de oude herderin uit Vikos.
Eenmaal uit het bos kom je weer zo’n karakteristieke iconostase tegen, en dan zie je het dorp Vikos onder je liggen. Een stenige afdaling tot besluit, en dan kun je genieten van het rustige dorp met enkele gezellige cafées.

looptijd/afstand: 3h45’ / 9,8km
stijgen/dalen: 310m / 600m
start/einde: Elafotopos / Vikos

Dag 6: Langs de Voidomatis bronnen naar Papingo
Je start met een ‘toeristisch rondje’ Vikos langs het uitzichtpunt: hier kun je de Vikoskloof heel mooi inkijken. Dan daal je af naar de rivier. Je steekt hem over op een bijzonder punt: aan je rechterhand verdwijnt de Vikos rivier geleidelijk in de bedding, en aan je linkerhand storten de bronnen van de Voidomatis hun water uit in een nieuwe rivier. Tot juni moet je hier waarschijnlijk waden, daarna kun je oversteken zonder je schoenen uit te trekken. Aan de overzijde herneem je het pad wat al snel behoorlijk gaat stijgen met vele zigzagbochten. Bij een smalle rotspunt gaat het pad traverserend verder en buigt naar rechts langs de zijkloof van de Potistres beek. Je loopt veel door bos en steekt een paar puinhellingen over. Pas op het laatst zie je het dorp Mikro Papingo liggen, waar de Dias familie je hartelijk welkom heet.

looptijd/afstand: 2h30’ / 6,4km
stijgen/dalen: 525m / 335m
start/einde: Vikos / Mikro Papingo


Dag 7: Ioannina Stadswandeling
Je wordt naar de prachtige stad Ioannina gebracht. Bij de parkeerplaats staat je huurauto nog op je te wachten en je rijdt naar je accommodatie, waar je de auto kunt parkeren. Een uitgebreide stadswandeling door Ioannina laat je kennismaken met alle facetten van de stad. In Ioannina zul je de laatste nacht overnachten.
 

Dag 8: Vertrek van Ioannina naar vliegveld Aktion Preveza
Vandaag zul je vroeg (6.30 u) opstaan, omdat je met de huurauto in ongeveer 1,5 uur van Ioannina naar het vliegveld Aktion Airport van Preveza zult rijden, vanwaar je rond 10.30 met het vliegtuig terug vliegt. We raden je dus aan om uiterlijk om 7.00 uur op weg naar het vliegveld te gaan.

PLUSPUNTEN

Inbegrepen

•    Vlliegtickets naar/van Preveza.
•    Huurauto.
•    7 overnachtingen inclusief ontbijt.
•    Een wandelkaart van het reisgebied.
•    GPS-tracks, gedetailleerde routebeschrijvingen en ingetekende kaartjes van alle wandelingen conform het programma.
•    Informatiepakket met achtergrondinformatie en informatie over horeca, winkels en faciliteiten.
•    Bagagevervoer en transfers conform programma.

Niet inbegrepen
•    Overnachtingsbelasting (€0,50 - €3 per kamer per nacht).
•    Lunches, diners, drankjes en overige uitgaven van persoonlijke aard. De accommodaties hebben een uitstekende keuken en kunnen lunchpakketten verzorgen.
•    Transfers anders dan genoemd in het programma.
•    Alles wat niet onder “inbegrepen” wordt genoemd.

Planning

van-tot

Volwassenen

Kind onder 12

Verzorging

Kamers

Koffers [15kg]

 Heenreis

219

 Terugreis

 Hotel

Zo te zien is uw selectie niet mogelijk, doordat er geen kamers beschikbaar zijn in de gekozen periode. Bel ons op (+31) 0343-594447 of mail naar reizen@grieksegids.nl. We helpen u graag verder.

 Vervoer

taxi: 999
auto: 0
transfer1: 999
transfer2: 0
boot: 0

Offerteaanvraag

Zijn de door jou ingevulde gegevens juist? Probeer zo uitgebreid mogelijk je wensen te omschrijven. Klik dan op OFFERTE AANVRAGEN en wij zullen je zo spoedig mogelijk per e-mail een offerte toesturen. Houd er rekening mee dat we heel veel aanvragen binnenkrijgen en dat het 5 tot 7 dagen duurt voordat je de offerte van ons ontvangt.